Llum verda a la regulació del cànnabis medicinal a Espanya

El Congrés dels Diputats ha donat el seu vistiplau després de l'aprovació d'un informe sobre el programa de cànnabis medicinal

Guardar

Una planta de cannabis
Una planta de cannabis

El cànnabis medicinal, a un pas de ser realitat a Espanya. Aquest matí la subcomissió del Congrés dels Diputats ha aprovat un informe amb unes pautes bàsiques a seguir perquè el Govern regule aquesta substància terapèutica. Si bé encara falta que siga aprovat de manera definitiva per la Comissió de Sanitat, això a penes és un pur tràmit.

El document aprovat hui dona sis mesos a l'Agència Espanyola del Medicament i els Productes Sanitaris (AEMPS) per a decidir com s'encaixa aquest futur programa en la normativa espanyola. Després d'anys de reivindicacions, Espanya se sumarà a altres països europeus amb el seu propi programa de cànnabis medicinal. Aquesta iniciativa ha sigut secundada pels partits del Govern i els seus socis d'investidura (A favor: PSOE, UP, Cs, PNB i PDECAT, mentre Bildu i Esquerra s'han abstingut. En contra han votat el PP i Vox).

Una de les novetats més importants en les conclusions de la subcomissió és que s'obri la porta a la dispensació del cànnabis medicinal en farmàcies comunitàries, tal com reclamaven, per exemple, des d'Unides Podem i més grups de l'esquerra.

El PSOE ha hagut de cedir en aquest punt, ja que la limitaven a les farmàcies hospitalàries. El text final estableix que la distribució serà amb fórmules magistrals amb extractes o preparats estandarditzats de cànnabis, que haurien d'entregar-se "a partir de la xarxa de farmàcies del sistema de salut, amb preferència en les farmàcies hospitalàries i explorant l'alternativa de les farmàcies comunitàries que puguen reunir els requisits".

"Disposar d'extractes o preparats estandarditzats de cànnabis com els que estan disponibles en altres països europeus, podria permetre donar resposta a aquestes necessitats. L'existència de preparats estandarditzats, amb una composició definida, suposa un avantatge en termes de dosatge, estabilitat i maneig", argumenta la subcomissió.

Encara que la subcomissió també reconeix que "hauria de valorar-se" la manera que els serveis de farmàcia puguen elaborar fórmules magistrals a partir d'extractes o preparats estandarditzats de cànnabis "per al seu ús directe en determinats casos, assegurant la seua estabilitat i uniformitat".

A més, novament s'obri la porta a l'ús de les sumidades florides (flor del cànnabis) o "preparats d'un altre tipus que estiguen disponibles en països de la Unió Europea", però sempre dins de "projectes experimentals". PNB, Bildu i ERC feien costat a Unides Podem en l'ambició que també es poguera usar la flor de la planta, enfront de l'oposició del PSOE. Finalment, la redacció de la subcomissió ha quedat en un punt intermedi.

CONTRA ENDOMETRIOSI, DOLOR ONCOLÒGIC O ALGUNES FORMES D'EPILÈPSIA

Quant a les patologies per a les quals creuen que hauria d'estar indicat el cànnabis terapèutic, s'inclou el dolor oncològic i l'endometriosi, que no estaven previstos en l'informe de conclusions inicial del PSOE.

La llista està composta per "l'espasticitat en pacients amb esclerosi múltiple, algunes formes d'epilèpsia, nàusees i vòmits derivats de la quimioteràpia, endometriosi, dolor oncològic i el dolor crònic no oncològic (inclòs el dolor neuropàtic)".

Així mateix, la comissió puntualitza que es podria ampliar a altres indicacions terapèutiques "quan els estudis aporten indicis consistents". "L'evidència científica disponible és limitada en relació amb els usos terapèutics del cànnabis i dels seus productes, i està restringida a alguns diagnòstics. La investigació aportarà llum per a poder dilucidar molts aspectes en el futur", detallen.

Al fil, la subcomissió també recorda la necessitat que "es genere més investigació de qualitat en aquest camp, i que la informació generada en aquesta investigació siga la base en la presa de decisions", com reclamaven tant PSOE com Unides Podem.

PRESCRIT PER METGES ESPECIALISTES

La prescripció s'hauria de realitzar "exclusivament" per professionals sanitaris "en un context lliure de potencials conflictes d'interés, com el que ofereixen els serveis sanitaris", més concretament per metges especialistes. Per a això, demanen que es promoga la formació en l'ús terapèutic del cànnabis entre els professionals de la medicina.

La subcomissió també ha aconsellat la posada en marxa d'un registre centralitzat dels pacients als quals es prescriuen i dispensen fórmules magistrals amb extractes o preparats estandarditzats de cànnabis a partir dels registres de cada Servei Autonòmic de Salut. PNB, ERC i Bildu, com a partits procedents de comunitats autònomes, rebutjaven la necessitat que es pose en marxa un registre de pacients, al contrari que PSOE i fins i tot Unides Podem.

"Aquests registres poden ser la base per a avaluar els resultats obtinguts amb el tractament en diferents perfils de pacients, i així millorar progressivament el coneixement sobre el medicament i beneficiar, en últim terme, als pacients", justifica la subcomissió.

Malgrat secundar majoritàriament la seua regulació en unes certes patologies, la comissió també ha inclòs en les seues conclusions una sèrie de punts per a vigilar que l'ús del cànnabis medicinal no implica "major disponibilitat i consum de cànnabis fora del context clínic", en línia de l'exigit per PSOE, PP o VOX.

Així, insten a "evitar que la disponibilitat de cànnabis per a usos terapèutics puga portar a una major disponibilitat i consum de cànnabis fora del context sanitari". "És absolutament necessari evitar que l'ús terapèutic d'extractes o preparats estandarditzats de cànnabis per a determinats pacients amb indicacions concretes es confonga amb una invocació genèrica a l'ús general de cànnabis per la població", expliquen.

AVALUACIÓ PERIÒDICA DEL CÀNNABIS MEDICINAL

Finalment, la comissió ha recomanat que s'avalue periòdicament l'ús terapèutic del cànnabis i les dades de consum en la població. Per exemple, la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés hauria de realitzar anualment una sessió centrada en aquest tema durant els pròxims deu anys per a valorar la situació i la seua evolució.

Cada any l'AEMPS, amb la participació de les comunitats autònomes, realitzaria un informe sobre l'ús terapèutic d'extractes o preparats estandarditzats de cànnabis, que inclouria informació sobre les opcions disponibles, els serveis que prescriuen, els pacients tractats, i els volums de productes dispensats, així com dades d'eficàcia i seguretat, amb les aportacions del sistema de farmacovigilància.

De la mateixa forma, cada any, la Delegació del Govern per al Pla Nacional Sobre Drogues realitzaria un informe sobre el consum de cànnabis i d'extractes o preparats estandarditzats de cànnabis a Espanya, amb informació sobre la freqüència de consum en població adolescent i adulta, els indicis de consum intensiu, els indicis de consum problemàtic, les persones que acudeixen a tractament especialitzat amb el cànnabis com a substància principal.

En un termini de 6 mesos des de l'aprovació d'aquest informe per la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés, alguna cosa que previsiblement ocorrerà la setmana vinent, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) recollirà aquestes recomanacions perquè "tinguen encaix en la normativa i siguen viables, permetent la disponibilitat en el mercat farmacèutic d'extractes o preparats estandarditzats del cànnabis".

Arxivat a:

Destacats