Associacions es concentren aquest dissabte a la Comunitat Valenciana per la regeneració de les platges

El moviment 'Mediterrania' aglutina a diferents associacions de grans municipis costaners com Sagunt, Cullera o Dénia

Guardar

Platja de Bellreguard afectada per l'erosió
Platja de Bellreguard afectada per l'erosió

Diversos municipis de la Comunitat Valenciana viuen hui una jornada de reivindicacions per a demanar la regeneració de les platges dels seus respectius municipis. Es tracta d'un moviment conegut com 'Mediterrània', que aglutina a diverses associacions veïnals del litoral valencià per a protestar per la situació d'erosió que viuen algunes platges. Alguns d'eixos municipis on hauran protestes són Cullera, Sagunt o Dénia, tres grans nuclis de població sobretot a l'estiu.

Sota el lema 'Som Mediterrània, per la regeneració de les platges', el Moviment Mediterrània ha convocat a les associacions ciutadanes afectades per l'erosió del seu litoral perquè organitzen el dissabte 6 d'agost, a les 20 hores, marxes o concentracions no sols a les platges de la Comunitat Valenciana, sinó també en les de Múrcia i Almeria,

En tots els esdeveniments es llegirà un comunicat amb preguntes dirigit al Ministeri per a la Transició Ecològica, amb l'objectiu d'iniciar un diàleg sobre el problema de l'erosió entre Govern i societat civil que permeta promoure un canvi en la planificació de la protecció del litoral.

"Per què les nostres platges estan en erosió costanera? Des de fa milers d'anys, l'arena de la costa s'ha mantingut estable fins a la construcció massiva de ports i embassaments. Unes infraestructures concebudes per al bé comú i generar riquesa, però que, no obstant això, en exercir les seues activitats, retenen milers de milions de metres cúbics d'arena en els seus espigons i preses que els corrents marins i fluvials depositaven a les nostres platges i les mantenien estables i sense erosió", exposen des de l'entitat.

D'altra banda, recorden estimacions de l'ONU sobre el canvi climàtic, "un nou factor molt a tindre en compte i que previsiblement incrementarà els efectes d'erosió sobre el litoral". Encara que des de la mateixa organització també apunten que no hi ha evidències científiques que atribuïsquen el seu efecte en el passat. És per això que "en l'actualitat no és correcte atribuir l'erosió produïda al canvi climàtic, com està fent el MITECO: amb això se subestima la causa real de l'erosió".

A més, acusen el Govern actual i als anteriors de ser els responsables per no haver exigit "mai" als ports i embassaments la seua responsabilitat mediambiental sobre el mal que provoca la retenció d'àrids en exercir la seua activitat.

Com a conseqüència, adverteixen que s'han danyat de manera artificial els ecosistemes marins i terrestres i la mar ha anat avançat engolint sense control les platges, cordons dunars, poblats marítims i salinitzant camps de cultiu i marjaleries: "De no actuar ja, estan en perill el futur dels nostres valors i identitat com a poble".

Per a solucionar la situació actual que viuen algunes platges del mediterrani, des del moviment defensen que hi ha solucions "afrontant el problema amb diligència i no mirant cap a un altre costat, com s'ha fet".

Per això, proposen que la societat civil forme part en la presa de decisions a partir d'un diàleg "assenyat" amb el Govern, al costat d'un canvi en profunditat de la Llei de Costes, com ja va suggerir el Parlament Europeu i el Consell d'Estat, que no deixe en indefensió jurídica als municipis i ciutadans i que permeta regenerar el domini públic marítim terrestre, "però el que hi havia abans de l'erosió artificial".

Municipis on hauran protestes mobilitzades pel Moviment Mediterrania
Municipis on hauran protestes mobilitzades pel Moviment Mediterrania

 

Arxivat a:

Destacats