Les oficines Orienta de la Generalitat per al col·lectiu LGTBI van realitzar 7.107 atencions durant 2021

La majoria de les atencions són de persones d'entre 18 i 30 anys

Guardar

Colors LGTBI al metro
Colors LGTBI al metro

Les oficines Orienta de la Generalitat per a l'assessorament i suport a persones LGTBI, els seus familiars i persones reunides han realitzat un total de 7.107 atencions al llarg de tot l'any 2021, 3.174 d'elles a la província de València, 2.604 en la d'Alacant, i 1.329 a la província de Castelló.

El servei Orienta va ser posat en marxa per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en 2019 i des de llavors s'ha consolidat com una via fonamental de suport i atenció al col·lectiu LGTBI.

Amb això es garanteix un servei públic d'informació, orientació i assessorament, inclòs el psicològic, legal, administratiu i social, oferint els seus serveis a través de les seues oficines instal·lades a València, Castelló de la Plana i Alacant a més d'atenció telefònica i per correu electrònic.

Del total d'atencions, 6.856 s'han realitzat a particulars, de les quals 5.418 són a població del col·lectiu LGTBI, mentre que 1.423 corresponen a familiars o persones pròximes. Segons la identitat de les persones usuàries, la majoria d'elles venen d'homes cis, en total 2.413, la qual cosa suposa el 35,2%, seguit de les atencions a dones cis amb un total de 1.957 casos. Les persones trans també representen una part important de les atencions, en concret el 31,6%, de les quals 892 corresponen a homes trans, 984 a dones trans i 290 a persones trans no binàries.

D'altra banda, s'han atés 251 consultes de professionals de diferents àmbits, que han acudit a Orienta per a rebre assessorament sobre diferents qüestions relacionades amb el col·lectiu LGTBI i la seua realitat.

Respecte a l'orientació de la persona usuària que s'ha atés en Orienta, 2.230 atencions s'han realitzat a heterosexuals, seguit per les 2.010 a gais, 939 a bisexuals, 704 a lesbianes i 54 a pansexuals.

El grup d'edat que més acudeix a les oficines Orienta es troba entre els 18 i 30 anys, en concret 2.308 atencions en aquesta franja d'edat (33,6%), i ha destacat que en el cas de les persones menors d'edat hi ha hagut 755 atencions a persones que tenien entre 3 i 17 anys.

Quant a la nacionalitat, el 65,5% de les atencions s'han realitzat a persones espanyoles i el 33,7% (un total de 2.314 atencions) a persones estrangeres, la qual cosa mostra també la necessitat d'atenció a les persones LGTBI procedents d'altres països.

Atenció psicològica

D'altra banda, la intervenció psicològica, amb el 41,2% de les peticions, ha sigut el servei més demandat, seguit pel d'informació i acolliment, la intervenció social i finalment la intervenció legal i jurídica.

Aquestes xifres confirmen l'encert de duplicar els professionals d'atenció psicològica, ja que en moltes ocasions les persones s'acosten a Orienta a la recerca d'una ajuda professional en aquells aspectes psicològics o emocionals que dificulten el seu desenvolupament personal i vital, en relació amb la realitat LGTBI.

Així mateix, la xarxa també ha creat grups d'ajuda mútua, gestionada i supervisada per equip de professionals de la psicologia, per a atendre necessitats més específiques com les de les persones trans, les persones LGTBI pertanyents al col·lectiu migrant, o familiars de persones LGTBI o adolescents LGTBI.

Arxivat a:

Destacats