"La investigació ha de ser una realitat": 150 nous casos de càncer infantil són diagnosticats cada any a la Comunitat Valenciana

Amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil, les associacions demanden més acompanyament emocional i més inversió en investigació

Guardar

Visita de PayaSOSpital
Visita de PayaSOSpital

Cada any, a la Comunitat Valenciana, es diagnostiquen 150 nous casos de càncer en menors de 0 a 18 anys. Per això, amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil – que se celebra hui, 15 de febrer – associacions reclamen a la societat més suport i acompanyament emocional, però també reivindiquen una major inversió per a la investigació d'aquesta mena de malalties.

I és que tal com assenyalen des de l'Associació de Pares de Xiquets amb Càncer de la Comunitat Valenciana, ASPANION, "són més de 1.000 famílies les que anualment necessiten el suport multidisciplinari de personal mèdic, d'infermeria, psicologia i treball social". Per això, i amb l'objectiu donar visibilitat a aquesta patologia en la infància i l'adolescència, han llançat la campanya 'Rostro al cáncer infantil' en la qual han participat famílies aportant testimoniatges reals de la seua experiència.

"És important posar cara a una realitat que afecta quasi 1.000 famílies de la Comunitat Valenciana, ja que la malaltia es prolonga durant diversos anys", han assenyalat des d'ASPANION en un comunicat. D'aquesta manera, a través d'un vídeo, supervivents de càncer infantil, famílies que estan en procés de duel o persones els fills o les filles de les quals estan en tractament relaten el seu cas en primera persona.

Campanya ‘Rostro al cáncer infantil’

Amb aquesta iniciativa, les famílies demanen "no oblidar". Si bé és cert que el percentatge general de supervivència se situa en el 80% a Espanya; també ho és que el càncer infantil és la primera causa de mort infantil per malaltia. D'aquesta manera, exigeixen que "la investigació ha de ser una realitat perquè molts tipus de tumors són específics de la infància i l'adolescència, no de l'edat adulta. Necessiten tractaments propis i diferenciats".

Així mateix, reclamen un seguiment a llarg termini per a les persones supervivents del càncer infantil, més enllà de l'alta oncològica. "Habilitar els mecanismes en la sanitat perquè els i les pacients disposen de tota la informació sobre la seua malaltia, els seus tractaments i les seues possibles conseqüències és vital. Es tracta de prevenir seqüeles greus. De fet, va ser el projecte més votat en els passats pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana".

Què és ASPANION?

ASPANION és l'Associació de Pares de Xiquets amb Càncer de la Comunitat Valenciana. Va ser la primera associació de pares afectats que es va crear a Espanya en 1985. El seu objectiu és garantir la millor qualitat de vida als menors afectats i les seues famílies. Per això desenvolupa sis grans programes d'activitats destinats a donar suport psicològic, social i econòmic: programa de convivència; programa de cooperació social i voluntariat; programa per a la prevenció i inserció social; programa d'informació i difusió i suport a la investigació clínica, social i psicològica.

A més Aspanion compta amb pisos d'acolliment per a les famílies que ho precisen a Alacant i València.

Ajudant a través del joc

Però a més d'ASPANION, existeixen altres organitzacions que treballen als hospitals valencians per a ajudar als menors ingressats a través del joc. Aquest és el cas de PayaSOSpital que, des de 1999, realitza actuacions, adaptades i coordinades amb el personal sanitari, en fins a deu hospitals de la Comunitat Valenciana, amb l'únic propòsit de retornar el somriure als menors hospitalitzats.

Però també Juegaterapia que, entre molts altres projectes, inaugurava, en 2018, el 'Jardín de mi Hospi' al terrat de l'Hospital La Fe de València. Un espai de 1.200 metres quadrats ple de color, zones de joc i de descans, que permet a tots els i les menors ingressades oblidar-se, durant una estona, dels seus llargs tractaments, i que tornen a gaudir de la seua infància. Aquesta nova zona està dividida en diferents espais: un gran amfiteatre per a gaudir d'espectacles i concerts; una zona enjardinada, que serveix de connexió entre els dos recintes, i on els menors tenen el seu pàrquing de motos i 'Kiciclos'; i un segon espai de joc amb gronxadors, taula de ping-pong, porteries de futbol, canastres de bàsquet, tobogans, balancins, i molt més.

El Jardín de mi Hospi de Juegaterapia
El 'Jardín de mi Hospi' de Juegaterapia

Per descomptat, cal no oblidar a la Casa Ronald McDonald que treballa per a oferir benestar i suport a les famílies amb menors afectats per aquesta malaltia, proporcionant-les allotjament quan és necessari que es desplacen per a rebre el tractament.

A la Comunitat Valenciana, moltes entitats lluiten per continuar avant i oferir suport a les famílies afectades pel càncer infantil. La seua tasca és essencial i, per això, no només és necessari que compten amb el suport de la societat, sinó també amb la part econòmica perquè, en un futur, cap menor haja de bregar amb aquesta malaltia.

Arxivat a:

Destacats