La Fe dissenya una ruta paleontològica per als seus pacients pediàtrics

La iniciativa té com a fi disminuir els nivells d'ansietat dels xiquets i adolescents, a més de continuar amb el seu procés formatiu

Guardar

Elements usats per a dur a terme la iniciativa "La paleontologia com a possible eina terapèutica: El cas dels fòssils a l'Hospital La Fe de València"
Elements usats per a dur a terme la iniciativa "La paleontologia com a possible eina terapèutica: El cas dels fòssils a l'Hospital La Fe de València"

L'hospital La Fe de València ha presentat "La paleontologia com a possible eina terapèutica: El cas dels fòssils a l'Hospital La Fe de València", una ruta al llarg del corredor de la segona planta de la Unitat Pediàtrica en la qual els pacients més joves poden veure una mostra dels fòssils incrustats en les parets de l'hospital. Aquest nou projecte ha sigut implementat per la Unitat Pedagògica Hospitalària i realitzat en col·laboració amb la Universitat de València.

La iniciativa va ser impulsada per Carlos Martínez, professor de paleontologia del Departament de Botànica i Geologia de la Universitat de València, que es va adonar mentre estava ingressat que les parets de la Fe estaven revestides de fòssils marins procedents d'Egipte de fa més de 50 milions d'anys. En mostrar-li el descobriment a la seua filla, també hospitalitzada en aqueix moment, es va adonar del potencial terapèutic i divulgatiu que posseïen aquestes restes tan antigues.

En el corredor infantil de la segona planta s'han instal·lat una sèrie d'adhesius a manera de QR col·locades en el lloc exacte on el fòssil original està incrustat. Aquestes marquen l'ordre de la ruta paleontològica. Els pacients comptaran amb un dispositiu electrònic per a poder escanejar aquests adhesius i així veure en realitat augmentada una recreació dels fòssils que s'amaguen a l'interior dels murs de l'hospital. A més, també podran descobrir com era l'entorn marí en el qual es trobaven a l'origen.

Així mateix, els xiquets i xiquetes ingressats tindran també al seu abast unes ulleres de realitat virtual, a través de les quals podran veure amb més detall els fòssils en moviment dins del seu hàbitat. Perquè tots els pacients pediàtrics puguen gaudir de l'activitat per igual, s'ha dut a terme una col·lecció portàtil dels fòssils recreats, de manera que els xiquets que no poden eixir de la seua habitació per raons de mobilitat també puguen aprendre i conéixer les restes paleontològiques.

FPF1glcXIAIkA66
Una de les pacients pediàtriques de l'Hospital La Fe portant les ulleres de realitat virtual

Els materials didàctics, informes i fitxes tècniques dels fòssils són fàcilment accessibles i descarregables des de l'aplicació mòbil. Aquesta ha sigut dissenyada i està sent desenvolupada (ja en fase final) per un equip multidisciplinari compost per enginyers i informàtics de l'ETSE-UV.

"El nostre objectiu és minimitzar l'ansietat i l'estrés dels xiquets/as i adolescents de la segona planta del nostre hospital donant continuïtat al seu procés formatiu, normalitzant la seua estada mitjançant activitats educatives que inclouen les d'aproximació a la ciència", ha assenyalat Carmen Narciso, responsable de la Unitat Pedagògica Hospitalària (UPH) de la Fe.

D'aquesta manera, el projecte té una fi lúdica, servint com a eina per a fer més amena i entretinguda l'estada en el centre, però també educatiu. Segons fonts de l'hospital, La Fe atén anualment més de 8.000 pacients en edat escolar, i la seua Unitat Pedagògica Hospitalària garanteix la continuïtat educativa a quasi 1.500 hospitalitzats.

Arxivat a:

Destacats