La Fe bat el rècord nacional mensual de trasplantament hepàtic en realitzar 19 trasplantaments hepàtics i un pancreatorrenal el mes de novembre

El centre sanitari ha doblegat la mitjana mensual de trasplantaments hepàtics, que oscil·la entorn dels nou trasplantaments

Guardar

Un sanitari a l'Hospital la Fe de València
Un sanitari a l'Hospital la Fe de València

La Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreática (HPB) i Trasplantaments de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha realitzat 20 trasplantaments (19 hepàtics i un pancreatorrenal) durant el mes de novembre passat, el que suposa un nou rècord d'activitat trasplantadora realitzada en un mes.

Aquesta xifra ha suposat una fita en la unitat i un nou rècord nacional d'activitat per als 26 programes de trasplantament hepàtic de tot el territori nacional. L'anterior rècord nacional mensual també l'ostentava La Fe, quan va realitzar 18 trasplantaments hepàtics el maig de 2012.

Tal com ha destacat el coordinador de la Unitat de Cirurgia Hepatobiliar i Trasplantament de la Fe, Rafael López Andújar, "un èxit com aquest solo pot entendre's i deure's a la gratitud de les famílies dels donants i al fort compromís adquirit per tots els equips de professionals dels centres de la xarxa nacional d'hospitals generadors de donants, que en aquest cas ha sigut possible gràcies als hospitals de les províncies de Castelló i València, amb especial esment a l'Hospital General Universitari de Castelló".

Des que s'iniciara el programa de trasplantament hepàtic en la Comunitat Valenciana l'any 1991, a l'Hospital La Fe s'han realitzat 2.854 trasplantaments hepàtics. En aquest sentit, cal destacar que la mitjana anual de trasplantaments hepàtics en aquest programa es troba entorn dels 100 trasplantaments, sent des de fa més de 20 anys l'hospital que més trasplantaments hepàtics realitza a l'any a Espanya.

Aquesta nova fita demostra l'èxit aconseguit després d'implementar les mesures contemplades en el pla específic post-COVID dissenyat per l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), en col·laboració amb les Coordinacions Autonòmiques de Trasplantament, com ha apuntat Rafael Zaragoza, coordinador autonòmic de la Comunitat Valencina.

"El procés de donació i trasplantament és un bon termòmetre de la situació dins dels hospitals, per la qual cosa aquestes xifres aconseguides són fidel reflex de l'esforç que ha suposat per a molts professionals del centre el fet de tornar a una activitat quasi normal malgrat totes les restriccions que la COVID-19 ha imposat internacionalment", han assenyalat Juan Galán i Ana Tur, coordinadors de trasplantaments de l'Hospital La Fe.

A més, "durant aquests mesos de pandèmia s'ha tornat a demostrar que el programa nacional de donació i trasplantament és un excel·lent exemple de cohesió i cooperació entre comunitats autònomes dins del nostre sistema sanitari. Tots els professionals i entitats de diferents sectors que intervenen en aquest procés han sumat esforços per a possibilitar el trasplantament dels pacients que més el necessitaven en qualsevol punt del nostre país", ha destacat Beatriz Domínguez-Gil, directora de l'ONT.

Programa de trasplantament ONT durant COVID-19

Segons l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), en els moments més difícils de la crisi sanitària, els pacients en urgència zero o en situació clínica molt greu es van trasplantar amb plenes garanties. A més, malgrat les circumstàncies, gràcies a la generositat de les famílies, els trasplantaments pediàtrics van aconseguir un rècord històric amb 197 procediments.

D'acord amb les dades de l'ONT, l'activitat de donació i trasplantament en els primers sis mesos de l'any ha crescut un 6% en donacions i un 7% en trasplantaments. Tot això gràcies a tota la xarxa de donació i trasplantaments i a totes aquelles famílies que, en un moment tan dur com és el de la pèrdua d'un ser estimat, diuen sí a la donació.

Arxivat a:

Destacats