La cap de Correus de Petrer a una clienta: "parlar valencià és signe de mala educació"

Plataforma per la Llengua ha enviat una reclamació a l'Oficina de Drets Lingüístics perquè es garantisca l'atenció en la llengua pròpia del territori

Guardar

Oficina de Correus
Oficina de Correus

L'agost passat una senyora va ser discriminada en dues ocasions pel fet de parlar valencià a la sucursal de Correus de Petrer (Vinalopó Mitjà). La cap de l'oficina de Correus va retraure en públic a la ciutadana que parlara en valencià i va voler obligar-la a parlar castellà. La segona vegada que va ser discriminada, la treballadora fins i tot va afirmar que "parlar valencià és signe de mala educació". Després de demanar a una altra companya de l'oficina que atenguera la clienta, des de lluny va continuar increpant la ciutadana per a parlar valencià, segons ha denunciat la Plataforma per la Llengua.
 

La Plataforma per la Llengua ha demanat a l'Oficina de Drets Lingüístics que es dirigisca a l'adreça de l'oficina de Correus de Petrer per a garantir l'atenció oral en valencià/català. Igualment l'entitat ha demanat a l'oficina de Correus de Petrer respectar els drets lingüístics i evitar qualsevol forma de discriminació lingüística.
 

Correus és una empresa que funciona segons el dret públic. Per llei, en el sector públic cal garantir l'atenció oral i per escrit al ciutadà en una llengua oficial. Així ho diu l'article 54.11 del Reial decret legislatiu 5/2015, text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, que imposa un deure als treballadors del sector públic: «garantiran l'atenció al ciutadà en la llengua que est sol·licite, sempre que siga oficial en el territori». Cap treballador públic no pot exigir als ciutadans que no parlen en una llengua oficial, com és el cas del valencià, ni pot privar-los d'un servei per aquesta raó.
 

La Llei 4/1983, d'ús i ensenyament del valencià, explicita els drets que emparen la ciutadania, i que van ser vulnerats a la sucursal de Correus de Petrer. En concret, l'article 3 afirma que les persones tenen dret a expressar-se en valencià, sense cap forma de discriminació o exigència de traducció. L'ús normal del valencià i la garantia d'ús de la llengua pròpia formen part dels valors col·lectius que s'han de promoure des d'una corporació de dret públic.
 

Correus adoptarà mesures si és necessari
 

Per part seua, Correus ha emés un comunicat per a respondre a aquesta denúncia de Plataforma per la Llengua: "Des de Correus estem treballant per a aclarir els fets succeïts en l'oficina de Petrer i volem destacar l'excepcionalitat d'aquest succés", asseguren.
 

En aquest sentit, Correus explica que "respecta els drets lingüístics de tots els ciutadans i ciutadanes i garanteix l'ús de les llengües cooficials en la seua xarxa d'oficines, mantenint el bilingüisme en tota la cartelleria i papereria utilitzada en les oficines". "A més tant en la borsa de treball com en l'últim procés de consolidació d'ocupació s'ha tingut en compte entre els mèrits dels aspirants valorar el coneixement de llengua oficial pròpia de cada Comunitat Autònoma", afig.
 

Així, des de l'empresa destaquen que no s'han produït queixes relacionades amb la discriminació lingüística en la seua xarxa d'oficines de la Comunitat Valenciana ni en la de Balears, encara que aclareixen que "si fóra pertinent s'adoptaran les mesures disciplinàries necessàries, en cas que s'haja comés alguna falta, per a garantir que no tornen a produir-se situacions similars".

Destacats