Hosteleros valencians reclamen que es puga fumar en les terrasses de nou

Fins al moment, segueix estant prohibit després que aquesta mesura entrara en l'època de la pandèmia

Guardar

Una persona fuma en una terrassa
Una persona fuma en una terrassa

Després de la flexibilització de les restriccions de la COVID-19, el veto al tabac a les terrasses de bars, restaurants i cafeteries de la Comunitat Valenciana continua vigent, generant la preocupació i el descontentament dels hostalers valencians. Amb l'augment de l'afluència en aquestes àrees en arribar el bon temps, els empresaris del sector exigeixen posar fi a aquesta prohibició que, segons ells, permet fumar en terrasses d'acord amb la Llei 28/2005 sobre mesures sanitàries enfront del tabaquisme.

Des de la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (Conhostur), el seu president, Manuel Espinar, afirma que és necessari aplicar la normativa general que regeix aquest tema ara que la situació ha tornat a la normalitat. Espinar sosté que el decret autonòmic que estableix la prohibició va ser adoptat en un context diferent i argumenta que, alçades quasi totes les restriccions, és hora de recuperar la normalitat en tots els àmbits de la vida, incloent-hi les terrasses.

El debat sobre la conveniència de la prohibició del tabac a les terrasses hauria de dur-se a terme a través d'un canvi en la legislació estatal, segons Espinar, ja que "les comunitats autònomes no tenen competència per a modificar aquesta normativa". Aquesta postura és compartida per l'Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec), que advoca per una regulació unitària a Espanya per a evitar confusions entre els consumidors, independentment de si es permet o es prohibeix fumar a les terrasses.

La incertesa sobre la duració de la prohibició de fumar a les terrasses es manté com una de les principals interrogants tant per a consumidors com per a hostalers. Aquest debat es reaviva just en la setmana sense fum i pocs dies després de les eleccions del 28 de maig, que marquen la fi del govern del Botànic, impulsor i defensor d'aquesta mesura.

La normativa de terrasses sense fum es va aprovar l'agost de 2020 com una de les mesures implementades pel departament de Sanitat de la Generalitat Valenciana per a contindre la propagació del coronavirus. No obstant això, altres comunitats autònomes com Balears, Castella-la Manxa i Aragó també compten amb una normativa similar, mentre que Catalunya té previst implementar-la en 2023.

En contrast, en comunitats autònomes com Madrid, Andalusia, Galícia i Múrcia, totes governades pel Partit Popular, el veto al tabac a les terrasses es va alçar fa temps. Això ha portat a especulacions sobre si el líder del Partit Popular en la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, posarà fi a la restricció una vegada assumisca la presidència. Al febrer d'enguany, Mazón va manifestar la seua intenció d'estudiar a fons la mesura i escoltar les demandes del sector, encara que no va deixar clara la seua postura sobre aquest tema.

Destacats