El Consell de la Generalitat Valenciana continua desmembrant l'estructura educativa impulsada pel Botànic. L'última volta de rosca ha arribat este dimarts amb la presentació de la campanya 'Dos llengües, una Comunitat', una iniciativa amb la qual es busca promoure la consulta en què les famílies podran triar la llengua base en l'educació dels seus fills en els centres escolars de la Comunitat Valenciana.
La consulta, que es durà a terme entre el 25 de febrer i el 4 de març a través de la plataforma www.consulta.gva.es, permetrà als progenitors escollir entre el valencià i el castellà, determinant així la llengua que tindrà més pes en l'ensenyament dels cursos posteriors.
La campanya inclou cartells publicitaris amb codis QR que dirigiran a la plataforma de votació, així com un espot publicitari per a la seua difusió.
Mazón: "Avanç i conquesta de la llibertat"
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat en l'acte de presentació que un dels principals compromisos de la Generalitat és la recuperació de les llibertats en l'àmbit educatiu. “Hui fem un pas més en la llibertat de les famílies per a decidir l'educació dels seus fills, en coherència amb el nostre compromís electoral”, ha afirmat.
Des de l'inici de la legislatura, el Consell ha impulsat diverses mesures en esta línia, com l'elecció de centre amb el districte únic i la gratuïtat en l'educació de 0 a 3 anys. A més, s'ha aprovat la Llei de Llibertat Educativa, que permet als estudiants realitzar exàmens no lingüístics en la seua llengua de preferència i atorga als alumnes amb habilitats especials la possibilitat d'estudiar en la seua llengua materna.
Una altra mesura destacada ha sigut la concessió automàtica de certificacions de valencià, que fins a la data ha atorgat 60.000 certificats des de la seua implementació el passat 1 d'octubre.
Una consulta per a donar el poder a les famílies
El govern autonòmic defensa que el model anterior impulsat pels governs de PSPV, Compromís i Podem "imposava" una única llengua base per centre, la qual cosa eliminava la possibilitat de convivència d'ambdues línies en un mateix col·legi. Ara, amb esta consulta, es pretén "restaurar la pluralitat i donar a la ciutadania la capacitat de decidir".
La Llei de Llibertat Educativa permetrà a les famílies amb fills fins als tres primers cursos de l'ESO triar la llengua base en la qual els xiquets aprendran a llegir i escriure en infantil i primària. A partir de tercer, la llengua seleccionada tindrà més pes en el currículum, encara que sempre dins d'un equilibri que garantisca la competència en ambdues llengües.
“Volem recuperar el consens enfront de la confrontació, recuperar l'equilibri i que les famílies tinguen la tranquil·litat que la seua decisió serà respectada”, ha insistit Mazón.
Com participar en la consulta
Les famílies rebran dos documents informatius sobre el procediment i una fitxa amb les dades de l'alumnat i els responsables legals per a poder exercir el vot. El procés es realitzarà a través de la plataforma de sol·licitud de plaça escolar, un entorn digital ja conegut i utilitzat per les famílies.
A partir dels resultats, es determinarà el nombre de grups en cada llengua base dins de cada centre escolar. Per primera vegada, els barems per a la distribució de grups lingüístics s'establiran exclusivament en funció de l'elecció de les famílies. “Com més famílies participen, més cert serà el resultat”, ha subratllat Mazón, fent una crida a la participació.
Un mínim del 25% de valencià en la línia en castellà
El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, que també ha estat present en l'acte, ha reafirmat que l'objectiu de la mesura és garantir que el castellà i el valencià estiguen en igualtat de condicions. “En algunes zones això no ocorre actualment, per això volem donar llibertat a les famílies per a triar i assegurar-nos que els estudiants finalitzen la seua etapa educativa amb coneixements sòlids en ambdues llengües”, ha explicat.
De la mateixa manera, s'ha garantit que tot l'alumnat de zones castellanoparlants estudiarà l'assignatura de valencià, ja que en l'actualitat això no ocorre en tots els casos. Segons el pla establit, en la línia d'ensenyament en castellà, els alumnes més joves tindran almenys un 25% de valencià, augmentant posteriorment a més d'un 30%.
No es descarten canvis de centres per a l'alumnat
El Consell també ha reconegut que la mesura requerirà una reestructuració en els centres escolars, ja que es crearan nous grups lingüístics segons la demanda. En esta línia, el conseller no ha descartat que, si la demanda d'un idioma és molt minoritària dins d'un centre, s'haja de derivar els alumnes a altres col·legis.
Malgrat tot, el conseller ha assegurat que estos serien casos "excepcionals", on per exemple "el 99% de les famílies volen un idioma i només una o dos trien un altre", ja que ha afirmat que esta reforma suposarà "un cost econòmic important" dins de l'esforç inversor en Educació que està pilotant la Generalitat.
Cita rellevant per a la Comunitat
El president de la Generalitat ha qualificat este procés com un “cita rellevant en la història de la llibertat educativa en la Comunitat Valenciana”. “El nostre compromís és total amb la decisió de les famílies, vehicularem la seua elecció amb total respecte i garantint l'equilibri educatiu”, ha conclòs Mazón.