La Generalitat incrementa la lluita contra el càncer de mama

El garbellat per a detectar el càncer de mama ampliarà la franja de detecció: entre els 45 i 74 anys

Guardar

Una especialista realitza una mamografia a una dona
Una especialista realitza una mamografia a una dona

El Programa de Prevenció de Càncer de Mama de la Comunitat Valenciana ampliarà l'edat de garbellat per a augmentar la detecció d'aquesta malaltia a un espectre més ampli de la població femenina. Una mesura que estendrà la franja d'edat fins als 74 anys, permetent incrementar la taxa de supervivència i millorar la qualitat de vida de les pacients.

Així ho anunciava ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la sessió de control al Consell en Les Corts. En aquest sentit, es passarà de la franja d'edat establida actualment d'entre els 45 als 69 anys fins als 74 anys.

Això sumarà al programa al voltant de 83.000 dones més cada any significant, per províncies, 9.350 dones més a Castelló, 42.625 dones a València i 31.025 dones a Alacant.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública incorporarà aquests grups d'edat de manera progressiva a partir de l'1 de gener de 2023. Així, cada any la cohort de dones que complisca 70 anys continuarà en el programa i se'ls continuarà citant cada dos anys.

Programa de Prevenció de Càncer de Mama

El Programa de Prevenció de Càncer de Mama, que compleix 30 anys des del seu inici l'any 1992, cita, a hores d'ara a un total de 800.000 dones per a participar en el garbellat. Una citació que es realitza de manera bianual.

Segons dades de la pròpia Conselleria, des de la seua posada en marxa ha permés detectar 23.000 càncers de mama, dels quals el 70% s'han diagnosticat en estadis precoços. La taxa d'adhesió al garbellat ronda el 90%, és a dir, nou de cada deu dones acudeixen amb regularitat a la invitació del programa.

Segons dades de l'Estratègia contra el càncer 2019-2022 de la Conselleria de Sanitat, el 81% dels diagnòstics de càncer en la Comunitat Valenciana es donen a partir dels 55 anys, sent l'edat mitjana de detecció en dones als 65 anys. Al territori valencià, el càncer de mama és la primera causa de mortalitat per càncer en dones (24,9 morts per cada 100.000 dones).

El programa de garbellat valencià va ser el segon a realitzar-se a escala estatal, després de la Comunitat Foral de Navarra, i es va implantar progressivament en tots els departaments de salut. Per a desenvolupar el programa, la Conselleria disposa de 24 Unitats de Prevenció de Càncer de Mama (UPCM).

Arxivat a:

Destacats