Els fenòmens extrems d'aquest estiu "seran cada vegada més freqüents" a la Comunitat Valenciana

L'Aemet adverteix que "el que està passant en 2022 cada vegada va a ser més freqüent"

Guardar

Núvols de tempesta
Núvols de tempesta

Després de l'últim episodi marcat per l'onada de calor i les 'rebentades' del passat dissabte, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha analitzat la incidència d'aquests fenòmens extrems no sols amb vista a l'ocorregut en aquests dies, sinó també en l'escenari futur dels pròxims anys.

"Si el que està passant aquest estiu haguera sigut fa 30 anys, segur que hauríem dit: "tardarem molts anys a tornar a viure un estiu així, potser no l'arribem a veure". En 2022 ja no podem fer aqueixa afirmació tan rotunda. Aquests fenòmens cada vegada són més freqüents", començava l'explicació de l'Aemet a través de Twitter.

Per això, aquest estiu de 2022 en la Comunitat Valenciana "no serà el més fred de les nostres vides", però "hem de fer-nos a la idea que el que està passant en 2022 cada vegada serà més freqüent", recorden. Això fa referència als successius episodis de calor, les nits equatorials ( temperatures que no baixen dels 25 °C durant la nit) o les rebentades, el fenomen que va estar darrere de l'ensulsiada de l'escenari del Medusa Festival celebrat a Cullera que va acabar amb la vida d'un jove i va provocar més de 40 ferits.

Així, detallen que en un escenari "no gaire pessimista, les anomalies de temperatures càlides que només ocorrien un 5% dels dies, en els últims 30 anys del segle XXI poden ocórrer el 50% dels dies". És a dir, "la qual cosa abans era rar es podrà convertir en normal".

Fenòmens meteorològics extrems com les tempestes, granissades, tornados, onades de calor o rebentades "no són desconeguts en el nostre territori; però no es tracta d'això, això forma part del temps, del que es tracta és que si aqueixos fenòmens ara són més intensos i violents que abans i més freqüentes, és a dir, es tracta d'esbrinar si el clima està canviant i quines conseqüències i impactes estan tenint lloc a causa d'aqueixos canvis", compten des d'Aemet.

Finalment, des de l'agència conclouen que "queden pocs dubtes que aqueixa major intensitat i freqüència dels fenòmens adversos estiuencs, sobretot els relacionats amb la calor, les onades de calor o la major temperatura de l'aigua de la mar, ja s'està produint i, almenys pel que respecta a l'àrea mediterrània, també s'estan produint un augment en freqüència i intensificació de les situacions que provoquen pluges molt fortes o torrencials i d'extensió significativa".

 

 

Arxivat a:

Destacats