FACUA denuncia al Pirata Beach Festival de Gandia per prohibir l'entrada amb aliments i begudes adquirits fora del recinte

L'esdeveniment té lloc del 12 al 15 de juliol i l'associació ha denunciat a la promotora, Black Lotus SL "per incloure clàusules abusives"

Guardar

Imatge del Pirata Beach Festival de Gandia
Imatge del Pirata Beach Festival de Gandia

FACUA-Consumidors en Acció ha interposat una denúncia contra el Pirata Beach Festival, un popular festival de música que se celebrarà del 12 al 15 de juliol a Gandia, per prohibir l'accés a les seues instal·lacions amb aliments o begudes adquirits en l'exterior. L'associació considera que aquesta mesura és abusiva i va en contra dels drets dels assistents.

La denúncia ha sigut presentada davant el Servei d'Espectacles i Establiments Públics de la Secretaria de Seguretat i Emergències de la Generalitat Valenciana, després que FACUA haja comprovat que en la pàgina web del festival s'especifica clarament aquesta restricció en l'apartat de preguntes i respostes freqüents.

Segons el comunicat emés per l'associació, diferents usuaris han denunciat que en contactar amb els organitzadors de l'esdeveniment per a preguntar si podrien portar aigua a causa de les altes temperatures que s'esperen a Gandia durant el festival, se'ls ha informat que tampoc està permés l'accés amb aigua de l'exterior.

FACUA sosté que, encara que el festival no es dedica principalment a l'hostaleria, sinó al desenvolupament d'un espectacle musical, la prohibició de consumir aliments i begudes adquirits fora del recinte no és necessària per al normal desenvolupament de l'activitat comercialitzada, especialment quan dins del recinte es poden adquirir aquests productes.

L'associació també expressa la seua preocupació per les persones que, a causa del seu estat de salut, necessiten accés regular a aigua potable, la qual cosa pot resultar impossible si la seua única opció és comprar aigua embotellada en els establiments de l'esdeveniment.

En termes legals, FACUA recorda que la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris estableix que la prohibició d'entrada amb menjar i beguda de fora pot considerar-se una clàusula abusiva, ja que genera un desequilibri important en els drets i obligacions de les parts que es deriven del contracte.

A més, el Decret legislatiu 1/2019 del Consell de la Comunitat Valenciana estableix que la introducció de clàusules abusives en els contractes és una infracció en matèria de consum. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa també recolza la postura de FACUA, argumentant que limitar la capacitat d'elecció del consumidor és desraonat i que se li està obligant a utilitzar serveis que no ha sol·licitat.

La fins ara Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan), en un informe publicat en 2016, va arribar a la conclusió que prohibir l'entrada amb aliments i begudes en cinemes era una clàusula abusiva, ja que el consumidor es veia privat de la prestació principal sense justificació.

Davant la celebració de festivals de música i altres esdeveniments similars, FACUA insta els usuaris a informar l'associació sobre qualsevol prohibició d'aquest tipus per a poder presentar les denúncies corresponents contra les empreses responsables.

Destacats