"Els centres de salut valencians ja es troben en el 80% d'atenció presencial"

La presidenta de SoVaMFiC valora l'anunci de la volta a la presencialitat en els centres de salut, i recorda la importància de l'ús de la mascareta per a prevenir virus com la grip

Guardar

Un dels centres de salut de la ciutat de València
Un dels centres de salut de la ciutat de València

L'Atenció Primària "recupera la normalitat". El president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava, aquesta setmana, en el Debat de Política General, la volta de la presencialitat al 100% en tots els centres de salut i d'especialitats de la Comunitat Valenciana, a partir del pròxim dilluns, 4 d'octubre. "És la millor prova de la recuperació sanitària", asseverava el cap del Consell. I és que la millora de la situació epidemiològica, que actualment es troba en risc baix amb menys de 50 casos per cada 100.000 habitants, ha fet possible avançar en la desescalada.

No obstant això, per a la presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (SoVaMFiC), María Ángeles Medina, "aquest titular no ens fa justícia". En aquest sentit, Medina ha volgut matisar que "en els centres de salut, mai s'ha deixat d'atendre presencialment els i les pacients que el necessitaven, fins i tot en els moments més durs de la pandèmia el personal d'Atenció Primària ha continuat atenent presencialment tant en consulta, com en domicilis".

Així mateix, la presidenta de SoVaMFiC ha assenyalat que, en l'actualitat, "estem entre un 80-90% d'atenció presencial, sent les atencions telefòniques molt residuals". Així i tot, Medina ha posat l'accent en la importància de compaginar totes dues modalitats. Un punt de vista que ja va compartir la consellera de Sanitat, Ana Barceló, en la Diputació Permanent de Les Corts, on va destacar que la telemedicina "ha vingut per a quedar-se".

De fet, si entre juliol i agost de 2018 es van atendre 49.341 cites telefòniques, en 2020 aquesta xifra va ascendir fins a les 2.143.148 telefonades; i en aquest estiu, la xifra ha tornat a pujar fins a les 2.311.243 telefonades.

"Hem de ser cauts amb els missatges que manem a la ciutadania perquè, si bé és cert que la situació actual és molt millor que fa uns mesos, els centres de salut poden ser una font de contagi. Per tant, és important que la gent sàpia perquè hem d'anar a una consulta presencial i per a quines coses no és tan necessari", ha explicat Medina. No obstant això, els centres de salut continuaran mantenint els protocols Covid per a garantir la màxima seguretat possible.

La mascareta, aliada per a prevenir altres virus

Preguntada per la importància de continuar utilitzant la mascareta en interiors, María Ángeles Medina ha recalcat que "hem de continuar sent molt prudents". A més, hem interioritzat una sèrie d'hàbits, com la higiene de mans o l'ús de la mascareta, que, ara, amb l'arribada de la grip pot ajudar-nos a prevenir contagis.

Més inversió per a adaptar el sistema sanitari "al nou món"

Finalment, la Generalitat té prevista una inversió de 658 milions d'euros entre 2021 i 2023, que ajudaran a impulsar el Pla d'Infraestructures Sanitària 'Créixer +'. Un pla amb el qual es reforça la xarxa sanitària millorant, d'una banda, les infraestructures amb 50 centres d'atenció primària, 22 hospitals reformats i ampliats, 6 nous centres d'especialitats, 1.206 llits nous i 48 quiròfans més; però també apostant per equipaments d'última generació, com l'adquisició, en 2022, de 78 equips d'alta tecnologia per valor de 81 milions d'euros que "perfeccionaran les nostres capacitats per a diagnosticar i tractar als pacients".

Així mateix, la Generalitat posarà especial atenció en la salut mental durant l'adolescència, on "els suïcidis estan augmentant de manera alarmant". D'aquesta manera, s'activarà, de manera urgent, el pla de l'atenció de la salut mental de xiquets i joves amb la contractació, en un primer moment, de 69 professionals i tres hospitals de dia, amb l'objectiu de consolidar un pla estructural amb deu hospitals de dia d'atenció infantil i juvenil, un reforç de 270 professionals i 450 joves amb malalties mentals que ajudaran a altres joves.

Destacats