La Generalitat augmenta la inversió en el sistema sanitari per a adaptar-lo "al nou món"

Ximo Puig ha avançat que el Nou Servei Valencià de Salut es presentarà abans que acabe l'any

Guardar

Sanitària a l'Hospital Ribera Salud
Sanitària a l'Hospital Ribera Salud

La pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest, més si cap, la importància de comptar amb un sistema sanitari públic fort i dotat de recursos. Des de 2015, la inversió en Sanitat ha anat creixent any rere any. De fet, si entre 2012 i 2015 tan sols es va injectar 175 milions d'euros a la sanitat pública valenciana, entre 2016 i 2019, la inversió ha sigut de 238 milions. No obstant això, l'aposta del Govern del Botànic va molt més enllà, i entre 2021 i 2023 s'invertirà 658 milions d'euros, que ajudaran a impulsar el Pla d'Infraestructures Sanitària 'Créixer +'.

Un pla amb el qual es reforça la xarxa sanitària millorant, d'una banda, les infraestructures amb 50 centres d'atenció primària, 22 hospitals reformats i ampliats, 6 nous centres d'especialitats, 1.206 llits nous i 48 quiròfans més; però també apostant per equipaments d'última generació, com l'adquisició, en 2022, de 78 equips d'alta tecnologia per valor de 81 milions d'euros que "perfeccionaran les nostres capacitats per a diagnosticar i tractar als i les pacients".

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant el Debat de Política General en Les Corts, on ha aprofitat per a ressaltar el treball realitzat pel personal sanitari. "Ara és imperatiu adaptar la nostra xarxa a un nou món. Per això, després d'un any de treball en la formulació del projecte, els avance que abans que acabe l'any presentarem un nou model organitzatiu del sistema sanitari públic, articulat a través del Nou Servei Valencià de Salut".

Pacient covid ingressat a l'hospital
Paciente covid ingresado en el hospital

Així mateix, la Generalitat posarà especial atenció en la salut mental durant l'adolescència, on "els suïcidis estan augmentant de manera alarmant". D'aquesta manera, s'activarà, de manera urgent, el pla de l'atenció de la salut mental de xiquets i joves amb la contractació, en un primer moment, de 69 professionals i tres hospitals de dia, amb l'objectiu de consolidar un pla estructural amb deu hospitals de dia d'atenció infantil i juvenil, un reforç de 270 professionals i 450 joves amb malalties mentals que ajudaran a altres joves.

"Hi ha pocs desafiaments més importants", ha subratllat Ximo Puig sobre l'impacte de la pandèmia en la salut mental d'adolescents i joves. "La pandèmia ha visibilitzat eixe elefant a l'habitació que mai era nomenat: la salut mental". En aquest sentit, també es posarà en marxa una estratègia d'acompanyament davant la soledat no desitjada amb la intenció de convertir als majors sense companyia en mentors de joves amb problemes emocionals i socials per a així "crear societat".

Torna l'atenció presencial al 100% en els centres de salut

Les bones dades de vacunació, així com d'hospitalitzacions i incidència acumulada, ha portat a la Generalitat a flexibilitzar les mesures en tots els àmbits. D'aquesta manera, els centres de salut també recuperen la normalitat amb la volta a la presencialitat. A partir del pròxim dilluns, 4 d'octubre, es restablirà les consultes presencials al 100% en tots els centres de salut i d'especialitats, encara que combinant-lo amb la consulta telefònica per a qui ho preferisca.

Així mateix, tots els vacunòdroms de la Comunitat Valenciana tancaran hui les seues portes, després "d'haver complit la seua missió" d'immunitzar contra el coronavirus a la majoria de la població. "Estem per damunt de la mitjana espanyola en vacunació. És més, la immunització dels valencians i valencianes se situa per damunt de països com els EUA, Israel o el Canadà, la qual cosa suposa moltes vides salvades", ha apuntat Puig.

Sens dubte, un escenari encoratjador que permet a la Comunitat Valenciana avançar cap a "una normalitat millorada".

Destacats