El preu màxim dels test d'antígens es limita a 2,94 € en les farmàcies espanyoles

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha comparegut per a comunicar l'acord aconseguit per a fixar un preu màxim de venda al públic dels test d'antígens a Espanya

Guardar

Test d'antígens contra la COVID-19 en una farmàcia
Test d'antígens contra la COVID-19 en una farmàcia

La Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments ha fixat, aquest dijous, el preu màxim dels tests d'antígens en farmàcies. Ahir mateix la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja avançava que la intenció era que el preu fora "el més assequible possible", i així ha sigut. D'aquesta manera, a partir d'aquest dissabte, els test d'antígens de venda en les farmàcies espanyoles no podran tindre un preu superior a 2,94 euros. Aquesta mesura afectarà les 40 proves d'antígens que, en aquests moments, es comercialitzen al nostre país.

El cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, anunciava, fa només uns dies, la intenció de controlar els preus dels test d'antígens, amb l'objectiu d'incentivar la seua utilització. Així, ha recordat que quan es va suprimir l'IVA de les mascaretes també es va fer sobre els test d'antígens. No obstant això, amb aquesta nova mesura, es fa un pas més en l'accessibilitat a les proves d'autodiagnòstic.

El preu dels test a Espanya, dels més alts d'Europa

El preu dels tests a Espanya, entre els 6 i els 10 euros, era dels més alts d'Europa, on diversos països han liberalitzat la seua venda. Portugal, que permet als seus ciutadans sotmetre's a quatre proves gratuïtes al mes en farmàcies o laboratoris, ha recorregut a aquesta opció i fins i tot els venen en drogueries a un preu màxim de 2,10 euros, regulat pel Govern.

A Alemanya, els test es poden comprar a 1,75 euros en els supermercats, encara que també s'ofereixen proves gratuïtes a tota la població sempre que es reserve cita en un dels centres autoritzats; mentre que a França, van arribar a costar menys de dos euros encara que el preu màxim regulat és de 6,01 euros. No obstant això, les persones vacunades poden accedir a aquests test de manera gratuïta.

Per part seua, el Regne Unit també ofereix els test d'antígens sense cost en farmàcies, biblioteques i centres mèdics i fins i tot als estudiants li'ls entreguen en el col·legi perquè els porten a casa.

El preu a Bèlgica en farmàcia oscil·la entre els 5 i 10 euros i a Holanda ronda els 10 euros mentre que a Suïssa se situa entorn dels huit. A Grècia el preu d'aquests test està limitat a 10 euros.

Debat en les farmàcies valencianes: copagament per notificar els positius?

La variant òmicron de la COVID-19 i la seua ràpida propagació ha provocat la saturació dels serveis d'Atenció Primària. Una situació que ha portat a la Generalitat Valenciana a implantar un protocol en el qual les farmàcies de la Comunitat Valenciana col·laborarien amb la Conselleria de Sanitat per a notificar els positius que es detecten dels test d'antígens.

No obstant això, la proposta del Col·legi de Farmacèutics de València (Micof) de revertir al pacient el cost d'aquest servei l'ha situat en el centre del debat. Els apotecaris no volen "lucrar-se" per prestar aquest servei, però tampoc "assumir el cost" afegit que els suposarà dispensar-lo. Així, proposen que cada farmàcia establisca el preu en funció de les despeses que li supose.

Una iniciativa que no compta amb el suport del president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha assenyalat que no veu "raonable" que les farmàcies de la província de València puguen cobrar "sense cap mena de control" als usuaris per comunicar a la Conselleria de Sanitat els test d'antígens que es practiquen allí presencialment, a més de rebutjar que suposaria diferenciar aquests establiments dels d'Alacant i Castelló.

Així mateix, ha recordat que "en cap moment s'havia plantejat cobrar durant les converses entre Sanitat i els farmacèutics". No obstant això, ahir, els col·legis professionals es van reunir amb la consellera Ana Barceló per a "buscar un punt de trobada".

Destacats