El preu dels joguets augmentarà davant l'encariment de les matèries primeres i del transport

Els empresaris del sector apunten que els costos podrien elevar-se un 40 %, la qual cosa es traslladaria al preu final del producte

Guardar

Dos joguets en les seues caixes
Dos joguets en les seues caixes

Les famílies valencianes observaran aquest Nadal com el preu dels joguets que compraran als seus xiquets o xiquetes es veurà encarit. Així apunten empresaris d'aquest sector, que assenyalen l'encariment de les matèries primeres i el transport, concretament des del sud-est asiàtic, com el principal factor responsable d'un inevitable augment dels preus de venda al públic.

Segons recull EFE, l'Associació Espanyola de Fabricants de Joguets (AEFJ) reporta que fins a juliol les empreses del sector han suportat una pujada mitjana en els costos variables d'entre el 20% i el 40%. Cal recordar que la Comunitat Valenciana és la principal autonomia quant a la producció de joguets amb una activitat especialment concentrada a Ibi, Onil o Castalla.

Oliver Giner, responsable del departament internacional de l'AEFJ, destaca que "els fabricants, enfront d'aquestes situacions, han tractat de fabricar com més prompte millor, de vendre com més prompte millor en previsió de problemes futurs". Però a més, les empreses jogueteres encara estan pendents de rebre el 50-60% del total de les importacions necessàries per a la seua activitat. Per això, tracten d'avançar-se, però "això no quitació que vaja a generar problemes perquè la tendència del consumidor és la de comprar a última hora", reitera.

D'altra banda, Giner adverteix sobre una pràctica que sol ocórrer cada campanya de Reis. "Comprem cada vegada més tard i això enguany serà molt perillós", adverteix. Alternatives als productes estrela, els de més venda, hi hauran, "però millor ser previnguts”.

Enguany encara es continuarà notant els efectes de la pandèmia que, com en pràcticament tots els sectors, ha passat factura també a la indústria del joguet. Encara així, segons l'últim informe de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), el creixement de l'economia valenciana se situa “fins i tot per damunt de la mitjana nacional”, encara que alerta que l'increment dels costos variables i els problemes de proveïment "poden suposar un llast a la recuperació".

No obstant això, pel que respecta a les empreses que produeixen joguets, el cost de les matèries primeres i el transport podria tindre diferents conseqüències. La més probable d'elles és que es repercutisca en un augment del preu final del joguet per l'increment del cost de fabricació. No obstant això, no es descarta que aquesta situació poguera repercutir en una eliminació de llocs de treball en aquest tipus d'empreses.

Preu de la llum continua en augment

Un altre dels factors a tindre en compte per a l'activitat i el funcionament del dia a dia de les empreses és el preu de l'electricitat. Alguna cosa que no es caracteritza en els últims mesos per anar baixant, sinó tot el contrari. Cada dia, tant famílies com empreses veuen augmentat la seua despesa en la tarifa de la llum a causa de l'increment exponencial que s'està produint.

El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista es va mantindre dimarts passat 12 d'octubre en 184,29 euros el megavat hora (MWh), un preu similar al d'aquest dilluns malgrat ser un dia festiu i amb menor demanda.

En concret, la llum va registrar un lleuger descens del 0,10% respecte als 184,48 euros de mitjana que va marcar aquest dilluns, encara que la caiguda aconsegueix el 9,5% si es compara amb el preu que va registrar just fa una setmana.

El dijous passat es va aconseguir un rècord inèdit fins ara, de 288,53 euros, encara que de cara al cap de setmana i el pont del Pilar el preu s'ha anat suavitzant, segons les dades de l'operador de mercat elèctric designat (OMIE), recollits per Europa Press.

Malgrat aquesta treva, si es compara el preu d'aquest dimarts amb el del mateix dia de l'any passat, coincidint amb la celebració del Dia de la Hispanitat i del Pilar, la dada s'ha encarit un 380%, és a dir, quasi quatre vegades més que els 38,38 que marcava llavors.

Destacats