El preu de la llum es dispara el dimecres a un nou rècord històric de 228,59 euros

Arribarà als 260 euros a les 21.00 hores

Guardar

Pujada del preu de la llum
Pujada del preu de la llum

El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista pujarà aquest dimecres un 12,2%, fins als 228,59 euros el megavat hora (MWh), marcant així un nou preu històric, després del de 216 euros registrat divendres passat.

Després de concloure setembre amb un preu mitjà rècord, octubre ja ha registrat els tres preus més alts vistos fins ara en només sis jornades, i la tendència segueix a l'alça amb aquest nou registre, segons les dades de l'operador de mercat elèctric designat (OMIE) recollits per Europa Press

Aquest dimecres, el preu pujarà un 20,4% respecte a fa una setmana, quan el preu de l'electricitat en el mercat majorista espanyol estava en 189,9 euros/MWh. Comparant-ho amb fa un any, el preu de l'electricitat augmenta un 292%.

El preu més alt d'aquest dimarts es donarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan aconseguirà els 260 euros/MWh, mentre que el més baix s'ha registrat entre les 15.00 hores i les 16.00 hores, amb 193,2 euros/MWh.

Aquesta situació es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primeres vinculades a l'energia a tot el món, com el gas, el petroli i el carbó, la qual cosa dispara al mateix temps els drets de CO₂, també en màxims històrics.

No obstant això, el Govern ja ha aprovat un pla de xoc que contindrà de manera temporal aquestes pujades, en rebaixar els impostos i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques, per la qual cosa no es reflectirà en les factures dels consumidors.

Així i tot, en tractar-se d'un problema global, la tendència inflacionista en tots els tipus d'energia podria traslladar-se a la indústria, podent causar pressions en la seua activitat o la translació dels preus als consumidors.

La reducció de l'IVA al 10%, la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l'impost de l'electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques procedent dels denominats 'beneficis caiguts del cel', són algunes de les mesures escomeses pel Govern espanyol.

En qualsevol cas, el preu de la cotització que es publica cada dia, com ja ha advertit l'Executiu, seguirà en cotes elevades i pujant, almenys, fins a març de l'any que ve, moment en el qual es preveu que aquestes mesures decaiguen. Mentrestant, la factura hauria de continuar baixant de preu malgrat l'alça en el mercat majorista.

Arxivat a:

Destacats