El nou edifici de l'Hospital Clínic de València començarà a funcionar en dos anys

L'immoble, que tindrà un cost de 104 milions d'euros, comptarà amb nou plantes i 144 habitacions

Guardar

Vista del projecte del nou edifici d'hospitalitzacions del Clínic
Vista del projecte del nou edifici d'hospitalitzacions del Clínic

El nou edifici d'hospitalització del Clínic tindrà nou plantes amb 144 habitacions amb capacitat de desdoblegar-se i albergar a pacients a immunodeprimits o infecciosos, 23.700 metres quadrats i un termini d'execució de 22 mesos a partir de la licitació de les obres, prevista per a novembre. Pel que, tant el nou immoble com el de consultes externes entraran en funcionament a la fi de 2023.

Així, s'ha ressaltat aquest dilluns en la presentació d'aquesta primera fase del projecte d'ampliació de l'Hospital Clínic, que finalment arrancarà de manera paral·lela a la segona, la reforma de l'antiga Escola Universitària Tècnica Agrícola (EUITA) les obres de la qual han començat aquesta setmana. Aquestes tindran un termini de 24 mesos i albergaran les consultes externes del futur complex hospitalari.

Les obres d'aquests dos edificis representen una inversió total de 104 milions d'euros i permetran incrementar l'hospital en 36.624 metres quadrats més --el Clínic ara té 67.694--, la qual cosa suposa un 54% més de superfície. A més, comptaran amb 144 habitacions i 240 llits més fins a 288 llits més si fóra necessari i 194 noves sales de consultes i 26 boxs més de vigilància intensiva.

En concret, el nou edifici d'hospitalització tindrà finalment nou plantes segons el projecte final entregat a Sanitat a la fi de setembre i que es preveu licitar al novembre amb un termini de 22 mesos.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha estat acompanyat de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, va destacar sobre aquest tema que quan finalitze aquest projecte les 400.000 persones que atén aquest departament disposaran d'un hospital "nou i modern incrustat a la ciutat i dotat de l'última tecnologia".

Així, va destacar que les obres arrancaran "el més ràpid possible" tenint en compte a envergadura del projecte i es coordinaran amb la direcció per a no "pertorbar més del necessari" el funcionament del centre pel qual diàriament passen 100.000 persones.

En aquests moments es troba en la fase final les obres de fonamentació del nou edifici d'hospitalització, que s'alçarà d'esquena a l'EUITA recaient a l'avinguda Menéndez Pelayo, i s'està condicionant el solar per a construir aquesta nova edificació. Es tracta d'una construcció de 23.700 metres quadrats amb una inversió estimada de 65,5 milions que constarà de dos soterranis, planta baixa, entreplanta per a instal·lacions, huit nivells per a ús sanitari i administratiu, i una planta de coberta per a instal·lacions.

A més, albergarà en la primera planta els serveis de diagnòstic per imatge i radiologia intervencionista, amb dos circuits diferenciats per a pacients ingressats i externs, i en la segona la unitat de vigilància intensiva amb 29 boxs, 24 d'ells per a pacients crítics i els altres cinc per a semicrítics, així com una àrea de rehabilitació.

El nou edifici comptarà amb sis plantes senceres destinades a hospitalització en les quals s'allotjaran 144 habitacions amb 240 llits i una capacitat màxima de 288 llits si fóra necessari. A més de huit consultes de rehabilitació i nou d'hemodiàlisi i diàlisi peritoneal. La planta setena està reservada a oncologia.

Totes les habitacions tenen capacitat d'acollir a dos pacients, i totes preparades amb una exclosa per a acollir pacients infecciosos o immunodeprimits. El nou edifici estarà connectat mitjançant una connexió subterrània a la resta del complex i s'habilitarà així mateix una passarel·la provisional des de la segona planta amb les actuals instal·lacions.

CONSULTES EXTERNES

Per part seua, l'obra de rehabilitació, reforma, ampliació i millora de l'eficiència energètica de l'EUITA, l'edifici que albergarà les consultes externes del futur complex hospitalari, han començat aquesta setmana després de ser licitades per 38,6 milions d'euros i amb un termini d'execució d'uns 24 mesos.

L'edifici tindrà una superfície de 15.988 metres quadrats i set nivells --planta baixa, semisoterrani, soterrani i quatre plantes-- i albergarà 177 consultes de diferents especialitats, urgències, 84 llocs d'hospital de dia oncològic, l'hospital de dia multidisciplinari, una sala d'actes, l'aulari i els serveis d'atenció al pacient.

Finalment, la tercera fase, segons el projecte inicial que es va presentar, suposarà la reforma de l'actual edifique d'Hospitalització i començarà una vegada haja culminat el trasllat de totes les consultes externes al nou edifici.

 

Destacats