Els crits d'auxili de Catarroja, Paiporta i Benetússer: els Ajuntaments se senten «abandonats» i demanen ajuda immediata per als seus pobles

Els consorcis municipals demanden que s'acceleren les labors de retirada de llots i vehicles en garatges i sotános

Guardar

Cotxes apilats per la DANA este 1 de novembre a Catarroja
Cotxes apilats per la DANA este 1 de novembre a Catarroja

Fa quasi un mes que la DANA va sembrar el caos en diversos municipis de la província de València. Si bé les ajudes no s'han fet d'esperar, alguns municipis han confessat sentir-se "abandonats davant el caos i la falta de coordinació". És el cas de Catarroja, Paiporta i Benetússer, les alcaldesses del qual Lorena Silvent, Maribel Albalat i Eva Sanz, respectivament, s'han unit per a denunciar davant el CECOPI la situació, així com demandar que es realitzen actuacions imminents en esta zona.

"És en el CECOPI on es prenen les decisions, però a distància, sense trepitjar el terreny i sense conéixer i tindre en compte la realitat dels nostres pobles, la qual cosa porta a la descoordinació", han expressat les edils. També asseguren que la «inoperància i falta de coordinació i directrius clares» són paraules que definixen les mesures adoptades per a fer front a les devastadores conseqüències que la gota freda ha provocat en les seues localitats.

Manifesten a més "sentir-se abandonades", i apunten a una "falta total d'actuacions ràpides i eficaces per part de l'Emergència per a donar resposta als nombrosos problemes als quals s'enfronten els seus municipis i els seus veïns i veïnes, que estan cansats i no poden més".

Una de les situacions més apressants en estos moments és la retirada de llots en garatges, buits d'ascensor i soterranis privats, així com dels vehicles que encara no han pogut ser trets dels garatges subterranis.

En este sentit, "es demana celeritat en els procediments perquè s'estan llastrant unes actuacions que des del primer moment hem insistit que eren fonamentals, que estaven dins de l'emergència i que poden acabar sent un problema de salut pública", manifesten les alcaldesses d'estos municipis.

Estes localitats incidixen a més en què "s'està actuant sense descans a través dels mitjans propis i privats disponibles, mentre que Generalitat Valenciana i Diputació de València seguixen sense actuar".

Un altre dels fronts oberts per als tres municipis és la reobertura segura per part de la Conselleria d'Educació dels centres educatius, per als quals assenyalen "ha de garantir-se que són espais i entorns segurs, tant per a les persones que treballen en la seua recuperació i rehabilitació com per als escolars" remarquen davant el terrible accident que ha causat la defunció d'un operari que treballava en les labors de recuperació d'un centre educatiu a Massanassa.

És un sentir generalitzat que les famílies i la comunitat educativa se senten abandonades davant la falta d'actuacions per part de la Conselleria d'Educació per a posar en marxa "totes les mesures necessàries per a reconstruir i condicionar de manera segura els centres educatius".

L'acumulació de problemes per a estes poblacions, va més enllà. Molts dels veïns i veïnes han perdut els seus vehicles i tenen dificultats per a anar a treballar, estudiar o desplaçar-se a localitats pròximes per a acudir a cites mèdiques o fer tràmits necessaris. Estos municipis insistixen que l'esforç per part de la Generalitat Valenciana no és suficient per a restablir la línia que connectava els municipis, i que hui més que mai, resulta tan necessària".

Han passat 27 dies des que "els nostres pobles van ser devastats per una catàstrofe que ha deixat als nostres municipis trencats pel dolor de les persones i les famílies que han perdut a un ser estimat i que s'han vist afectades. A tots ells, els hem de continuar treballant sense descans i continuar reclamant a qui i on faça falta, perquè no pararem fins que recuperem els nostres pobles", expressen les alcaldesses.

Destacats