Les Corts demanen que el Ball de Torrent siga reconegut com a Bé Immaterial Cultural de Rellevància Local

La iniciativa, presentada pel PSPV-PSOE i aprovada per unanimitat, insta a incloure a aquesta dansa popular en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià

Guardar

Ball tradicional de la localitat de Torrent
Ball tradicional de la localitat de Torrent

En la jornada de hui, Les Corts Valencianes han aprovat per unanimitat una Proposició No de Llei (PNL) en la qual es demana que el Ball de Torrent siga reconegut com Ben Immaterial Cultural de Rellevància Local. A més, també es reclama a les diferents autoritats competents la posada en marxa de campanyes promocionals per a fomentar el seu coneixement.

La iniciativa ha sigut presentada per la portaveu de Cultura del PSPV-PSOE en Les Corts, Trini Castelló, qui insta a incloure a aquesta dansa popular en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià i planteja "campanyes de difusió per a potenciar el seu coneixement social en tot el territori valencià".

En la mateixa línia, la diputada socialista ha defensat que "el Ball de Torrent és un senyal d'identitat dels valencians" i ha destacat "la seua vocació universal dins de la Comunitat" A més, Castelló ha convidat a la resta de dirigents a "protegir el patrimoni cultural valencià i potenciar la investigació, recuperació i difusió del nostre folklore en nom de l'autenticitat de la cultura popular de la nostra terra". "Hem d'impulsar l'intercanvi entre poblacions dels diferents béns immaterials de naturalesa artística del nostre territori", ha reivindicat.

"El Ball de Torrent és un dels espectacles més interessants de la coreografia popular valenciana, on el poble és el vertader protagonista. Es tracta d'una combinació de dansa, música i narració satírica que, encara que no ha pogut ser datada de manera concreta, alguns autors situen els seus orígens en 1665, en les festes que es van celebrar a Torrent amb motiu de l'estada per malaltia del Virrei de València en la localitat", ha explicat la portaveu de Cultura del PSPV-PSOE a Les Corts.

Per això, la iniciativa proposa iniciar les gestions necessàries per a incloure al Ball de Torrent en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, amb la qualificació de Ben Immaterial Cultural de Rellevància Local, així com atorgar a diferents grups de danses — Grup de Danses Alimara, Grup de Ball "L'O i Dues de Torrent" i Grup de Ball de Torrent — el títol de protectors del patrimoni cultural valencià.

El Ball de Torrent és un ball teatral popular i burlesc del qual es poden trobar referències documentals des del segle XVII, de caràcter dramàtic barroc, fins a la primera meitat del segle xx, com a espectacle de ball executat pels quadres de balls populars.

Arxivat a:

Destacats