La Comunitat Valenciana en "el més alt de la copa" en el nombre d'arbres monumentals

L'autonomia i les seus 2439 arbres monumentals encapçalen la llista de tota Espanya

Guardar

Treballs a un dels arbres monumentals
Treballs a un dels arbres monumentals

Aquest matí, la Conselleria de Transició Ecològica ha presentat l'actualització del Catàleg d'Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana. En el mateix, se sumaven 271 noves incorporacions i la regió aconseguia els 2439 exemplars, la qual cosa converteix a la Comunitat Valenciana en l'autonomia de tot l'estat amb major nombre d'aquest tipus d'arbres protegits. Es pot consultar la pàgina oficial del catàleg a través d'Arbres monumentals i singulars – CIEF – Generalitat Valenciana (gva.es), on, a més, es pot veure la localització dels arbres monumentals, encara sense els 271 de l'última actualització, a través del següent visor cartogràfic; Visor cartogràfic de la Generalitat (gva).

La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha presentat aquesta actualització juntament amb el secretari autonòmic de Transició Ecològica, Francisco Candela, i el director general de Mitjà natural, Julio Gómez. Navarro ha valorat "la gran fortuna dels valencians i valencianes de poder incorporar més de 270 arbres nous que llaura estaran més protegits, més cuidats i que formen part del gran catàleg". A més d'això, ha destacat: "som capdavanters i referència en tot l'Estat per la gran quantitat d'arbres que atresorem".

Un catàleg format arbre per arbre des del 2006

El Catàleg d'Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana és un document en el qual figuren tots els arbres i arbredes de la Comunitat. Aquesta actualització es tracta de la quinzena des de 2006, quan es va crear la Llei 4/2006 de la Generalitat de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana. En aquesta actualització s'han incorporat 271 nous exemplars, la qual cosa suposa un 12% d'increment respecte a l'última revisió en 2020. Les anteriors revisions es van produir en 2012, 2013 i 2016 i es revisa i àmplia de manera periòdica.

Entre altres, un dels criteris per a valorar si un arbre és mereixedor de protecció és l'ambiental, aspecte en el qual es té en compte la funcionalitat de l'arbre per a altres espècies d'éssers vius als quals pot albergar. Alguns arbres vells poden ser un ecosistema en si mateixos i servir de refugi per a espècies de fauna considerades d'interés. A més d'això, els arbres monumentals i singulars no solament tenen un valor mediambiental, molts d'aquests exemplars s'inclouen a causa que tenen un gran simbolisme, sobretot en l'àmbit local.

Visor cartográfico árboles monumentales
Visor cartográfico árboles monumentales

Espècies amb major representació

L'espècie més representada en el Catàleg de 2023 és l'olivera (Olea europaea), un arbre de gran simbolisme en la regió que acumula 660 exemplars singulars, 56 d'ells han sigut afegits després d'aquesta última actualització. La palmera datilera (Phoenis actylifera) compta amb 254 exemplars monumentals i, completant el top 3, trobem a la garrofera (Ceratonia siliqua), una espècie que ha sumat 139 exemplars amb aquesta revisió i que acumula 246 arbres en el catàleg.

Quants arbres ha augmentat cada província?

En aquesta última actualització, la província que més augmenta el seu nombre d'exemplars és València, sobretot gràcies a l'aportació de Xiva, on hi ha 155 arbres que s'han inclòs al Catàleg, també es compta amb els 27 exemplars de Camporrobles. Molt allunyats d'aquestes dades, s'han inclòs 17 exemplars en tota la província de Castelló, amb 9 en la Vilanova d'Alcolea i 8 a Alcalà de Xivert. Alacant se situa amb la província amb menor augment amb 8 exemplars, tots en la localitat de l'Alfàs del Pi.

Malgrat això, els arbres monumentals i singulars tenen una distribució molt àmplia i regular pel territori valencià. Aquests monuments vivents tenen la capacitat de comportar-se com a autèntiques illes de biodiversitat, especialment en zones urbanes. Així mateix, el Catàleg no solament s'encarrega de nomenar a aquests espècimens com a arbres monumentals i singulars, també s'encarrega de les tasques de seguiment i conservació per a mantindre o millorar el seu estat a través de l'equip de patrimoni arbori del Centre per a la Investigació i l'Experimentació Forestal (CIEF).

Destacats