Compromís advoca per fomentar "un altre tipus de tradicions més inclusives" sense animals enfront dels 'bous al carrer'

Demana que cada Ajuntament faça una reflexió referent a l'autorització o no d'aquests festejos

Guardar

Bous a Sagunt. Imatge: Federació de Penyes de Sagunt
Bous a Sagunt. Imatge: Federació de Penyes de Sagunt

Compromís considera que és el moment de plantejar si la normativa vigent dels 'bous al carrer' és eficient o no per a protegir les persones i advoca per fomentar "un altre tipus de tradicions més inclusives" sense animals.

El portaveu adjunt de Compromís en Les Corts Carles Esteve considera que és moment de valorar si la normativa dels 'bous al carrer' "és eficient" per a protegir les persones després de les set morts, més de 300 ferits i 15 expedients per presència de menors de 16 anys en els recintes que s'han produït enguany.

"Són raons de suficient profunditat", al seu judici, per a repensar aquesta normativa, alguna cosa que "no va per si és dura o no, sinó per si és eficient o no", afirma Esteve, quin proposa començar un debat de revisió d'aquesta normativa i ha proposat l'obligatorietat del veterinari en els esdeveniments per a controlar el "benestar dels animals a cada moment" i elevar l'edat de participació als 18 anys.

'Bous a la mar' de Dénia
'Bous a la mar' de Dénia

Reflexió en cada municipi

Des de Compromís, a més, s'ha instat que cada municipi faça la seua reflexió sobre aquest tema: "Entenem que el factor de la tradició és important, però també hi ha uns altres", remarcant que "el principal és l'autonomia de cada municipi".

Així, ha advocat per fomentar un altre tipus de festes populars, ja que el poble valencià "té molta capacitat de realitzar festes populars que no necessiten la participació d'animals", promovent "promoure un altre tipus de festes més inclusives i més atractives per a la gent" perquè "el seguiment de la tauromàquia i els bous cada vegada va a menys".

Bous al carrer a Vilafamés en una imatge d'arxiu
Bous al carrer a Vilafamés en una imatge d'arxiu

Debatre-ho en les negociacions del tercer Botànic

Per part seua, la vicepresidenta, portaveu i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha advocat aquest dimarts per obrir un debat sobre els 'bous al carrer' i festejos taurins en la Comunitat Valenciana, després de les set víctimes mortals registrades en el que va de l'estiu, ja que considera que la normativa que regula aquestes celebracions si bé és de les més restrictives de tot l'Estat, "no és suficient".

Al seu judici, aquest debat hauria de donar-se abans del pròxim estiu, que és quan es concentra el gruix dels festejos taurins, o bé en les negociacions d'un tercer Botànic, en el cas de guanyar les pròximes autonòmiques. La portaveu del Consell, que no ha expressat la seua opinió personal sobre si considera que s'han d'abolir aquests festejos, ha admés que aquesta no és "qüestió senzilla de debat ni per a regular", per la qual cosa haurà de requerir "temps i d'una especial sensibilitat de totes les administracions".

Arxivat a:

Destacats