Oci

El fatídic any de 'bous al carrer' podria obligar a revisar el protocol per part de la Generalitat

L'estiu se salda amb sis morts fins al moment en la Comunitat Valenciana, una xifra "preocupant" per a la consellera Gabriela Bravo

Guardar

Bous a Sagunt. Imatge: Federació de Penyes de Sagunt
Bous a Sagunt. Imatge: Federació de Penyes de Sagunt

"Per damunt de les tradicions, està sempre la vida de les persones". Amb aquestes paraules la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, es mostrava ahir partidària de revisar els protocols dels festejos de 'bous al carrer' després de l'any fatídic que està vivint la Comunitat Valenciana.

I és que des d'inicis de 2022 són sis les persones que han perdut la vida en aquestes celebracions, a tan sols una víctima d'igualar el pitjor registre dels últims deu anys. En 2015 van ser set les persones mortes, un fet que va motivar a regular la normativa de festejos taurins tradicionals augmentant la seguretat dels participants, espectadors i animals.

Així, després de les xifres d'aquest estiu, el Consell es planteja una nova revisió d'aquesta norma, ja que en 2016, després del nou reglament, es van reduir a dos els morts. En aquest sentit, Gabriela Bravo reconeix com a "preocupant" la xifra de morts durant aquest estiu.

Segons el parer de la consellera, el nombre de morts "evidència que són activitats que generen un risc important" pel que s'ha mostrat partidària de "revisar els protocols i totes mesures necessàries perquè, si cal mantenir les tradicions, que no posen en risc la vida de les persones".

Bous al carrer a Vilafamés en una imatge d'arxiu
Bous al carrer a Vilafamés en una imatge d'arxiu

Entre 18 i 71 anys

Les dues últimes morts esdevingudes en aquesta mena de celebracions en la Comunitat Valenciana van tindre lloc dissabte passat: un jove de 24 anys a Vallada (La Costera) i un home de 71 anys a Almedíxer (Alt Palància).

A mitjan juliol es van produir tres morts en tot just 24 hores per agafades a Picassent (Horta Sud), Meliana (Horta Nord) i Pedreguer (Marina Alta). En aquesta localitat alacantina un home de 64 anys va morir després de nou dies ingressat a l'Hospital de Dénia per una cornada. El primer mort, a Picassent, va ser un home de 56 anys per politraumatisme mentre que el segon, a Meliana, va ser un altre home de 50 anys. El 5 d'agost un jove de 18 anys perdia la vida també en els bous de Soneja (Alt Palància).

A més de les morts, l'estiu ve acompanyat de diferents polèmiques, com l'esdevinguda a Nàquera (Camp de Túria), on es van cancel·lar els seus actes taurins després que dos menors de 16 anys embolaren al bou en el tancament del passat dissabte a la nit. O en el cas de Tavernes de la Valldigna (La Safor), on el govern local decidia ahir no autoritzar aquest tipus de celebracions durant les pròximes festes davant les crítiques de la penya organitzadora.

Malgrat estar en els últims compassos d'agost, encara són diversos els municipis de la Comunitat Valenciana que compten amb festejos taurins en les seues programacions festives. Per això, s'haurà d'extremar les precaucions perquè les persones participants no engrossisquen la fatídica llista que podria fer d'aquest estiu un dels més negres de les últimes dècades.

Arxivat a:

Destacats