Igualtat real, drets i educació: claus de l'Estratègia Valenciana LGTBI 2022-2027

El ple del Consell ha donat el seu suport a aquest document que pretén garantir la igualtat del col·lectiu LGTBI i evitar els delictes d'odi

Guardar

Una bandera LGTBI+
Una bandera LGTBI+

L'any 2021, va haver un total de 51 delictes contra el col·lectiu LGTBI. Així ho detalla l'informe que va publicar el Ministeri d'Interior el passat mes d'octubre. Aquest document també revela que aquest tipus de delictes es van multiplicar per tres a partir de l'any 2020 i això que, segons la Fiscalia de delictes de València, només una de cada deu agressions acaben sent denunciades a la policia.

Per aquest motiu, les administracions públiques han de tindre un paper fonamental en l'eradicació dels delictes de LGTBI-fòbia. Així, la Generalitat Valenciana ha fet un pas endavant per a evitar l'augment d'aquest tipus d'infraccions respaldant l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI 2022-2027.

Es tracta d'un document que va ser aprovat pel Consell Valencià LGTBI i ratificat per la Comissió Delegada del Consell d'Inclusió i Drets Socials; i que divendres passat va obtindre el respatler del ple del Consell. Des de la seua aprovació, aquesta estratègia ha sigut el full de ruta de l'Executiu valencià per a seguir avançant en la consolidació de drets i en la lluita contra la LGTBI-fòbia.

Línies estratègiques

En aquest sentit, els seus principals objectius són avançar cap a una societat que reconega i valore positivament la diversitat, que garantisca la igualtat real i efectiva de les persones d'aquest col·lectiu i que pose fi als episodis d'odi i a la discriminació. I, per a això, està estrucurada en tres línies fonamentals.

En primer lloc, dur a terme accions perquè les persones que pertanyen al col·lectiu LGTBI tinguen la possibilitat real de participar dins de les institucions públiques. És el cas del suport públic del 28 de juny, Dia de l'Orgull, les campanyes de visibilización de la diversitat des de les institucions o el suport al desenvolupament dels Planes d'Igualtat que es creen en l'àmbit local.

Manifestación por el Día del Orgullo en València
Manifestació pel Dia de l'Orgull a València

Després, la segona línia pretén implementar els drets de les persones LGTBI i inclou accions com el desenvolupament dels drets del col·lectiu a través del servei Orienta o el servei per a la inserció de les persones trans, así com a actuacions de millora de l'atenció del col·lectiu en centres, serveis i programes dirigits a persones majors.

Dins d'aquesta segona línia estratègica també s'inclouen totes les accions que es realitzen en el sector sanitari com la formació dels professionals, la redacció de guies específiques o protocols per a saber com actuar. A més, també es promouen projectes d'investigació orientació i desenvolupament sexual i identitat de gènere.

La implementació de drets també s'aconsegueix a través de l'educació en els centres de formació públics. Precisament, l'administració pública presta especial atenció a l'educació en la diversitat, la formació del professorat i la creació d'espais segurs per a qualsevol membre d'aquest grup.

Finalment, el tercer eix d'aquesta estratègia és la sensibilització social cap a la diversitat, l'atenció a les víctimes de LGTBI-fòbia i el reconeixement de la memòria, amb accions com la formació del personal públic (de Justícia, Administració de la Generalitat o de la Policia Local). A més, està prevista l'engegada d'unitats especialitzades en la prevenció de delictes d'odi.

Destacats