Les claus de l'acord de 35 hores setmanals entre Sanitat i sindicats

Més de 20 dies després de l'acord que va ser qualificat de "històric" per a l'administració i els sindicats signataris, continua en peus la vaga d'aquest dilluns convocada per CESM-CV

Guardar

Míguel Mínguez, conseller de Sanitat Universal i Salut Pública
Míguel Mínguez, conseller de Sanitat Universal i Salut Pública

El passat 8 de març, la Conselleria de Sanitat i els sindicats amb representació en la mesa sectorial (a excepció de CESM-CV) van signar l'acord que portaven negociant durant setmanes i que establia en 35 hores setmanals la jornada de treball, així com limitava a 35 els pacients que els facultatius podien veure per dia i a 28 el límit que podien atendre diàriament els pediatres. Aquestes mesures aniran incorporant-se de manera escalonada fins a la seua implantació total per al 31 de desembre de 2024 quan ha de ser efectiu per a tots els professionals sanitaris. La mesura tindrà un cost de 130 milions d'euros i obrirà les portes a 2.500 nous professionals que el servei sanitari públic necessitarà per a cobrir les hores de treball que queden al descobert.

Acord "històric" per a uns i "indigne" per a uns altres

El conseller de Sanitat i els sindicats signataris (CC.OO, UGT, SATSE, CSIF i Intersindical) van qualificar l'acord com a "històric", ja que, segons asseguraven, es tracta d'"un gran avanç" per als treballadors de la sanitat pública. Des del sindicat mèdic CESM-CV es van negar a signar l'acord, el qual van arribar a qualificar de "indigne", i continuen amb la vaga del pròxim 3 d'abril, a la qual ara s'ha sumat també el sindicat de sanitaris Simap, el qual no compta amb representació en la mesa sectorial. Per al sindicat mèdic, que va ser qui va posar sobre la taula establir les 35 hores setmanals o limitar el nombre de pacients diaris, aqueixes mesures haurien de dur-se a terme "de forma immediata" com si ha ocorregut en comunitats com Castella i Lleó, a més que les 35 hores haurien de ser de dilluns a divendres, i no de dilluns a dissabte com recull l'acord actual.

Miguel Mínguez ha criticat la postura de CESM-CV, després que el sindicat no recolzara l'acord, el conseller els va convidar a "reflexionar", però després de setmanes en les quals el sindicat ha mantingut la mateixa postura, el conseller de sanitat va posar ahir en dubte la vaga de metges del pròxim dilluns a la qual va assenyalar per tindre "cada vegada menys sentit". Per la seua banda, des de CC.OO, un dels sindicats que van aprovar la mesura, la secretària general de la Federació de Sanitat, Rosa Atienzar, afirmava que amb l'acord de reducció de jornada "el que aconseguim és una reivindicació històrica". A més d'això, confirmava a València Extra que "si volem que la implantació de les 35 hores no perjudique la ciutadania i al sistema sanitari, cal escalonar la implantació", a més d'evitar comparacions, doncs, segons afirmava, "no té gens que veure les necessitats de la població i el nombre de professionals de la Comunitat Valenciana amb el de Castella i Lleó".

Les mesures de l'acord

L'acord té les seues dues grans millores en què aconsegueix reduir a 35 hores setmanals la jornada ordinària dels professionals de la sanitat pública, així com millorar la qualitat de treball dels metges d'atenció primària als qui se'ls limita el nombre de pacients que atenen per dia. A més d'aquestes millores, l'atenció primària també tindrà una regulació del seu contingent mitjà de targetes, situant-se entre 1450 i 1200 per a la medicina de família segons el tipus de centre, així mateix, establint-se en 900 per a pediatria i 1.500 per a infermeria.

La mesura també recull la introducció de sistemes de telefonades mitjançant pantalles amb els pacients per a poder fer més efectiva i àgil l'atenció telemàtica i es durà a terme una "desburocratizació" del sistema per a restar treball d'aquest tipus als professionals mèdics. D'altra banda, també s'estableix un augment de la retribució en les hores de guàrdia d'1,5 euros i s'adoptaran mesures de seguretat en els centres sanitaris per a protegir als professionals sanitaris.

Destacats