Les dones van cobrar de mitjana 5073 euros menys que els homes en 2020 per la bretxa salarial de gènere

Així ho revelen les dades de l'informe publicat pels sindicats CCOO PV i UGT-PV amb motiu del Dia Internacional de la Igualtat Salarial

Guardar

Una dona camina pel carrer amb els seus fills
Una dona camina pel carrer amb els seus fills

5073 euros menys que els homes. Aqueixa és la diferència entre el sou d'una dona i un home l'any 2020. Així ho revela l'informe sobre la situació de la bretxa de gènere elaborat per CCOO PV i UGT-PV. Es tracta estudi que s'ha publicat amb motiu del Dia Internacional per la Igualtat Salarial, que es commemora hui 22 de febrer.

En aquest sentit, i segons destaquen les dades de l'informe elaborat per les dues organitzacions sindicals les dones haurien de treballar 73 dies més perquè el seu salari s'equiparara al d'un home. De fet, les dades mostren que les dones deixen de cobrar una hora i mitja de la seua jornada laboral diària a causa de la bretxa salarial de gènere.

Les últimes dades apunten al fet que la diferència salarial a la Comunitat Valenciana va aconseguir en 2020 el 20,1 %, un punt per sota respecte a l'any anterior. Una bretxa que es veu acuitada per la masculinización dels complements salarials, com les hores extra o la nocturnitat, ja que les dones dediquen normalment més temps a altres tasques relacionades amb la llar o les cures i tenen menys disponibilitat per a treballar més hores.

Treballs amb més bretxa salarial de gènere

La diferència entre el sou que percep un treballador i el que rep una treballadora s'accentua depenent de l'ocupació. Així, són aquells llocs de treballs pertanyents al sector serveis (i habiltualmente amb sous més baixos) en els quals més discriminació salarial poden patir les dones. En les ocupacions poc remunerades, s'aconsegueix una diferència salarial del 37 % entre dones i homes.

Una dona treballant de cambrera a un bar
Una dona treballant de cambrera a un bar

A més de que en alguns llocs les dones poden arribar a cobrar menys que els homes exercint el mateix treball, aquesta no és l'única característica negativa de les dones en el món laboral. Les xifres de desocupació són majors entre el gènere femení, ja que al gener de 2023 la Comunitat Valenciana tenia 209.642 treballadores sense ocupació; i la xifra dels homes parats era de 135.377.

La temporalitat també augmenta en les dones treballadores respecte als homes. Així, el 20,9 % de les dones té un treball temporal; mentre que en els homes aquesta temporalitat es redueix al 18,9 %. Estem davant un mercat laboral en el qual encara existeixen desigualtats entre gènere que també influeixen en l'import percebut en la pensón, ja que les dones cobren una pensió un 33 % més baixa, és a dir, 400 euros menys al mes.

 

Destacats