El Bo Viatge 2024 impulsa el creixement turístic de la Comunitat Valenciana

Amb més de 39.800 reserves i un increment del 59% en pernoctacions, la iniciativa ha generat un impacte econòmic superior a 23 milions d'euros

Guardar

La platja de Cullera durant la Setmana Santa de 2023 gràcies al Bo Viatge. Imatge de Visit Cullera
La platja de Cullera durant la Setmana Santa de 2023 gràcies al Bo Viatge. Imatge de Visit Cullera

El sector turístic de la Comunitat Valenciana travessa, sense cap dubte, un dels seus millors moments. Així ho confirma el balanç del programa Bo Viatge 2024, una iniciativa promoguda per Turisme Comunitat Valenciana que busca incentivar el turisme intern. Segons les dades facilitades per la Generalitat Valenciana (GVA), s'han registrat 39.864 reserves enguany, la qual cosa ha generat 125.917 pernoctacions. Això representa un notable augment del 59% en comparació amb l'any anterior. La Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, liderada per Marián Cano, ha destacat estos resultats com un gran èxit per a la regió.

Un dels punts més destacats d'esta edició del Bo Viatge és la intensitat de l'ajuda, que assumix el 50% del cost dels serveis turístics contractats, sempre que incloguen una estada mínima de tres nits consecutives en el mateix allotjament. L'import màxim per ajuda concedida és de 350 euros, la qual cosa facilita que més valencians puguen gaudir d'unes vacances assequibles.

En termes econòmics, el programa ha registrat un import mitjà de reserva de 582,44 euros, aconseguint un cost global de més de 23 milions d'euros. D'esta quantitat, Turisme Comunitat Valenciana ha contribuït amb 11,1 milions, mentre que el pressupost total disponible ascendia a 12,5 milions, destinat als dos períodes del programa.

El Bo Viatge 2024 s'ha desenvolupat en dos etapes ben definides. La primera, que abasta des del 15 de gener fins al 16 de juny, excloent la Setmana Santa, va tindre un impacte significatiu. Durant este període, la despesa va ascendir a 3,2 milions d'euros, i es van rebre més de 205.000 sol·licituds, de les quals més de 5.300 reserves es van realitzar el mes de gener. La llavors consellera de Turisme, Nuria Montes, va destacar la utilitat del Bo Viatge per a desestacionalitzar el turisme i fomentar l'ocupació en el sector. A més, va subratllar l'"efecte expansiu" del programa en àrees relacionades com el transport i el comerç.

El segon període, comprés entre el 16 de setembre i el 22 de desembre, va generar encara més reserves: un total de 29.140, que es van traduir en 97.953 pernoctacions, un increment del 20% respecte al mateix període de 2023. Durant estos mesos, prop de 88.000 valencians es van beneficiar del programa, consolidant el seu èxit i demostrant la seua capacitat per a atraure turistes locals.

Quines són les destinacions i els allotjaments preferits dels valencians?

Les destinacions més demandades durant esta edició del Bo Viatge reflectixen l'atractiu turístic de certs municipis emblemàtics. Entre els deu més sol·licitats es troben Benidorm, Calp, Peníscola, Altea, València, Morella, Dénia, Alacant, Elx i Gandia. La llista evidencia un clar predomini de localitats de la província d'Alacant, amb Benidorm com a líder.

Només dos municipis destacats pertanyen a Castelló, mentre que València capital és l'única ciutat de la seua província que figura en el rànquing. Una dada interessant és l'ingrés de Gandia com a destinació destacada en esta edició, una novetat que mostra la diversificació dels interessos turístics dins de la regió.

Quant als allotjaments, els hotels lideren les preferències, concentrant el 69% de les reserves realitzades amb el descompte del Bo Viatge. Els seguixen els càmpings i els allotjaments rurals. En mitjana, cada viatge dut a terme té una duració de 3,2 nits, la qual cosa reforça el paper d'este programa com a dinamitzador del turisme local.

El programa també ha afavorit a les empreses del sector. En esta última convocatòria s'han integrat un total de 992 empreses registrades. D'estes, el 36,4% són agències de viatges, el 30,8% ho constituïxen els hotels i un 15% fan referència a allotjaments rurals. Si s'atén la distribució per províncies, és Alacant la que té més establiments relacionats amb el turisme participants; concretament, un 42,7%. Li seguix de prop València, amb un 36,4% i, alguna cosa més allunyada, Castelló, que només compta amb un 21%.

Reconeixement de municipis turístics en la Comunitat

La GVA ha tramitat durant el 2024 fins a 17 reconeixements de 'municipi turístic valencià'. Les últimes incorporacions, incloses esta mateixa setmana, són el poble alacantí de Relleu i les poblacions castellonenques de Cabanes i Vistabella del Maestrat. Per províncies, este any set localitats de la província d'Alacant i huit de Castelló han adquirit esta denominació. València, en contrast, és la zona que menys ha augmentat la seua llista, ja que només dos han aconseguit el títol abans de 2025.

Estes 17 localitats s'unixen al registre de la Comunitat Valenciana, que té en l'actualitat 77 destinacions amb el distintiu de 'municipi turístic'. Segons la mena de reconeixement, l'autonomia compta amb 38 localitats amb la categoria de 'Singularitat', dels quals 12 han sigut declarades este any 2024; 21 amb la de 'Rellevància', i 18 estan etiquetats amb la categoria d''Excel·lència'.

El Bo Viatge 2024 no sols ha dinamitzat el turisme intern en la Comunitat Valenciana, sinó que també ha promogut un impacte econòmic positiu en sectors clau com el comerç, el transport i l'hostaleria. Este programa, que va iniciar en 2021, continua consolidant-se com una eina efectiva per a incentivar el turisme local i desestacionalitzar la demanda, beneficiant tant als viatgers com a les empreses participants.

Destacats