El barri de Santa Rita de Paterna vol viure sense la mort a la seua porta

El tanatori del carrer Viriato produeix severs maldecaps als veïns, que no volen viure amb la mort present cada dia

Guardar

Tanatori del carrer Viriato de Paterna
Tanatori del carrer Viriato de Paterna

Els veïns del barri de Santa Rita fa més d'una dècada que estan dins d'un conflicte per culpa de la instal·lació d'un tanatori al carrer Viriato, en ple cor del poble de Paterna. Això els ha provocat un canvi dràstic en el dia a dia, causant que la mort sempre siga present a les seues portes.

Una situació que s'ha allargat durant anys entre l'ajuntament, veïns i empresa funerària, i que ha causat severs problemes en el dia a dia dels veïns i dels visitants del parc que se situa just enfront del tanatori.

Inici del conflicte

Tots els problemes van sorgir a principis de 2012, quan el govern del PP va aprovar l'obertura del tanatori mitjançant una modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de Paterna. Davant aquesta modificació i posterior aprovació d'obertura del negoci funerari, els veïns ja van començar a oposar-se mitjançant la recollida de signatures i protestes.

Protestes per l'apertura del tanatori
Protestes per l'apertura del tanatori

El setembre de 2013 l'ajuntament va fer el canvi 62 del PGOU, en el qual va aprovar que els tanatoris-crematoris podrien situar-se únicament en zones industrials del municipi. A causa d'aquesta modificació, es van revocar les llicències i es van paralitzar les obres d'adequació de les instal·lacions del carrer Viriato.

L'empresa funerària va presentar davant aquestes actuacions de l'ajuntament diferents contenciosos administratius, i la justícia valenciana li va donar la raó, anul·lant la modificació de setembre de 2013 i retornant les llicències d'obres anteriorment aprovades.

Canvi de govern

En 2015 es va produir un canvi en el govern de l'ajuntament, i el nou equip de govern format pel PSPV, Podemos i Compromís es van comprometre a solucionar el problema buscant solucions. A més, els veïns van seguir amb la seua lluita per a poder tancar de manera definitiva el tanatori en el centre urbà.

En 2017 la justícia li va tornar a donar la raó a l'empresa funerària, anul·lant de nou la reforma del PGOU que es va produir en 2013. No obstant això, des de l'ajuntament no se li van concedir les llicències necessàries per a continuar amb les obres d'habilitació de les instal·lacions en 2018, sota el pretext de la realització d'un estudi d'ordenació urbanística del barri de Santa Rita que no deixava expedir llicències d'obra en la zona.

Durant aquest temps, es va tornar a realitzar una modificació del PGOU amb la finalitat de traure tant tanatoris com crematoris del nucli urbà de Paterna. Malgrat això, l'empresa va acudir al jutjat i va obtenir el permís d'obra, a més d'interposar una denúncia que no va prosperar, ja que la justícia va dictaminar a favor de l'ajuntament i dels veïns.

Obertura del tanatori

Així i tot, el tanatori va obrir les portes l'abril de 2022, pel fet que, segons la mateixa empresa, "la sentència dona la raó a l'ajuntament, però també permet iniciar l'activitat d'aquest". Aquest argument es basa en l'antiga modificació duta a terme pel PP en 2012, on s'aprovava la compatibilitat d'un tanatori, sense crematori, en sòl urbà i industrial.

Tanatorio situado en la calle Viriato, en el núcleo urbano de Paterna
Tanatori situat en el carrer Viriato, al nucli urbà de Paterna

Davant aquesta situació, l'ajuntament no va emetre el certificat de conformitat per a l'obertura del tanatori. A més va emetre l'ordre de cessament d'activitat al·legant l'última modificació del PGOU que disposa que "l'activitat de tanatori, i funerària en general, no es podran implantar en cap zona d'ordenació en la qual l'ús dominant siga residencial", afegint que "es tracta d'usos prohibits en totes les zones del terme municipal d'ús residencial".

No obstant això, l'activitat en el tanatori ha continuat en curs, i els veïns han hagut de recórrer a la policia local per a acabar amb aquesta activitat. La policia va acudir al lloc davant l'advertiment dels veïns, i respectant el duel dels familiars del mort, va ordenar a l'empresa clausurar el negoci quan els presents s'hagueren marxat. A més, es va anunciar l'obertura d'un expedient sancionador contra l'empresa.

"Sabem que la mort és inevitable, però no la volem cada dia"

Els veïns porten ja més d'una dècada amb problemes derivats de suportar cada dia el duel dels morts d'altres famílies. El seu dia a dia ha canviat, i el que era abans un lloc on passejar i eixir a parlar amb els veïns, s'ha convertit en un carrer de dol permanent.

Tant és així que els veïns denuncien que el seu dia a dia s'ha hagut d'adaptar a les vetles d'altres famílies. "Desdejunar amb una família sencera plorant la mort d'un familiar, et lleva les ganes de continuar amb el teu dia a dia normal", declara una de les veïnes.

Atacs d'ansietat, quadres de depressió i estrés són alguns de les dificultats que han derivat en els veïns després de l'obertura del tanatori al costat de les seues cases. A més, just enfront del tanatori hi ha un parc on jugues xiquets i xiquetes, i tindre a la mort tan pròxima no és agradable per a les famílies que passaran la vesprada al costat dels seus fills.

Parc situat al costat del Tanatori
Parc situat al costat del Tanatori

A aquests problemes se li sumen els d'aparcament de la zona, que ja de per si són greus en tot el municipi, amb l'arribada de familiars per a acomiadar als difunts resulta quasi impossible; així com la devaluació dels habitatges que impossibilita als veïns vendre-les.

Perquè les asseguradores i l'empresa no porten allí les vetles, els veïns han començat a posar música a grans volums, amb la finalitat que els ingressos de l'empresa baixen i que tancament la funerària. Malgrat ser titllats de falta d'empatia pels familiars que passen duel, els veïns es defensen: "Sabem que la mort és inevitable, però no la volem cada dia a les nostres portes".

Destacats