Augmenta un 16% les persones joves valencianes ateses en Proyecto Hombre respecte a 2020

La cocaïna és la substància de major consum, però l'alcohol és el més present en les persones en tractament

Guardar

Una persona utilitzant un telèfon mòbil en la foscor. Imatge de Gilles Lambert
Una persona utilitzant un telèfon mòbil en la foscor. Imatge de Gilles Lambert

Proyecto Hombre València, fundació encarregada d'ajudar a persones amb problemes d'addicció, ha presentat de forma pública la seua Memòria de 2021. En ella, analitzen els 1387 casos de persones que sol·liciten ajuda en la fundació per a conéixer la situació de les addiccions a València, així com per a realitzar previsions i advertiments de cara al futur, en els Centres de Dia de València, Gandia i Ontinyent, en l'Àrea de Prevenció, les Comunitats Terapèutiques de València i la Comunitat Terapèutica Intrapenitenciaria situada en el Mòdul I de l'Establiment Penitenciari "Antonio Asunción" de Picassent.

Una de les dades més rellevants d'aquest informe és que el nombre de persones joves (13 a 22 anys) ateses en 2021 ha augmentat en un 16% respecte a 2020. Vicent Andrés, director de Projecte Home, ha explicat que aquest augment es deu en gran manera a la "falta d'atenció derivada per la pandèmia de la COVID-19". Malgrat les dificultats de seguir amb els tractaments d'alguns pacients, Proyecto Hombre València va poder mantenir actius diferents tractaments ambulatoris de forma presencial en tots els seus centres de dia.

Malgrat això, cal destacar que, respecte a les dades de 2019, el nombre de joves atesos ha crescut en un 2%. A més, des de la fundació adverteixen de noves addiccions com l'ús sense control de les pantalles i telèfons mòbils i la ludopatia. "Actualment, els joves viuen envoltats d'una vida ideada per al consum, des que estan a casa, passejant pel carrer o en qualsevol lloc. L'ús de les xarxes socials, els mòbils o els videojocs sense control pot fer que es passe d'un consum a un consum abusiu que cree addicció sense adonar-nos", afirma Vicent Andrés.

Imagen de archivo sobre la adicción a las redes sociales
Imatge d'arxiu sobre l'addicció a les xarxes socials

Quant al perfil majoritari dels joves atesos sol ser un home d'origen espanyol, amb una mitjana de 19 anys i que consume cànnabis, és solter i estudiant. Quant a persones adultes, es manté el gènere masculí, amb una edat mitjana de 41 anys i són consumidors principalment de cocaïna. A més, solen trobar-se en l'atur i solters.

Les dones, les grans oblidades

Les dones són un dels grups de població que menys acudeix a centres d'ajuda i tractament de les addiccions. En el total de persones ateses en 2021, tan sols un 14% d'elles eren dones. Amb una edat mitjana de 42 anys, és el grup de població més tardà a acudir a aquest tipus de centres; així com en menor mesura.

Segons detalla el director de la fundació, "les dones tenen un doble estigma quant a les addiccions: l'addicció com a tal, i el fet de ser dones. I si la dona que consume drogues és mare, la pressió social és major encara". Alguns dels factors que fan que les dones no accedisquen als tractaments és la conciliació, en el cas de ser mares, és a dir, la impossibilitat de deixar la seua vida quotidiana per a poder centrar-se a controlar l'addicció; i, en segon lloc, el fet que el consum de drogues (principalment alcohol) en dones sol realitzar-se en solitud i sense companyia, a causa de l'estigma generat.

Necessitem millorar

Per a poder erradicar de forma reeixida les addiccions i poder controlar-les, des de Projecte Home València destaquen la necessitat que les administracions públiques doten de més recursos als sistemes de prevenció i tractament; així com la necessitat d'actualitzar els seus sistemes i protocols davant les noves addiccions, com les pantalles o la ludopatia, que afecten en gran manera als joves. No obstant això, destaquen l'esforç que es realitza en les administracions valencianes per a "incrementar el pressupost i el dialogue obert amb les entitats del Tercer Sector de les addiccions per a desenvolupar l'acció concertada."

Un altre dels pilars bàsics per a poder millorar quant a les addiccions és que la societat perceba, tinga informació i conega les conseqüències del consum abusiu de substàncies o de dispositius amb pantalles. Actualment, la percepció del risc respecte a l'impacte de l'abús de determinades substàncies legals, sobretot alcohol, els psicofàrmacs i les apostes esportives, és pràcticament absent, per la qual cosa és necessari donar-li un nou impuls a la prevenció. "També és molt important que, a partir d'aquest coneixement, tots aquells que tinguen persones a prop amb problemes d'addicció no culpabilitzen a les víctimes d'això. Cal tractar-ho com una malaltia, una malaltia social, biològica i  psíquica, de la qual la víctima no té la culpa", declarava Vicent Andrés.

Voluntaris de Proyecto Hombre València
Voluntaris de Projecte Home València

A més, des de Proyecto Hombre València, fan una trucada al voluntariat per a poder ajudar al fet que els tractaments puguen tirar endavant amb èxit. Actualment, sense comptar amb la plantilla de treballadors, la fundació compta amb uns 100 voluntaris que ajuden en tasques solidàries de normalització de les persones que estan sent tractades. Per a més informació, és necessari enviar un correu a [email protected] per a poder conéixer més sobre el voluntariat.

Què fer en cas d'una addicció

Les addiccions, si no són visibles a simple vista, tenen uns símptomes comuns que se solen donar en la majoria d'afectats. La pèrdua d'interés en hàbits que abans eren de grat, el canvi d'amistats (normalment cap a unes que també consumeixen) i la deterioració de la comunicació intrafamiliar són els principals signes d'advertiment davant una addicció.

En aquests casos, el primer de tot és intentar reprendre la comunicació amb la persona afectada des del respecte i la solidaritat, i mai des de la culpabilització. Si no es pot reprendre la comunicació, el millor és acudir a un dels centres especialitzats en tractament d'addiccions per a poder obtenir ajuda professional.

Arxivat a:

Destacats