Els animals de companyia aporten grans beneficis a la salut mental de les persones. De fet, hi ha molts estudis que han provat que tindre un gos o un gat com un membre més de la família aporta un ancoratge emocional que contribuïx a afrontar el dia a dia amb major optimisme. De fet, un estudi impulsat per la Càtedra Fundación Affinity Animales y Salud del Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), en col·laboració amb la Fundación para el Asesoramiento y Acción en Defensa de los Animales (FAADA) i el Royal Veterinary College de Londres, ha reflectit que el 91% de les persones participants en l'estudi identifiquen al seu animal de companyia com el seu principal suport social.
A més, el 63% dels enquestats afirma considerar al seu gos o gat el seu principal confident. Esta dada reflectix una relació íntima basada en la confiança, lliure de judicis, on l'animal es convertix en l'únic ésser davant el qual poden mostrar-se vulnerables sense por del rebuig. En un entorn en el qual la desconfiança i la soledat són freqüents, este tipus de vincle té un impacte significatiu en la salut emocional i en l'estabilitat mental dels qui el viuen.
La lleialtat és una de les característiques que les persones enquestades han ressaltat dels seus animals de companyia. En este sentit, s'especifica el 79% dels participants està convençut que el seu animal mai l'abandonaria, fins i tot si tot el seu entorn humà ho fera.

"Una raó per a alçar-se cada dia"
D'acord amb les dades que es reflectixen en l'enquesta, el 74% de les persones enquestades consideren que el seu gos o gat és el membre de la seua xarxa social que més raons els dona per a alçar-se cada dia; mentre que el 86% recorren als seus animals quan se senten tristos.
En palaules de Jaume Fatjó, director de la Càtedra Fundación Affinity Animales y Salud de la UAB, "este estudi aporta evidències que no poden passar-se per alt. Per a moltes persones en situació de vulnerabilitat, el seu animal no és només companyia: és la seua xarxa de suport emocional més sòlida, un ancoratge emocional que estructura la seua vida diària. Comprendre i protegir este llaç és clau si volem avançar cap a una intervenció social realment inclusiva".
Per part seua, Noe Terrassa, responsable de l'Àrea Social de FAADA, destaca que "els animals de família no operen com a substituts de vincles humans i que es troben tant en xarxes socials compromeses com nodrides". És a dir, la presència d'estos animals no implica un aïllament major, sinó que en molts casos permet a estes persones recuperar la confiança en la relació amb els altres, mitjançant un vincle que sí que perceben com a segur.
Este estudi dona continuïtat a una investigació anterior realitzada en 2022 per Fundació Affinity i FAADA sobre el vincle entre persones sense llar i els seus animals. No obstant això, en esta nova edició, l'enfocament s'ha ampliat per a incloure a altres grups en situació de vulnerabilitat: persones que viuen en infrahabitatges, majors que viuen sols, víctimes de violència masclista i altres persones en situació d'exclusió social. L'objectiu és analitzar el paper dels animals no sols en la companyia, sinó com a suport emocional i eix estructurador dels seus vincles afectius.

En què consistix el programa #MejoresAmigos?
FAADA desenvolupa des de 2016 el programa #MejoresAmigos, una iniciativa pionera orientada a protegir el vincle entre persones en situació de vulnerabilitat i els seus animals. Amb el suport del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, el programa oferix atenció veterinària gratuïta, assessorament legal i formació a professionals de l'àmbit social. S'atén tant la salut física i emocional dels animals com l'entorn humà en el qual es troben.
Un dels assoliments més importants del programa és haver atés ja a més d'un centenar de persones en situació vulnerable, moltes de les quals van participar en l'estudi. #MejoresAmigos ha demostrat que preservar este vincle pot convertir-se en una via d'inclusió social, no un obstacle, i que comprendre la dimensió emocional de la relació humà-animal és fonamental per a dissenyar polítiques públiques verdaderament integradores.