Les ajudes a l'emancipació dels joves permetran lluitar contra la despoblació

La Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica presenta la tercera edició de les ajudes a la compra d'habitatges per a joves en municipis xicotets

Guardar

Pura Peris, Héctor Illueca i Alejandro Aguilar
Pura Peris, Héctor Illueca i Alejandro Aguilar

Que les persones joves puguen adquirir un habitatge en propietat i que els municipis en risc de despoblació puguen revertir aquest desequilibri territorial. Aquest és el doble objectiu de la tercera edició de les ajudes a la compra d'habitatge per a les persones joves, que han sigut presentades aquest matí pel vicepresident Segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca.

El programa incrementa la seua dotació per al present exercici, amb l'objectiu d'evitar que cap persona que complisca els requisits es quede fora, i destina 1,6 milions d'euros a la compra d'un habitatge per part de joves de fins a 35 anys en municipis o nuclis de població de fins a 10.000 habitants.

El període per a sol·licitar les ajudes es va obrir aquest passat dilluns 20 de març i estarà actiu fins al 31 de juliol.

En 2022, aquest pla va possibilitar la compra d'un immoble a 201 joves en 121 municipis, amb una inversió d'1,5 milions d'euros, mentre que en la primera convocatòria van ser 35 joves de 25 poblacions, aportant 1 milió d'euros. Alguns d'aquests municipis van ser la Font de la Figuera, Beniarjó Biar, Vilar de Canes, les Alqueries, Sant Joan de Moró i Artana.

La tercera pitjor taxa d'emancipació de l'Estat

Segons dades oferides per Héctor Illueca, la taxa d'emancipació de la Comunitat Valenciana és la tercera més baixa de tot l'Estat. El 86,3% de joves no poden deixar la casa familiar per a tindre una pròpia i si volen llogar o comprar una casa en solitari, estan obligats a sobreendeutar-se, ja que han de destinar un 64% del seu salari per a pagar el lloguer i un 41% en cas de la quota hipotecària.

"Unes dades que se sumen a un índex d'atur, temporalitat i precarietat que estan afectant fins i tot la salut mental de tota una generació", ha lamentat Illueca, assegurant que per a ajudar a joves "hem d'atendre la composició real i actual de la demografia i combatre de manera eficaç el despoblament a través de polítiques actives".

Cal tindre en compte que actualment el despoblament en l'entorn rural ha deixat 171 municipis valencians en situació de risc de quedar-se sense població en un futur pròxim. Davant aquesta situació, ha conclòs el vicepresident, "tenim el compromís d'ajudar els joves a emancipar-se i donar-los les condicions materials per a construir un futur digne en qualsevol lloc del territori valencià".

Héctor Illueca ha estat acompanyat pel secretari autonòmic d'Habitatge, Alejandro Aguilar, i per la directora general d'Emergència Residencial, Pura Peris.

Arxivat a:

Destacats