Açò és el que cobraràs si et toca formar part d'una Taula Electoral

El Ministeri de l'Interior ha establit l'import que cobraran els ciutadans triats per a formar Taula Electoral el 28M

Guardar

Una taula electoral. Imatge: Arnaud Jaegers 
Una taula electoral. Imatge: Arnaud Jaegers 

Cada vegada queda menys per a la data electoral marcada en roig per a aquest 2023. El 28 de maig tindran lloc les eleccions autonòmiques i municipals. Un esdeveniment important que marcarà la governabilitat en moltes de les ciutats i pobles espanyols, la qual cosa els dota de gran importància. Però, no solament els polítics i els seus corresponents programes tenen rellevància aquest dia, sinó que també la ciutadania simbolitza un paper clau a l'hora de garantir que la jornada electoral es desenvolupe amb normalitat.

Doncs bé, en aquesta línia, n'hi ha als quals aquest dia els "toca" ser part d'una Taula Electoral que ajudarà durant el propi 28 de maig al fet de que tot funcione segons l'establit. A més, quan arribe la fi dels comicis, són els encarregats de realitzar el recompte de vots, per la qual cosa el seu paper és fonamental aquest dia. N'hi ha de tots els tipus. A molts no els importa i a uns altres els sembla un avorriment.

Aquestes taules electorals estan compostes per tres ciutadans —dos vocals i un president— que són seleccionats per sorteig públic entre totes les persones censades menors de 65 anys que sàpien llegir i escriure, excloent, això sí, als qui siguen candidats en els comicis que se celebren. Així mateix, es trien a dos suplents per cada membre de la Taula.

Imagen de una jornada en una mesa electoral
Imatge d'una jornada d'una Taula Electoral


En aqusest sentit, el Ministeri de l'Interior ha establit l'import econòmic que cobraran els ciutadans triats per a exercir les funcions l'esmentat dia. D'aquesta forma, la xifra passa de 65 a 70 €. S'ha "arredonit l'import" amb la finalitat de facilitar la gestió i realització del mateix pagament, ja que en molts casos encara se continua fent en efectiu.

En aquest aspecte, tal com ha anunciat el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest mateix dilluns, des del Ministeri que lidera Fernando Grande-Marlaska es justifica que "es feia aconsellable" ajustar aquesta quantitat econòmica i així manifesta en una nova ordre que substitueix a l'última, divulgada en el 2019.

Seguint aquesta publicació del BOE, des d'Interior es raona que "fins a aqueixa data les dietes dels membres d'aquestes taules electorals s'actualitzaven en la mateixa mesura que les retribucions dels empleats públics, si bé aquest sistema dificultava considerablement la gestió dels pagaments, fonamentalment en els casos, encara majoritaris, en què es duen a terme en efectiu". Una modificació que consideraven "recomanable" arredonir per així a poder afavorir aquests pagaments.

70 euros només per als titulars


No obstant això, aquesta nova xifra econòmica no és per a tots els que formen part de les taules. Únicament podran rebre la dieta de 70 € aquelles persones designades per als càrrecs de president i vocals de taules. En aquest marc, només tindran dret els qui tinguen aquesta condició, per la qual cosa els suplents no podran gaudir d'aquesta quantia (només ho faran si els toca reemplaçar a un titular).

Igualment, el dret a aquesta dieta per als integrants de les taules "ho serà en el seu import íntegre, amb independència del temps de la jornada electoral en la qual s'haja estat exercint el càrrec, apunten.
El mateix BOE determina que aquesta ordre s'aplicarà als processos electorals regulats en la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, i a les consultes populars per via de referèndum regulades en la Llei Orgànica 2/1980, de 18 de gener, que se celebren d'ací al futur.

En definitiva, una nova norma que s'empara en la necessitat d'"adaptar a la situació econòmica actual la compensació a rebre pels ciutadans per a participar com a membres de taula". De la mateixa manera, hi havien ganes dins del mateix Ministeri de que aquesta mesura visualitzara la llum amb tal de garantir que els ciutadans escollits estiguen informats amb antelació d'un dels aspectes clau durant aquesta jornada electoral.

Destacats