22 municipis són els responsables de més del 50% de les emissions totals de CO₂ de la Comunitat Valenciana

Es tracta del primer territori que compta amb una eina de quantificació eficient de les emissions a escala municipal

Guardar

Un patinet circula pel carril bici d'un carrer de València amb gran volum de trànsit de cotxes
Un patinet circula pel carril bici d'un carrer de València amb gran volum de trànsit de cotxes

Un total de 22 grans ciutats de tota la Comunitat Valenciana són les responsables de més del 50% de les emissions totals de CO₂ de tot el territori. Aquesta és la principal conclusió que s'extrau de l'Inventari d'Emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle, una eina per a la presa de decisions que quantifica i identifica les emissions dels municipis de la Comunitat Valenciana.

Els sectors de l'energia i del transport encapçalen la llista com a principals causants d'aquestes emissions. Concretament, l'informe recull que les emissions netes en l'àmbit autonòmic són de 23,3 milions de tones de CO₂ equivalents, que es tradueix en 4,68 tones d'emissions per habitant. L'energia lidera el percentatge d'emissions, seguit del transport i els processos industrials.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, reconeixia ahir, sobre aquest tema, que "el sector del transport i l'energètic seran els nostres camps de batalla per a poder fer una labor eficient d'adaptació i mitigació enfront del canvi climàtic".

La Comunitat Valenciana és la primera comunitat autònoma que compta amb un inventari d'emissions d'alta resolució i de magnitud municipal. El model utilitzat calcula 163 indicadors en 541 municipis, amb la finalitat d'assenyalar els focus d'emissió d'actuació prioritària per a obtenir una reducció significativa de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, durant la presentació de l'Inventari d'Emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle
La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, durant la presentació de l'Inventari d'Emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle

Reduir un 40% les emissions abans de 2030

Gràcies a aquest informe pioner, cada municipi podrà quins són els seus factors emissors i com han de fer la feina de mitigació i adaptació enfront del canvi climàtic per a reduir un 40% totes les emissions abans de 2030 i davant l'horitzó de neutralitat climàtica de 2050, alineats en les polítiques autonòmiques, estatals i europees.

Per això, l'Inventari d'Emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle identifica en quins punts es concentren les majors emissions, sent els municipis amb una major població els que hauran de fer els majors esforços.

A la província de Castelló són tres les ciutats (el 2,2%) les responsables de més del 50% de les emissions. Per contra, 84 localitats (el 62%) són pulmons que fixen més del que emeten. Per part seua, a la província de València, 10 ciutats (el 3,7%) són les responsables de més del 50% de les emissions, mentre que 52 municipis (el 20%), fixen més del que emeten. Finalment, a la província d'Alacant, nou ciutats (el 6%) s'identifiquen com a responsables de més del 50% de les emissions i 28 municipis (el 27%) actuen com a pulmons.

Hem de fer esforços perquè els sectors productius tinguen una transició ecològica molt més eficient i, d'altra banda, cal posar l'accent en la responsabilitat social per a potenciar la mobilitat sostenible

Concretament, les ciutats de la Comunitat Valenciana més contaminants són: València, Castelló de la Plana, Alacant, Elx, Paterna, Sagunt, Oriola, Riba-roja de Túria, Torrent, Vila-real, Aldaia, Tavernes Blanques, Gandia, Almassora, Onda, Alzira, Torrevella, Quart de Poblet, Benidorm i Sant Vicent del Raspeig.

Així mateix, els municipis responsables de l'absorció de més d'un terç de tones de CO₂ són: Morella, Aiora, Requena, Venta del Moro, Xelva, Cortes de Pallars, la Pobla de Benifassà, Vistabella del Maestrat, el Toro, Vallibona, Toixa, Vilafermosa, Cofrents, Énguera, Andilla, Sorita, Cortes d'Arenós, la Iessa, Bicorb, Benagéber, Xalans, Ares del Maestrat i Alpont.

Tal com reconeix la consellera Mollà, això es deu a "factors de producció, d'indústria... Pel que hem de fer esforços perquè els sectors productius tinguen una transició ecològica molt més eficient, amb una reducció de les seues emissions i, d'altra banda, cal posar l'accent en la part individual i col·lectiva, en la responsabilitat social, ja que veiem com el transport privat és un element importantíssim on hem d'incidir per a potenciar la mobilitat sostenible".

Una part de l'Inventari d'Emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle
Una part de l'Inventari d'Emissions de Gasos d'Efecte d'hivernacle

Eina de decisió contra el Canvi Climàtic

Aquest inventari és un dels instruments que inclou la nova Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica per a definir els objectius sectorials i coordinar una estratègia centrada en els sectors que generen un major impacte.

L'Inventari ha sigut desenvolupat amb la Universitat Politècnica de València i l'empresa Gemini Tools, que ha dissenyat una metodologia eficient per a obtenir una eina de decisió contra el Canvi Climàtic. Està basada en la quantificació estandarditzada, la identificació d'oportunitats i el seguiment d'indicadors per a reforçar o reorientar les mesures aplicades.

La titular de Transició Ecològica conclou que aquests indicadors "es presenten en la lògica de la Llei de Canvi Climàtic i Transició que crea les figures impositives de política fiscal verd i un fons finalista per a polítiques ambientals, on el nostre objectiu és que servisca per a pagaments per serveis ambientals".

Destacats