Puig: "Voteu al PSPV però, si no, voteu a una opció progressista per a no tornar arrere"

Durant el debat electoral, els possibles pactes entre les diferents formacions polítiques han quedat al descobert

Guardar

190407- Ximo Puig Convención Futuro
190407- Ximo Puig Convención Futuro

En el primer debat electoral, en el qual han participat les diferents formacions polítiques de la Comunitat Valenciana, sens dubte, una de les preguntes més esperades era la que feia referència als possibles pactes que es formaran després de les eleccions autonòmiques del pròxim 28 d'abril. I és que, encara que ja s'havia fet declaracions sobre aquest tema, en el debat d'aquest matí, les futures aliances han quedat al descobert.

Així, mentre Isabel Bonig (PP) i Toni Cantó (Ciudadanos) no han dubtat a afirmar que repetirien un pacte a l'andalusa, el tripartit s'ha mostrat fidel a apostar per reeditar el Govern del Botànic, gràcies al qual, com ha explicat el President de la Generalitat i líder del PSPV, Ximo Puig, "s'ha aconseguit reduir en un 24% la taxa de l'atur a la Comunitat Valenciana, s'ha eliminat el copagament farmacèutic i s'ha alçat la hipoteca reputacional que havia deixat el PP en la Comunitat".

Puig: "No podem tornar al passat del qual ja hem escapat"

D'aquesta manera, Ximo Puig ha alertat del que suposaria el retorn de la dreta per al govern del Consell: "més atur, més corrupció i més balafiament". Per aquest motiu, Puig s'ha mostrat contundent a l'hora de demanar el suport de la ciutadania perquè "ens juguem molt en aquestes eleccions que són vitals. La disjuntiva està entre avançar o retrocedir, però, en aquesta ocasió, tornar arrere és molt pitjor perquè apareix l'extrema dreta. No podem tornar al passat del qual ja hem escapat. La gent de la Comunitat Valenciana és gent de bé, i aquest fet diferencial també s'ha de reflectir en la política. Per això, us demane que voteu al PSPV, però, si no, voteu una opció progressista per a no tornar arrere".

Després de mostrar les cartes, el líder de Cs, Toni Cantó, ha acusat Puig de "recórrer a la por" i ha deixat clar que no pactarà amb aquells que "deixen l'educació al talibà nacionalista de Marzà, ni l'economia en mans de qui no creu en el capitalisme". Per part seua, la líder del PP, Isabel Bonig, també ha manifestat que no tindrà problema a pactar amb la ultradreta perquè mai ho faria amb aquells que "pacten amb colpistes, amb els quals volen trencar les diputacions o amb els quals parlen de País Valencià".

Puig pregunta a PP i Cs: "Qui defensa la llibertat és l'extrema dreta?"

A manera de rèplica, el candidat del PSPV, Ximo Puig, els ha recordat que són ells – PP i CS - els que volen pactar amb un partit que va "en contra de l'autogovern, que vol carregar-se el sistema autonòmic. Des de la Plaça Colón reclamareu els interessos dels valencians? Sembla que van en una carrera per a veure qui la diu més gran" perquè, ha preguntat, "Qui defensa la llibertat és l'extrema dreta? Ells són els que garanteixen la democràcia? El Botànic és el que ha anat bé a la Comunitat Valenciana i ha sigut exemple de convivència".

Enfront de les acusacions tant de donar suport a la imposició del valencià, llançada per Cantó, com de no defensar els interessos dels valencians i valencianes per a reivindicar un finançament just, així com de "no fer res del promés", tal com ha assegurat Bonig, Ximo Puig ha confessat que no entén "per què eixa obstinació de crear crispació entre la ciutadania. Els valencians i valencianes parlem en castellà i valencià, i mai hi ha hagut cap problema".

Puig recorda "l'aliança estranya" entre PP, Cs i els partits independentistes

Així mateix, s'ha dirigit a Bonig per a recordar-li que "si no hem pogut fer més coses és perquè havíem de pagar els 'pufos' del PP", i ha afegit que "cal ser prudent en les estadístiques perquè la Generalitat Valenciana ha sigut l'únic govern regional de tota Europa que ha sigut acusat de falsificar xifres durant l'etapa del PP".

Quant al finançament, Puig ha assegurat que cal "desmuntar les 'fake news' permanents. Aconseguirem la condonació del deute de La Marina de València, així com uns pressupostos generals que, per primera vegada, es comprometien a finançar justament a la Comunitat Valenciana. No obstant això, una aliança estranya entre PP, Ciudadanos i els partits independentistes, repetisc, independentistes, ho van tombar".

Finalment, el líder d'UP-EUPV, Rubén Martínez Dalmau, ha confirmat que apostarà per un pacte amb el PSPV per a allunyar a "la dreta més xenòfoba i masclista i evitar que ocórrega el mateix que a Andalusia", mentre que la líder de Compromís, Mónica Oltra, ha deixat clar que "no és el que Govern del Botànic siga la primera opció, és que és l'única opció".

Destacats