PP i Ciutadans reiteren la seua aliança amb la ultradreta

Les limitacions de "respecte a la Constitució i l'Estaut" de Bonig per a pactar no les compleix ni Ciutadans, ni Vox ni el seu propi partit

Guardar

isabel bonig toni canto debate
isabel bonig toni canto debate

Tant el candidat de Ciutadans (CS) a la Generalitat, Toni Cantó, com la del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), Isabel Bonig, han confirmat la seua intenció de pactar amb la ultradreta de Vox si fóra necessari per a governar la Comunitat.

Segons han dit en el primer debat electoral de cara a les Eleccions Autonòmiques del 28 d'abril, organitzat per la SER, tots dos candidats estan disposats a pactar amb el partit d'Abascal per a així "desbancar" al "tripartit" del Govern del Botànic.

Dels dos candidats de la dreta presents en el debat, Cantó ha sigut més explícit en detallar la sintonia seua i del seu partit amb Vox. "No al senyor Sánchez, no al PSC valencià. No pactarem amb qui demana indults als colpistes catalans", ha iniciat sobre el tema -malgrat que cap adversari polític ha reclamat aqueixos indults-. El candidat ha assegurat que la millor solució per a la Comunitat és "arribar a un pacte a l'Andalusa", que es tradueix en una aliança de Cs i PP amb els ultradretans.

Cantó ha afegit que espera que "qui lidere aqueix pacte" siga ell mateix, perquè entén l'"enuig de moltíssims valencians" que, després de la corrupció del PP, s'han vist "frustrats" per la gestió del Botànic, amb qui assegura impossible que pacte. Malgrat dedicar diverses línies a la corrupció del PP i la "taca" que aquest va deixar en la Comunitat, el candidat no troba motius per a no governar amb ells.

Contradiccions

Bonig, per part seua, ha assegurat que "quan es parla de pactes" l'important no és a dir "amb qui" sinó "què i per a què". No obstant això s'ha contradit i sí que ha assenyalat amb qui no pactarà. Per a la popular no hi haurà pacte possible amb cap partit de l'esquerra valenciana, que acusa d'estar contra la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, però sí que pactarà amb els que, assegura, estan a favor. Amb això, com ha assenyalat el candidat del Partit Socialista del País Valencià (PSPV), Ximo Puig, fa referència a Cs i Vox, l'últim dels quals defensa postures anticonstitucionals com la supressió de les autonomies, despenalitzar a les minories o permetre la discriminació masclista i homòfoba.

La candidata popular, no obstant això, ha fet un exercici de 'blanqueig' de la formació ultradretana sense nomenar-la: "Dir que es lleven les autonomies o les diputacions és perfectament legal sempre que es faça pels llits legals. Nosaltres pactarem amb aquells que defensen la llibertat, el progrés i el futur de la Comunitat Valenciana".

Les limitacions que posa Bonig per a pactar, no obstant això, deixarien fóra tant a la formació ultradretana com Cs i el seu propi partit. Tant el PP com Cs se situen contra el criteri del Constitucional i de l'Estatut en voler eliminar el requisit lingüístic de les oposicions i, per tant, no garantir el dret recollit dels valencians a poder ser atés en qualsevol dels dos idiomes oficials. D'altra banda, Vox no defensa només en l'àmbit nacional la supressió de les autonomies; defensa en particular per a València que les competències en Sanitat, Educació i Justícia es controlen des de Madrid.

Destacats