Vox vol que Madrid decidisca sobre l'educació, sanitat i justícia en la Comunitat Valenciana

Entre les seues "Propostes de Futur", defensen que l'Estat s'encarregue de la "inspecció i homologació" del sistema educatiu

Guardar

LLanos y Abascal Valencia @JoseMa_Llanos
LLanos y Abascal Valencia @JoseMa_Llanos

"Creació d'una Comissió Paritària entre Administració General de l'Estat i la Comunitat Valenciana per a la devolució d'algunes competències en matèria de Sanitat, Educació i Justícia". Aquesta és la número 13 entre les "Propostes de Futur per a València" de la formació ultradretana Vox, el seu programa electoral de cara a les eleccions autonòmiques de la Comunitat.

El candidat del partit ultra a la presidència de la Generalitat Valenciana és José María Llanos, que va cobrar 8 anys d'una fundació tancada per corrupció del PP, inaugurada per Rafael Blasco. Així, la formació liderada en la Comunitat per algú que va cobrar dels anomenats "quiosquets del PP" valencià, advoca per restar competències contemplades per la Constitució i l'Estatut d'Autonomia.

Segons es detalla en el 'programa', Vox "defensa la necessitat de recentralitzar les competències d'educació, sanitat, ordre públic i justícia". Segons el partit ultradretà, és necessari que siga potestat de l'Estat la "inspecció i homologació" del sistema educatiu en "tot el territori nacional", amb el que contempla la "selecció, nomenament i, si escau, separació del servei de professorat". La formació, que s'autodenomina constitucionalista, advoca per, en alguns casos, la volta a abans de la Constitució del 78.

D'acord amb la pèrdua de competències, des de Vox parlen també d'acabar amb el suposat "adoctrinament escolar" que defensen al costat de PP i Ciutadans. "Es vertebraran organismes per a assegurar la veracitat dels continguts dels currículums i llibres de text, i l'asèpsia ideològica d'aquests", prometen.

Sense legislació horària comercial

No obstant això, la formació si vol independència de l'Estat per a aprovar les Normes del Puig, que defensen un valencià suposadament "identitari i diferenciat del català", malgrat que l'evidència científica i els tribunals ja han demostrat en repetides ocasions que és fals.

La cessió de les competències va més enllà i defensen que la regulació horària dels comerços no les regule l'Ajuntament, la Generalitat o l'Estat, sinó "els gremis i associacions".

Una altra cosa a eliminar segons els ultradretans és la Corporació Valenciana de Mitjans de comunicació, la qual cosa es tradueix en el tancament d'À Punt. Segons Plans, no és necessària una cadena autonòmica perquè "ja hi ha mitjans privats capaços d'oferir informació de proximitat", assegura. En el programa detallen que l'opció no és només tancar, també privatitzar. En tot cas, perdre la televisió pública valenciana perquè "no és un servei essencial que haja de ser prestat ni sostingut per l'Administració".

Destacats