Pedro Sánchez, nou President del Govern d'Espanya

Guardar

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez

Pedro Sánchez s'ha convertit en el seté President del Govern d'Espanya i ho ha fet d'una forma històrica. És el primer candidat que guanya una moció de censura de les 4 que s'han viscut en la història de la democràcia d'Espanya. El ja expresident del Govern Mariano Rajoy ha perdut la moció de censura amb els vots en contra del PSOE, Unidos Podemos, Compromís, ERC, PdCat, Bildu i el PNB.

Espanya ha viscut una setmana de vertigen. Després de presentar la moció de censura el grup socialista en el Congrés la setmana passada, tot depenia dels grups nacionalistes. Tant els grups catalans com el PNB han pegat un gir just fa 24 hores. L'únic partit que va confirmar la seua posició ràpidament va ser ERC. La sentència del cas Gürtel ha sigut sens dubte l'escac i mat a Mariano Rajoy. Tots els partits del Congrés coincidien en solament una cosa: Rajoy havia d'anar-se del Govern i eleccions.

Pedro Sánchez ha comptat amb els suports d'Unidos Podemos de Pablo Iglesias i Compromís pràcticament des de la presentació de la moció de censura. Ahir el mateix Pablo Iglesias li deia a Sánchez "espere que puguem guanyar junts les pròximes eleccions generals". En el cas de Ciutadans, s'ha quedat en xoc perquè esperava una dimissió del mateix Mariano Rajoy que ha estat absent gran part de la moció de censura i finalment ha perdut la moció de censura.

En clau valenciana, la Presidenta del PPCV, Isabel Bonig, advertia que si guanyava la moció, arribaria l'independentisme a la Comunitat Valenciana. Novament, el síndic socialista Manolo Mata li retreia a Bonig els seus comentaris incendiaris: ""Cada vegada que Bonig es refereix a Catalunya sembla que parle d'una potència estrangera armada que ens va a envair"

4 mocions de censura: solament 1 guanyadora

El maig de 1980, el PSOE va presentar una moció de censura contra Adolfo Suárez. Va ser l'única més renyida. El candidat era Felipe González contra el President del Govern Adolfo Suárez. La moció no va tirar endavant per 166 vots enfront de 152 i 21 abstencions.

La segona de la Història va ser contra el mateix Felipe González. En aquesta ocasió, la presentava Aliança Popular (l'antic PP) per Antonio Hernández Taca. En aquesta ocasió, la va perdre per 195 vots en contra i solament 66 a favor.

La tercera és molt recent i la va presentar Unidos Podemos amb Pablo Iglesias enfront del mateix Mariano Rajoy. Unidos Podemos no va comptar amb el suport del PSOE i no va poder tirar endavant.

El PSOE torna al Govern amb una moció de censura arriscada però sens dubte han aconseguit la confiança i la majoria absoluta de la càmera contra Mariano Rajoy i el Partit Popular.

Destacats