Dalmau: "PP i Ciudadanos parlen d'educació i sanitat com un negoci"

El candidat d'Unides Podem-EUPV a presidir la Generalitat Valenciana va assegurar anit en el debat de TVE que "cal avançar en els drets"

Guardar

Dalmau debate TVE
Dalmau debate TVE

Els candidats i candidates a la presidència de la Generalitat Valenciana anit van tindre una cita en la delegació de TVE a València per a celebrar el segon debat d'aquestes Eleccions Autonòmiques de la Comunitat Valenciana de 2019. En cinc blocs temàtics, cada representant va tindre tres minuts per a la seua defensa o per a l'atac, com va fer Rubén Martínez Dalmau, líder d'Unides Podem-EUPV, que va criticar especialment a PP i Ciudadanos, l'oposició d'aquesta legislatura.

Dalmau va començar precisament amb la crítica. En el seu primer minut de presentació, es va dirigir als espectadors assegurant: "La crisi va destapar que hi ha hagut un casino on governava la banca, que hui està pagant la campanya d'aquests partits, excepte del nostre". Així mateix, va afegir que Unides Podem-EUPV es deu "a la gent" i que els seus principals reptes són "avançar en la democràcia, vida digna i drets" per a Espanya i la Comunitat Valenciana, una doble dinàmica que va mantenir.

Quant a què proposa la seua confluència en matèria d'educació i sanitat, el polític va explicar que es tracta de triar entre "salut com un negoci o un dret" i en "educació com a alumnat amb privilegis sobre uns altres o igualtat". "Ciudadanos i PP volen privatitzar aquests serveis públics", va afegir.

En aquest sentit, Dalmau va ressaltar que tots dos partits "parlen d'educació i sanitat com un negoci" i que "amb els drets no es pot fer negoci". Així, es va dirigir a Isabel Bonig, candidata del PP, per a recriminar-li que el seu partit va retallar en plena crisi i que l'Hospital d'Alzira, que va passar de ser públic a privat, ha costat 25 milions d'euros en 5 anys als valencians. També va dir a Ximo Puig, president de la Generalitat i candidat pel PSPV, que quedava "molt per fer" amb l'Hospital de Dénia i que ha tingut tota la legislatura per a revertir-lo però ha preferit parar-li atenció en la campanya.

D'altra banda, va defensar la necessitat d'avançar amb mesures com la introducció del dentista en la Seguretat Social i oferir el seu servei de forma gratuïta progressivament, començant amb xiquets i xiquetes i ampliant a adolescents i adults a poc a poc "perquè el somriure de les persones no depenga del govern que estiga al capdavant". A més, va prometre treballar en la reducció de les llistes d'espera i va dir a Mónica Oltra, Vicepresidenta de la Generalitat i candidata de Compromís, que encara que ara estan més reduïdes es podria haver aconseguit més, "a pesar que les llistes eren una herència del PP".

En matèria d'educació, Dalmau va explicar a la resta de forces i als espectadors que pretén "completar l'educació" de 0 a 3 anys i baixar les taxes universitàries perquè "són un dret". I en referència al discurs de Toni Cantó, líder de Ciudadanos, i de Bonig, va afegir: "Em produeix vergonya aliena que parlen de barracons quan el PP va ser qui va ficar als xiquets en ells i Ciudadanos vol treballar amb els que els van construir".

El debat va ser moderat per Inma Canet, presentadora de l'informatiu regional de TVE a la Comunitat Valenciana i, igual que es va organitzar el dia anterior amb els representants nacionals, es va basar en cinc blocs: Economia (atur i ocupació), Serveis Públics (sanitat i educació), Igualtat (violència masclista i conciliació laboral, on Dalmau va proposar una Conselleria de Feminismes), Pactes i Sistema de Finançament Autonòmic. És el segon després del debat de Cadena SER del passat divendres 12 i el 25 se celebrarà el de la televisió pública valenciana, À Punt.

Destacats