Compromís demana als diputats valencians una aliança pel canvi de finançament autonòmic

PSPV apel·la a la responsabilitat, Podem a la voluntat política i PP i Cs urgeixen a "obrir el meló" i "deixar les batalletes"

Guardar

Debate SER generales
Debate SER generales

El cap de llista de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha instat aquest dilluns a la resta de candidats valencians a comprometre's a donar suport al canvi de finançament autonòmic "des de l'1 de gener de 2020" i amb efectes retroactius per a "acabar per sempre amb aquest austericidi", després de les eleccions del 28A.

En el debat a cinc de la Cadena SER, els aspirants dels altres partits -José Luis Ábalos (PSOE), Héctor Illueca (Podemos), Belén Hoyo (PP) i María Muñoz (Ciutadans)- han coincidit en la necessitat d'abordar un nou model de finançament, amb diferents postures.

Ábalos, també ministre de Foment i secretari d'Organització del PSOE, ha defensat que la situació de la Comunitat hauria millorat si hagueren tirat avant els Pressupostos de 2019, per la qual cosa ha criticat que "els independentistes i la dreta s'aliaren per a derrocar-los i provocar aquestes eleccions". "Aquesta irresponsabilitat no s'oblidarà", ha recalcat.

De Podemos, Illueca ha lamentat la "falta de voluntat política" per a abordar el finançament durant aquests mesos de govern de Pedro Sánchez i ha reivindicat que la Comunitat ha de "liderar el debat sobre el model territorial a Espanya". També ha exigit afrontar el "deute històric" valencià i els desequilibris entre regions que ha atribuït a la reforma de la Llei d'Estabilitat Pressupostària.

La 'popular' ha reconegut la necessitat de canviar el finançament per a garantir serveis i ha reiterat que va ser un model que "va aprovar (José Luis Rodríguez) Zapatero. Després de criticar que "Sánchez va dir que aqueix meló no s'obria", ha garantit que el candidat del PP, Pablo Casado, "s'ha compromés" i s'ha preguntat "on tenien les samarretes Compromís i Podemos". "Que tots els valencians anem plegats, perquè ens juguem molt", ha reivindicat.

I de Cs, l'economista ha denunciat la "paràlisi per la ineficàcia del PP i PSOE, que no tenen credibilitat", i ha apuntat a Ábalos com a "responsable" com a diputat i ministre -"durant aquest temps no ha sabut millorar el nostre finançament; 20 anys ocupant càrrecs públics i no té res a demostrar"-. Ha enlletgit així que "PSOE i PP estiguen de batalletes quan són els responsables de la infrafinanciació" i que s'hagen posat "darrere de la pancarta".

"SÁNCHEZ VA TIRAR LA TOVALLOLA"

Per part seua, el candidat de Compromís ha assegurat que "Sánchez va tirar la tovallola amb el finançament el primer dia" i ha recordat als 'populars' que tenien majoria absoluta en l'anterior govern i "no necessitaven a ningú més" per a canviar el model. "La samarreta ens l'havíem llevada, però la primera pregunta que vam fer a Sánchez va ser pel finançament", ha recalcat a la crítica del PP.

Ha dit així als partits a sumar-se a la "proposta valenciana" per un nou finançament "des del primer dia" i ha urgit a actuar davant el deute de la Comunitat: "Quan un xiquet valencià arriba al món té un deute de 9.500 euros que no han provocat els seus pares".

Baldoví ha recordat la reforma que plantegen els experts d'"equitat vertical i horitzontal" i ha instat a Ábalos a "parlar de l'article 156" de la Constitució, de suficiència financera. "Pactarem amb els qui ho garantisquen", ha promés.

Més enllà del finançament, l'aspirant de la coalició ha assegurat que "per primera vegada, un partit valencià pot ser decisiu" el 28A. "Podem condicionar el govern d'Espanya", ha manifestat, i ha convidat a "votar amb el cor" després del "pecat original" de les dues últimes cridades a les urnes.

"UNA LEGISLATURA EN SI MATEIXA"

A manera de balanç, Ábalos ha defensat que el Govern ha aconseguit "impulsar el canvi amb sol 84 diputats", amb "avanços socials que poden justificar una legislatura en si mateixa", i ha assegurat que els Pressupostos de 2019 que no van eixir eren "estupends, especialment per a la Comunitat". Ha rebutjat les propostes fiscals d'altres partits, "pensant en els que més tenen per a fotre als que menys, un clàssic".

Durant el debat, l'aspirant de Podem ha al·ludit al "sabor agredolç" de l'actual Executiu i ha assegurat que estan "atònits per l'espectacle de les clavegueres de l'estat", davant el que ha reivindicat "una democràcia neta". Ha insistit a Ábalos la "falta de voluntat" del PSOE i ha urgit a abordar les "polítiques neoliberals d'austeritat".

POLÍTIQUES "CRANC"

De l'oposició, la 'popular' ha carregat contra la "irresponsabilitat" del Govern, amb "pressupostos que no es va creure cap espanyol ni cap institució europea", i les "polítiques 'cranc' que representen el passat, com el seu cartell en blanc i negre".

Ha enaltit l'"orgull" del PP enfront de "tres partits d'esquerres que estan depén d'on bufe el vent" i ha posat l'accent en el seu "contracte amb tots els espanyols per a tornar a posar a Espanya en el mapa" -"Sánchez ha volat molt, però resultats a Espanya pocs"-, així com en la necessitat de "negociar de tu a tu a Europa" per a ajudar els agricultors.

En les seues intervencions, la de Cs ha reclamat "confiança i seguretat als valencians en la Comunitat i a Madrid" i "no deixar en mans d'anticapitalistes la política econòmica". "Després dels 'divendres socials' vindran els dilluns fiscals", ha alertat, i ha assegurat que la meta de la formació taronja és "convertir Espanya en el millor país per a totes les famílies".

També ha sostingut que la reforma de l'Estatut de la Comunitat és "un brindis al sol que no portarà ni un euro extra als valencians". I ha emfatitzat en un altre moment del debat: "És una emergència tirar a Sánchez de la Moncloa amb un pacte a l'andalusa".

Destacats