Cantó promet eliminar barracons, premiar a les millors facultats i que els alumnes acaben Batxiller amb un C1

Cs vol replicar en la Comunitat Valenciana el programa de la Junta d'Andalusia de reforç d'anglés al juliol

Guardar

cs_educacion
cs_educacion

El candidat de Ciutadans (Cs) a presidir la Generalitat, Toni Cantó, s'ha compromés a acabar amb tots els barracons de la Comunitat, "premiar" a les facultats d'universitats públiques amb millors resultats i que els alumnes acaben el Batxillerat amb el nivell C1 d'anglés. Una altra de les seues promeses electorals és "acabar amb l'abús" en les condicions laborals dels docents i rebaixar la taxa d'interinitat del 20 al 8%.

Són quatre de les 35 mesures educatives que recollirà el programa de la formació taronja per a les autonòmiques del 28 d'abril, amb l'objectiu que "el futur i l'educació dels xiquets siga excel·lent", com ha avançat Cantó aquest dijous en roda de premsa.

La principal és el compromís de "traure d'una vegada per sempre als 13.823 xiquets valencians dels barracons", per al que Cs calcula que farien falta 154 milions d'euros i preveu aconseguir-los dels 750 milions que pretén retallar de l'administració pública valenciana si arriba al govern. "Em compromet al fet que siguen una prioritat per a acabar amb aquesta vergonya", ha asseverat.

Per a aconseguir-ho, l'aspirant ha apuntat una sèrie de partides que es podrien suprimir en el Consell, com la Conselleria de Transparència, que "no serveix absolutament de res", les ajudes al valencià o el pressupost d'À Punt, "'tele-Compromís'": "Un es crea un òrgan de propaganda o saca als xiquets dels barracons".

També ha assegurat que "amb el milió discrecional que té tots els anys (Ximo) Puig --'president' i candidat socialista-- es pot acabar amb cinc barracons i traure a 100-120 xiquets" i que "es poden estalviar 25 milions deixant d'externalitzar el cobrament d'impostos de la hisenda valenciana per a traure a 600 xiquets". En definitiva, Cs vol "menys polítics, menys endollats, menys subvencions a entitats pancatalanistes i millors serveis".

CEIP 103

Com a exemple, un dels integrants de la llista 'taronja' a les Corts, el director de l'IES Balears de València, Carlos Gracia, ha exposat el cas del CEIP 103 --adscrit a aquest centre--, amb "tota la seua història en barracons" fins al pròxim curs amb la inauguració del nou centre. "em queia la cara de vergonya quan venien els 'nanos' i al·lucinaven veient les parets i fluixejaven amb les canastres encara que tenen 30 anys", ha manifestat.

La segona proposta educativa és "acabar amb l'abús de les condicions dels docents", davant unes taxes d'interinitat "inacceptables" que arriben al 20% en la Comunitat. Cantó ha recalcat que "la llei no permet que hi haja gent que porte 30 anys com a interí" i s'ha compromés a rebaixar-la al 8% mitjançant convocatòries públiques d'ocupació.

Sobre aquesta mesura, la portaveu d'Educació i candidata per Castelló, Merche Ventura, ha denunciat que "és una vergonya com PP i PSOE han tractat als interins", alguna cosa que en cap empresa privada ho permetrien" i que se suma als "centenars expulsats per no tindre la capacitació en valencià". Es tracta d'una mesura amb la qual en Cs seran "molt seriosos" i que inclourà el seu programa nacional per al 28A.

"PRIMA D'EXCEL·LÈNCIA"

En tercer lloc, Cantó ha posat el focus sobre els "baixos" indicadors d'innovació, investigació i transferència de coneixement en les universitats públiques valencianes. Per a contrarestar-los, ha promés crear una "prima d'excel·lència" amb finançament addicional per a les facultats i departaments amb millors resultats. "Cal premiar als que ho facen millor; aqueixa és la política liberal", ha defensat.

Ciutadans aposta per "un finançament estable de caràcter pluriennal mitjançant contractes programa subjectes a resultats", amb l'objectiu de millorar l'ocupabilitat dels estudiants quan acaben una carrera.

REFORÇ AL JULIOL

La quarta mesura que ha avançat el candidat a 'president' és replicar en la Comunitat el programa de la Junta d'Andalusia --on Cs està en el govern al costat de PP i Vox-- de reforç educatiu voluntari al juliol en centres de la xarxa pública, que combina l'anglés, la lectura i les matemàtiques amb l'exercici físic.

Amb aquest pla, Cs vol donar la volta al "baix nivell d'anglés" dels estudiants valencians, que tenen "una de les pitjors taxes d'ocupabilitat" i estan "en claríssim desavantatge enfront d'altres comunitats", ha subratllat Cantó: "Ens comprometem així al fet que acaben el Batxillerat amb el C1 d'anglés".

El programa, que consisteix que "aquelles famílies que vulguen tinguen a la seua disposició la xarxa de col·legis públics per al mes de juliol", també pretén que "els professors facen millor el seu treball" i "ajudar els pares valencians a continuar conciliant".

Preguntat per quant costaria aplicar-ho en l'educació valenciana, Cantó ha assenyalat que estarà quantificat en el programa electoral i que rondarà els 11 milions d'euros de la seua implantació a Andalusia. Finalment, ha recordat la seua aposta per "retornar la llibertat als pares perquè puguen triar el centre i la llengua vehicular en la qual volen que els seus fills s'eduque".

Destacats