Ximo Puig subratlla que uns 1.000 efectius i entorn de 50 mitjans aeris participen en l'extinció dels incendis de La Vall d'Ebo i Begís

Guardar

El president de la Generalitat, Ximo Puig, junt amb la consellera Gabriela Bravo i la delegada de Govern, Pilar Bernabé
El president de la Generalitat, Ximo Puig, junt amb la consellera Gabriela Bravo i la delegada de Govern, Pilar Bernabé

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que al voltant de 1.000 efectius i entorn de 50 mitjans aeris participen en l'extinció dels incendis forestals originats a La Vall d'Ebo i Begís, que romanen actius amb una superfície afectada al migdia d'aquest dimarts de 10.000 hectàrees i de quasi 700 hectàrees, respectivament.

El responsable del Consell ha realitzat aquestes declaracions des del Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat a l'Eliana, on ha presidit una reunió del Centre de Coordinació Operativa Integral (Cecopi), constituït amb motiu dels incendis forestals que afecten la Comunitat Valenciana.

Ximo Puig ha xifrat en 22 els mitjans aeris que es trobaven treballant al migdia d'aquest dimarts a La Vall d'Ebo, amb un perímetre de 65 quilòmetres, i en 25 els que operaven a Begís, amb perímetre de 20 quilòmetres i on l'orografia del terreny estava impedint l'actuació dels mitjans terrestres. Per contra, els focs de Les Useres i Calles estan estabilitzats, segons ha confirmat.

El president ha precisat que la situació meteorològica és "molt adversa", amb vents canviants que dificulten la planificació de l'extinció, però ha subratllat que la Comunitat Valenciana compta amb els recursos necessaris per a actuar. En aquest sentit, ha agraït al Govern central que haja posat a la disposició de la Generalitat tots els mitjans que han sigut requerits, i també ha destacat la col·laboració prestada per les comunitats de Múrcia, Aragó, Castella-la Manxa i Catalunya.

El màxim responsable de la Generalitat considera prioritari garantir la "màxima seguretat" tant dels equips d'extinció com de les persones que habiten en les zones afectades pel foc, perquè, ha agregat, si ja resulta greu la desaparició d'una valuosa part del patrimoni natural, "no hi ha res pitjor que una desgràcia personal".

"Grandíssim esforç"

El president ha manifestat que, pese al "grandíssim" esforç que s'està realitzant en l'extinció, la "peça clau" per al control d'aquests focs es troba en l'evolució de les actuals condicions, amb vents de direcció variable, temperatures que continuen sent excessives i una humitat d'entorn del 10-15%.

Com ha precisat, al voltant de 1.500 persones han hagut d'abandonar les seues cases pel foc declarat a La Vall d'Ebo. Ha indicat també que se'ls està prestant la "màxima cobertura" a través de les instal·lacions que s'han disposat a aquest efecte a Pego i Muro d'Alcoi, i ha subratllat que s'habilitaran més albergs si resulta necessari.

"Estem vivint una situació molt complicada per la situació meteorològica i els llocs on s'han produït aquests incendis, que, en principi, semblen obeir als llampecs en aquestes tempestes seques i que han confirmat les previsions tan negatives que teníem el divendres passat quan convocàrem reunió de coordinació", ha dit.

Destacats