Puig advoca per garantir serveis públics de qualitat i polítiques actives d'ocupació per a combatre la despoblació en el medi rural

El president subratlla que la lluita contra el despoblament afecta al conjunt de la societat, i no solament a les persones i als territoris que la pateixen

Guardar

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en la jornada 'Un medi rural possible i necessari'
El president de la Generalitat, Ximo Puig, en la jornada 'Un medi rural possible i necessari'

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la importància de promoure actuacions per a garantir serveis públics de qualitat i polítiques actives d'ocupació per a combatre la despoblació en el medi rural.

Així ho ha expressat durant la seua intervenció en l'acte d'obertura de la jornada 'Un medi rural possible i necessari', organitzada pel Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, que també ha comptat amb la presència del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

Tal com ha assenyalat el president, la lluita contra la despoblació ha arribat a l'agenda política i és una prioritat per a les institucions, perquè afecta el conjunt de la societat i no sols a les persones i als territoris que la pateixen. "Si no hi ha un país cohesionat territorialment, tenim un greu problema com a país", ha assenyalat Ximo Puig.

El cap del Consell considera també que les persones que viuen en les zones despoblades han de ser "actors fonamentals" en la definició de les actuacions, i ha emmarcat en aquesta voluntat el treball que s'està desenvolupant a través de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant) i la mateixa Estratègia Avant 20/30.

Puig ha subratllat a més que el problema de la despoblació ha d'abordar-se de manera "integral", per a això és important enfortir els serveis públics. Referent a això, ha subratllat els esforços realitzats perquè no es tanque cap escola i també per a millorar la xarxa sanitària atenent criteris de proximitat, mantenint centres de salut i augmentant la dotació dels consultoris. Igualment, s'ha referit a les accions per a reforçar l'atenció social a través del programa Convivint.

Creixement econòmic

Per al president, resulta, d'altra banda, fonamental assegurar el creixement econòmic d'aquestes zones amb polítiques actives de creació de llocs de treball i amb el suport al teixit productiu. En aquest sentit, s'ha referit a les mesures implantades per Labora per a promoure l'ocupació i també a les ajudes a empreses com Marie Claire proporcionades per l'Institut Valencià de Finances.

Es tracta, segons ha assenyalat el president, de seguir les màximes defensades pel president del Comité Econòmic i Social d'Espanya, Antón Costas, present també l'acte, "de la tres 'r': resistir, recuperar i reinventar". "El nostre pla d'ajudes a les empreses i al teixit econòmic i social ens ha permés resistir", i ara es tracta de "repensar" i de "reinventar" el model productiu aprofitant la "gran oportunitat" que atorguen els fons europeus, ha agregat.

En aquest context, Ximo Puig ha subratllat també que, amb la transició digital, "s'obri una finestra d'oportunitats per al món rural", que pot propiciar un "renaixement".

Destacats