La xarxa pública d'atenció precoç duplica les seues places amb el Botànic

Des de 2015 s'han creat 1.820 noves places i s'ha duplicat el nombre de centres

Guardar

Un xiquet, jugant amb unes pilotes
Un xiquet, jugant amb unes pilotes

La xarxa pública de places d'atenció precoç de la Comunitat Valenciana s'ha vist duplicada des de l'any 2015, coincidint amb l'entrada del govern del Botànic. Concretament, aquesta àrea dependent de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que dirigeix Mónica Oltra, ha passat de 1.476 places a les 3.296 actuals, la qual cosa suposa un increment del 123,31%.

En aquests set anys la Conselleria ha anat incrementat el pressupost per al finançament de les places d'atenció precoç i ampliar, d'aquesta manera, l'oferta d'aquesta mena de recurs amb la finalitat d'atendre la demanda existent i oferir l'atenció que requereixen les xiquetes i xiquets menors de 6 anys des d'una perspectiva global en els àmbits sanitari, social i educatiu.

Per això, des de la Conselleria s'han anat augmentant els recursos destinats a l'atenció precoç, creant en aquests anys 1.820 noves places i duplicant el nombre de centres, passant de 35 a 60, la qual cosa va permetre en 2021 realitzar atencions especialitzades a 8.515 xiquetes i xiquets amb trastorns de neurodesenvolupament.

El tractament proporcionat per aquests centres és ambulatori, cosa que significa que els xiquets i xiquetes reben sessions de tractament de 45 minuts, amb una freqüència planificada que pot ser setmana, quinzenal, mensual o trimestral.

280 nous professionals

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va destinar l'any passat 16.745.848 euros per al manteniment de les places, que es financen a través del concert social amb entitats sense ànim de lucre, i de la modalitat de contracte programa amb entitats locals que gestionen aquest tipus de centres. Totes aquestes places s'integren en la Xarxa Pública Valenciana de Serveis Socials i han de complir amb les condicions tècniques a les quals se subjecta el concert o contracte i mantenir els nivells de qualitat en la prestació assistencial.

Els centres d'atenció precoç compten amb un equip de professionals amb caràcter multidisciplinari perquè la intervenció puga abastar els aspectes biològics, psicològics, educatius i socials de cada xiquet o xiqueta, del seu entorn i, especialment, de la família.

En aquest sentit, l'increment de places ha anat aparellat a l'augment de la contractació. Concretament, han sigut 280 els professionals que s'han incorporat a la plantilla dels centres ja existents o dels nous centres creats.

Donar resposta "com més prompte millor"

La directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental, Elena Albert, reitera el compromís de la Conselleria "amb la defensa dels drets de la infància en tots els àmbits i, especialment, amb els més vulnerables" i incideix en la importància de donar resposta "com més prompte millor" a les necessitats transitòries o permanents que presenten els xiquets i xiquetes amb trastorns en el seu desenvolupament o que tenen el risc de patir-los, "amb una atenció precoç integral, de qualitat, personalitzada i individual que potencie les seues capacitats".

Albert ha garantit el "compromís" de la Conselleria amb les entitats que presten el servei d'atenció precoç i continuar treballant, com s'ha fet fins ara, amb una actitud "dialogant, participativa i col·laborativa" en la posada en marxa de noves iniciatives en aquest sector.

Així mateix, a causa de la necessitat d'actualitzar l'ordenació de les actuacions i centres d'atenció precoç, s'està elaborant el projecte de decret d'Atenció precoç de manera conjunta per les conselleries d'Educació, Sanitat i Igualtat.

Aquest document normatiu permetrà millorar la coordinació interadministrativa dels sistemes educatiu, sanitari i de serveis socials, i desenvolupar un sistema d'informació de caràcter únic per al seu ús per totes les persones professionals implicades.

Destacats