Vicent Marzà guanya les primàries de Compromís i serà el candidat a les eleccions europees

El portaveu adjunt de Compromís en Les Corts supera a l'exalcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, i ocuparà el tercer lloc en la llista de Sumar en les eleccions al Parlament Europeu

Guardar

Vicent Marzà
Vicent Marzà

El diputat i portaveu adjunt de Compromís en Les Corts Valencianes, Vicent Marzà, ha sigut triat com a candidat de la formació a les eleccions al Parlament Europeu, per la qual cosa ocuparà el tercer lloc en la llista de Sumar als comicis del pròxim 9 de juny, que correspon a la coalició valencianista després de l'acord aconseguit amb la formació de Yolanda Díaz.

Aixó ho ha anunciat este dissabte Compromís a través de la xarxa social 'X' (antiga Twitter), en el qual ha agraït a "tots i totes per participar en les úniques primàries obertes a tota la ciutadania". "Ara treballem per a portar una veu valenciana al Parlament Europeu", ha destacat la formació.

Marzà, que es disputava esta posició amb l'exdiputat de la coalició en el Parlament Europeu i exalcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, ha obtingut 5.234 punts, enfront dels 3.923 de Sebastià. Els seguixen Yurena Hueso, amb 1.997 punts; Sandra Ruiz, amb 1.847 punts, i Iona Sintimbrean, amb 1.796 punts.

Per part seua, Sandra Ruiz serà la segona persona de Compromís en la llista al Parlament Europeu, després d'aplicar-se les reserves de paritat i pluralitat al resultat de la votació, expliquen des de la coalició. La participació en les primàries s'ha quedat en el 30% de la militància, sobre un cens de 31.483 persones.

El passat dilluns15 d'abril el 72 % de la militància de Compromís va aprovar la decisió de concórrer al costat de Sumar en les eleccions europees de juny, amb una participació del 38 % en la consulta oberta per la coalició valencianista després d'arribar a un acord amb el partit encapçalat per la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz.

En concret, el 72,06 % va votar a favor i el 23,01 % en contra, mentre el 4,92 % es va abstindre. La consulta va estar oberta durant tres dies, després que els òrgans de Més i Iniciativa —les dues principals formacions de la coalició— atificaren l'acord.

L'acord amb Sumar, aconseguit el dijous 11 després de setmanes d'intenses negociacions, suposa que el representant de Compromís ocuparà el tercer lloc de la llista, la qual cosa al seu judici li garantirà comptar amb un eurodiputat.

Els termes del pacte establixen un programa electoral comú que incloga "com compartides" les reivindicacions de la Comunitat Valenciana i una campanya "territorialitzada". La candidatura es denominarà Compromís-Sumar.

"Canviarem Europa"

Marzà, en declaracions als mitjans en la vesprada d'este dissabte, ha mostrat el seu agraïment a totes les persones que han participat en les primàries, especialment a "tota la militància que durant anys i anys ha lluitat en cada poble i comarca" de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, ha assegurat estar "molt agraït a tota la gent que ha confiat en el conjunt de candidats" que ha participat en este procés i ha valorat que conformaran una llista "molt potent". "No sols estaré jo encapçalant-la, sinó que m'acompanyaran també la resta de companys i companyes que han participat", ha apuntat.

En esta línia, ha promés que en el Parlament Europeu representaran als valencians i valencianes, els qui tindran "una veu directa", i que treballaran pels sectors estratègics, com la indústria, els agricultors, els pescadors i també per a construir "una nova Europa" que siga "capaç de mirar als ulls dels treballadors i dir-los que podem tindre més drets, continuar avançant en drets LGTBI, en el feminisme i que el farem sempre amb la mirada i sent profundament ecologistes". "Canviarem Europa", ha incidit.

Marzà ha ressaltat que "moltes coses depenen d'Europa", per la qual cosa Compromís pretén estar durant els pròxims cinc anys perquè "els debats valencians estiguen a Europa", entre ells poder "parar a este govern de dreta i extrema dreta que està desfent absolutament tot el que hem avançat en estos anys".

Destacats