Unides Podem-EUPV: una fugida amb mires cap a Compromís i PSPV

La formació encapçalada per María Oliver no formarà part de l’Ajuntament de València durant aquesta legislatura després de quedar-se per baix de la barrera electoral

Guardar

podem_candidatos
podem_candidatos

Les urnes han parlat. Després d'un diumenge electoral en el qual la participació va caure quasi sis punts respecte als anteriors comicis, l'escrutini mostrava que els resultats de les eleccions municipals de València d'Unides Podem-EUPV en 2019 eren amargs. La formació liderada per María Oliver es va quedar fora de l'ajuntament després de no superar la barrera electoral del 5%, per la qual cosa la seua formació continuarà treballant però als carrers, com ella va assumir en conéixer la notícia.

Segons les dades oferides pel Ministeri de l'Interior, la coalició entre Unides Podem i EUPV, que es presentava per primera vegada en conjunt i amb nova marca al consistori valencià, ha aconseguit 16.158 vots, o el que és el mateix, el 4,17% dels suports. Per tant, al no arribar al 5% de la barrera electoral, queda fora de l'ajuntament i entra una nova força política en joc, Vox, que ha obtingut 2 escons gràcies a 28.126 vots (el 7,25%).

Fins ara, la seua anterior marca – València en Comú – era la tercera peça del Govern de la Nau i comptava amb 3 regidors: Educació, Patrimoni Municipal, Habitatge i Acció Cultural per a Oliver; Govern Obert, Participació, Acció Veïnal, Transparència i Auditoria Ciutadana i Cooperació al Desenvolupament i Migració per a Neus Fábregas; i Innovació i Gestió del Coneixement, Joventut i Energies Renovables i Canvi Climàtic per a Roberto Jaramillo.

Precisament aquestes àrees marcaven la seua campanya electoral de cara al 26M. María Oliver, en una entrevista per a València Extra, assegurava que li feia especial "il·lusió" el que havia aconseguit en Educació i es comprometia a continuar lluitant contra el fracàs i l'absentisme escolar desequilibrat en els barris de València i, d'altra banda, destacava la creació de la regidoria d'Habitatge per a "advertir des del minut un" els problemes per la pujada del lloguer dels pisos turístics, entre altres qüestions. Així mateix, Unides Podem-EUPV es comprometia a continuar protegint l'horta valenciana enfront de projectes com la ZAL del port o el PAI de Benimaclet.

Encara que les enquestes ja preveien una caiguda de la coalició, que s'havia format precisament per a augmentar representació i obrir la porta del consistori a EUPV, María Oliver confessava que li haguera encantat arribar a 5 regidories per a aconseguir que el seu company Jaramillo entrara i ser "clau" en la conformació del nou govern. La realitat és que ha perdut 24.769 vots només per part de Podem, a pesar que la líder tenia bones sensacions després de la campanya.

Després de conéixer el resultat, Oliver va valorar que els resultats "no eren bons" i que continuaran als carrers: "És d'on venim, on estarem i on ens trobareu, com hem estat sempre". A més, va confessar que per a ella era un "orgull" haver format part de la Nau, "el primer govern progressista després de 24 anys del PP" i va oferir el suport del seu partit als seus socis de govern.

A la qüestió de què creia que havia portat a aquests resultats, la candidata va considerar que podrien haver anat cap a Compromís, ja que durant la campanya va defensar que era el partit més similar quant a programa. El seu líder i actual alcalde en funcions que revalidarà, Joan Ribó, ha guanyat 10.437 vots més, mentre que el PSPV de Sandra Gómez, la tinent d'alcalde en funcions, ha aconseguit el suport de 16.259 persones més, per la qual cosa els vots d'UP-EPV podrien haver-se escapolit a altres partits de l'esquerra, com cree Oliver, també amb la influència de la disminució de la participació, que normalment prové més dels votants d'esquerra.

Per part seua, el síndic de Unides Podem en Les Corts Valencianes, Rubén Martínez Dalmau, ha declarat en el seu compte de Twitter que "el poble és savi" i "vol la unió": "Ha penalitzat les lluites internes. Prenguen nota els qui creuen que pot haver-hi canvi des de la intransigència. Només és possible des de la confluència i l'acord". "Ara a alçar-se i a continuar, ens queda molt per fer", ha conclòs. Joan Ribó, per part seua, va lamentar aquesta caiguda perquè, diu, el partit va fer "aportacions valuoses" en la legislatura. "Segurament alguna cosa no han fet bé en aquesta campanya. Ho hauran d'analitzar", va assenyalar en conéixer que repetirà com a alcalde a la ciutat.

Destacats