Oliver: "La dreta s'equivoca en obrir la porta a opcions polítiques contràries als drets humans"

La candidata d'Unides Podem a l'Alcaldia de València, María Oliver, fa balanç d'aquesta legislatura per a defensar noves propostes de cara al 26M

Guardar

DSC08171
DSC08171

A poques hores per a acabar la campanya electoral, María Oliver, candidata a l'Alcaldia de València d'Unides Podem, tira la vista arrere per a veure què s'ha aconseguit i què queda per fer per a avançar en el que ella considera "el govern del canvi". La seua antiga formació, València en Comú, ha sigut el tercer soci del Govern de la Nau que acabava amb els 24 anys de mandat del PP, i ara torna a presentar-se amb les piles carregades després d'una campanya "que li està asseient molt bé" amb Unides Podem, la coalició entre Podem i EUPV que creu que li permetrà augmentar la seua representació en el pròxim ajuntament.

Quin balanç fas del Govern de la Nau?

Jo crec que és un balanç positiu quant perquè som tres partits amb tres sensibilitats clarament diferenciades i no obstant això hem sabut arribar a acords i a millorar la ciutat en quatre anys, amb algunes diferències que també ha sigut bo fer-les públiques perquè venim de 24 anys d'un ajuntament totalment tancat. Crec que és una mica de pedagogia que les nostres diferències es dirimisquen amb la ciutadania a través de la premsa i això a nosaltres ens serveix per a veure cap a on hem d'avançar. O siga que molt positiu.

Llavors s'ha aconseguit "el govern del canvi"?

Jo crec que és evident. Aquesta ciutat està irrecognoscible i això ho veu qualsevol. Simplement la manera de viure la ciutat és diferent i s'han iniciat moltíssimes coses. Ens queda molt per avançar però hem ficat temes en l'agenda política com és el cas de l'habitatge, l'absentisme, alguns aspectes de l'educació... i al final el desequilibri dels barris i la falta d'equitat social que acumula la ciutat en general està en l'agenda. Ens costarà el reequilibri però és l'amalgama dels tres partits: cadascun amb les seues diferències però tots buscant l'equitat a la ciutat.

En aquest govern s'ha creat la regidoria d'Habitatge, que tu has gestionat. Què s'ha aconseguit amb ella i quin paper jugarà en la pròxima legislatura si continuares tu al capdavant?

Jo crec que de la campanya es pot extraure clarament que un problema que anunciem des de pràcticament el minut 0, perquè ja el comentàvem amb altres ciutats - que és una cosa pròpia d'Unides Podem perquè sempre treballem amb aqueix esperit municipalista de veure si el que passa a la teua ciutat passa en unes altres –, és la pujada del preu del lloguer. Per a nosaltres és clau saber que hi ha moltes lleis que ens afecten d'altres ciutats per a unir-nos i reclamar canvis en la llei d'arrendaments urbans, com és el cas, que ja es va aconseguir quan va entrar el PSOE en el govern estatal. Ara ens falta que ens permeten regular els preus, que és molt urgent.

María Oliver

Això s'ha aconseguit situant el problema que teníem un augment del preu en els lloguers en la taula a través de la regidoria. A nosaltres dins del Govern de la Nau ens ha costat molt que s'admetera que el turisme generava una pressió sobre els preus en determinats barris i que hi havia certa quantitat d'habitatges que havien eixit del mercat del lloguer per a dedicar-se als apartaments turístics, moltes vegades fora de la legalitat, i això provocava que moltes vegades l'oferta de pisos de lloguer quasi desapareguera. Ara ja podem donar dades. Al final han passat 4 anys, els pisos del lloguer han pujat un 40% però nosaltres portem molt temps avisant, des del primer any. Crec que som la força política que més sensibilitat té amb els problemes de la gent perquè ens arriba abans, potser pels nostres propis perfils polítics. Ens ha costat posar aquests temes damunt de la taula però ho hem aconseguit i jo la veritat és que estic contenta que siga qui siga qui governe la competència, la regidoria es prendrà aquest tema molt de debò.

Per què la construcció d'habitatges s'ha deixat per a la pròxima legislatura i no per a aquesta?

Teníem un compromís precisament amb aquest barri - el Cabanyal – i hem dedicat molts recursos econòmics i administratius a ell. Hem estat gestionant 7 milions d'euros en ajudes tant per a particulars com perquè el mateix ajuntament recupere aquest barri i és veritat que és un esforç de recursos molt gran que té un rendiment molt escàs a nivell d'habitatges, per les seues característiques. Cada expedient que obrim en una zona pot ser per a un edifici de 100 habitatges però ací seria per a edificis d'1, 2 o 3. A més, en ser rehabilitació, són expedients més complicats perquè saps com comences però tens complicacions pel camí. Ens hem dedicat principalment a això i a iniciar 400 habitatges en altres barris que estaran llestos en 3 o 4 anys. Però sí que volem apostar més per l'habitatge de lloguer, perquè pensem que és la que més consolida un parc públic d'habitatge.

"Crec que som la força política que més sensibilitat té amb els problemes de la gente"

Durant molts anys s'ha apostat per l'habitatge protegit (VPO) en venda i això per a mi ha sigut tirar diners públics i esforç administratiu per a res, perquè al final són habitatges que les construïm ajudades per diners públics i les estem adjudicant a una ciutadania que als 10 anys les posa en mercat lliure i tornem al nivell 0 d'habitatge. Això fa que siguem el país amb menor percentatge d'habitatge públic de la Unió Europea. I quan succeeixen aquestes tensions en els mercats, no podem resoldre-les. Això és un problema que hem de solucionar de manera constant però crec que ha d'haver-hi un consens de les forces polítiques de lluitar contra l'especulació i de considerar que l'accés a l'habitatge és un dret. En la campanya estem veient que el tema que més preocupa és precisament la pujada de preus i el seu efecte va dominar en casos com el de Cabanyal o la Malva-rosa. Això ha d'abordar-se de forma clara en el pròxim govern.

El PAI de Benimaclet té el suport del PSPV, que considera que és una bona oportunitat per a construir aquestes VPO, però vosaltres defenseu que pot perjudicar l'horta valenciana. Com es podria aconseguir l'equilibri?

Cal tindre clar per a què desenvolupes la ciutat. Ara mateix, València té altres prioritats urbanístiques i jo crec que cal partir d'un objectiu social. Tenim 60 habitatges buits i crec que ens hauríem de centrar més a veure quines fórmules podrem desenvolupar perquè es posen en funcionament, entre altres coses perquè d'una banda són de particulars que estan per rehabilitar i l'administració podria ajudar a això, i d'altra banda les hi ha que estan en mans de grans forquetes – bancs i isofinis – on jo crec que, com està fent Generalitat, l'ajuntament ha d'asseure a les entitats bancàries i dir que ens deuen 60 milions d'euros però que necessitem aqueixes cases que no estan oferides per a obligar-los d'alguna manera amb els nostres mecanismes al fet que les oferisquen amb lloguer social mentre no tinguen una altra eixida.

Jo crec que caldria mobilitzar tots aquests habitatges i completar la ciutat, perquè hi ha solars en tots els barris que es poden aprofitar i ara generen molts problemes, i mentre obrim sectors que poden obrir-se a "pelotazos" urbanístics mai completarem la ciutat. Ens queden sectors estratègics que cal analitzar de forma conjunta i que moltes vegades estan associats a grans gestions, com el soterrament de les vies del Grau o les de Sant Isidre... Crec que a la ciutat li queden 8 o 10 accions urbanístiques pendents i val la pena parar-nos per a generar una ciutat que estiga a l'altura de l'urbanisme que necessitem en el segle XXI. Igual que estàs rehabilitant el Cabanyal, cal assumir que hem de demanar a Generalitat i a l'Estat que s'impliquen i ens ajuden. A mi no em serveix el pla general del 86 ni la seua consciència ambiental... han passat 30 anys i cal evolucionar.

Fernando Giner, candidat de Ciutadans, va defensar en l'últim debat d'aquestes eleccions que no s'ha avançat en matèria de Transparència, una àrea que gestiona el seu partit. Està d'acord?

No, perquè crec que no s'ha llegit el reglament de Transparència. Una de les qüestions que més ens ha costat perquè anàvem més enllà dels requisits estrictes de la mateixa llei és que alguns tràmits administratius anaren més comprensibles perquè la ciutadania entenguera, quan demana una llicència, en quin punt es troba, què té davant... i jo crec que això també és transparència. Continuarem en eixa línia perquè el nostre ajuntament passe de ser el paradigma de l'obscurantisme de la corrupció a ser el de la transparència. Més enllà de la llei, la ciutadania es mereix accedir a totes les dades que puguem produir, les noves tecnologies estan a l'altura i hem d'esforçar-nos per a traduir-los i que qualsevol els puga entendre i puga saber què passa amb els seus diners a cada moment de la legislatura.

Creus que la ciutadania ha tingut suficient veu en la legislatura?

Jo crec que nosaltres hem fet un gran esforç perquè els arribara la informació. En Unides Podem, cada vegada que hem vist un temes sensible, ho hem traslladat a moviments socials i a l'inrevés, quan un col·lectiu ha vist un problema ha vingut a nosaltres a dir-nos-el i l'hem estudiat i aprovat si era oportú. Vam ser nosaltres les que vam mobilitzar la paralització de la V-21, encara que després els nostres socis de govern no han fet cap mena d'empenyiment perquè des de Madrid aquesta inversió es dedicara a una altra cosa, sobretot en el cas del PSPV i ara amb l'ampliació del port comencem a entendre per què.

Amb la traïció del ZAL també hi ha una sensibilitat molt gran a Natzaret i La Punta, perquè al final són dues sentències que donen la raó a la ciutadania, no a l'administració, i nosaltres el que volíem era que l'ajuntament demanara a l'autoritat portuària que no començara les obres fins que la justícia es pronuncie per tercera vegada. Com a govern progressista no podem permetre'ns tindre construïda la ZAL i tornar arrere. Per a mi és molt vergonyós que després de defensar-ho en campanya i de donar esperances a la ciutadania el comportament haja sigut aquest.

Per què creus que cal escoltar a la gent per a prendre-les?

Perquè els representem. Sense la gent no hauríem de poder fer res. A nosaltres se'ns dóna un vot de confiança amb uns programes damunt de la taula i t'has de cenyir al teu programa i si no és així, has d'explicar per què. En aquest cas hi ha hagut moltes qüestions que no ens hem cenyit al programa i personalment no entenc per què.

"La gent té dret a saber què passa amb els seus diners en cada moment"

Que s'amplie el port pot ser una bona oportunitat per a l'economia, però també un colp per al medi ambient. Quina alternativa proposeu?

Per a començar, tenim un port que està al 60% de la seua capacitat, per la qual cosa no té necessitat de créixer més. Després, considerem que l'ampliació que es proposa s'executa abans de resoldre com seran els accessos, perquè no sabem per on entraran els camions multiplicats per quatre sense col·lapses. El que no podem fer és tornar a fets consumats i generar una problemàtica en tota l'àrea metropolitana que en aquest moment no té solució. D'altra banda, la majoria de moviments que es produeixen no són d'importació o exportació, sinó que és un port d'intercanvi de contenidors. Això la gent ho ha de saber, perquè s'està generant una imatge errònia de per a què funciona el port: són bucs grans que vénen i traslladen els contenidors a bucs xicotets. Això no genera cap mena d'economia, més enllà de la naviliera.

La gasolinera ens preocupa moltíssim. Són 100 bucs a l'any que vénen carregats de tones d'olis refinats del petroli a les nostres costes i que estan posant en evident perill el Parc Natural de l'Albufera i pràcticament tot el futur de la biodiversitat de les nostres platges. La majoria de les inversions que s'estan realitzant en aquesta ciutat tenen l'objectiu d'aconseguir un turisme d'excel·lència que es basa fonamentalment en el nostre mar, però el port el que està oferint és un mar mort, un ecosistema sense possibilitat de vida, i ens sembla totalment incompatible. És clar que l'ampliació del sud va ser un error i ha tingut un impacte en l'Albufera que paguem totes, no el port, perquè tots els anys hem de passar arena de la part nord a la part sud.

"València té altres prioritats abans que el PAI i cal perseguir un objetiu social en urbanisme"

Jo crec que s'han comés suficients errors perquè la nostra relació amb el port necessite una Mesa de diàleg, és una qüestió de transparència, perquè València té dret a saber quals són els plans del port i si els comparteix o no. A més, la terminal nord està robotitzada quasi al màxim, per la qual cosa tindria un impacte negatiu quant a llocs de treball. Crec que són una sèrie de qüestions que el port ha de comunicar-nos i les associacions de veïns de la ciutat han de saber. Jo crec que la voluntat real és més executar obra que generar una economia d'ací a 5 o 10 anys en un sector que a nivell global té tombs i no podem deixar la ciutat en mans d'uns interessos de dues minories de privilegiats que han governat la ciutat durant 30 anys.

Respecte a Educació, el percentatge d'absentisme escolar varia molt d'un barri a un altre. Com es podria aconseguir la igualtat entre ells?

Perquè aquesta és una de les qüestions que hem fet que més m'il·lusiona perquè ha tingut un impacte molt clar i demostra que quan es posen recursos, de seguida pots solucionar les coses. Vam fer un pla d'absentisme perquè vam veure que només hi havia tres persones a la ciutat encarregades d'això, llavors multipliquem per 5 els recursos econòmics i de personal i ho descentralitzem per a utilitzar els centres de joventut com a locals de referència de l'ajuntament en cada barri i així desjudicialitzar els casos. En un any que portem de funcionament, s'ha baixat de 68 a 3 els casos judicialitzats, per la qual cosa l'impacte ha sigut radical i la comunitat educativa participa cada vegada més d'ell, perquè en moltes ocasions aquestes judicialitzacions els inhibia de denunciar-los.

De cara a la següent legislatura, el que volem és arribar aproximadament als 25 o 30 especialistes en tota la ciutat, que seria multiplicar per 10 el que tenia el PP, i actuar molt més en un absentisme, que no solament es dóna en Educació Infantil o Primària, sinó que ens preocupa especialment en Secundària perquè és l'avantsala a un altre problema que tenim que és l'abandó primerenc dels estudis, on València és líder europea.

María Oliver

Què opines del districte únic?

Doncs gràcies a l'estudi del Mapa escolar, hem arribat a la conclusió que el districte únic és l'opció que més segrega, però el problema de l'educació no és la zonificació, sinó la baremació. Cal veure quins barems estem utilitzant parisques que els xiquets accedisquen. Les famílies evidentment volen tindre la millor escola el més prop de casa i el problema és que no tenim una xarxa escolar homogènia, per la qual cosa l'educació segrega i, com a conseqüència, hi ha absentisme i abandó escolar. Volíem demostrar que no és positiu ni el districte únic ni la zonificació, sinó un sistema dinàmic que és possible amb les noves tecnologies on funcionem per distància al centre, és a dir, en el qual cada centre educatiu genere un diàmetre. Després de diverses reunions, hem elevat aquest estudi a la Conselleria d'Educació perquè prenga les determinacions que considere.

De cara al 26-M, com veus a Unides Podem?

Jo crec que ens està sentant molt bé la campanya, perquè anem molt de baix cap amunt i posem en valor el que hem aconseguit fer en aquests quatre anys. Estic molt orgullosa de que Unides Podem haja posat en l'agenda política pràcticament tots els temes dels quals es parla en eleccions i des de l'enfocament adequat per a canviar el model especulatiu del PP per un model que tinga un objectiu social. Tot això s'ha posat en la campanya gràcies a nosaltres, així com el medi ambient o la sostenibilitat, l'absentisme, l'habitatge o l'absentisme escolar.

"Treballarem perquè l'ajuntament passe de ser el paradigma de l'obscurantisme de la corrupció al de la transparència"

Què suposarà la coalició amb Esquerra Unida del País Valencià (EUPV)?

A mi m'agradaria que suposara un augment de la nostra representació a l'ajuntament. Crec que aquesta coalició ha tingut com a objectiu que tots els vots que es van perdre en 2015 ara no es perden i a basar-nos en un programa molt compatible i conjunt. Al final és conjuminar forces per a pujar en aqueix equilibri intern de la Nau i tindre més força per a afrontar els pròxims 4 anys i deixar arrere aquests de transició. Aquesta legislatura serà determinant per a marcar cap a on podem dirigir-nos.

Si no aconseguira escons EUPV, què passaria amb el pacte?

EUPV està dins del pacte, no treballem per regidors i a nivell pragmàtic estan representats i nosaltres ho defensarem en el programa. No crec que succeïsca, però si això passara, ells estan representats en el programa i jo el defensaré sempre.

María Oliver

Com descriuries la teua llista?

Bàsicament és una combinació de les nostres candidates i candidats on hi ha càrrecs orgànics com el 'número 2', Jaime Paulino, el nostre secretari general que aporta més la part política; però també amb gent molt jove com Ana Bedrina, que té un perfil molt feminista i fresc o Carmen Álvarez d'EUPV, que té molta experiència en l'administració i és feminista de referència perquè és bibliotecària de la biblioteca de la dona i té una formació política molt més clàssica que la que puguem tindre Ana o jo, que som un perfil més de ciutadanes. Després està Berto Jaramillo, el meu company, que espere que entre perquè té molta experiència acumulada i he gaudit molt treballant amb ell. M'encantaria arribar a 5 escons.

Què creus que passarà amb la dreta?

Espere que no governen, perquè això significaria que governarien amb Vox i, com a conseqüència, les dones, el col·lectiu LGTBI i els migrants ho passarem malament. Seria una ciutat que no respecte els drets humans i és una reculada molt greu. Per descomptat, si governa PP i Ciutadans és per una possible entrada de Vox, això mostren totes les enquestes. I si hi ha un govern de dretes hi haurà un pes insuportable de la dreta fonamentalista i això és una molt mala notícia.

Després de les eleccions andaluses, sembla que hi ha hagut molta mobilització en les autonòmiques. Creus que es mantindrà en les municipals?

Jo porte tota la campanya preocupada pel triomfalisme que estan difonent tant Compromís com el PSOE, perquè crec que així la gent no es mobilitza i això pot donar un resultat nefast. Sóc bastant més conservadora en aquest cas i m'agradaria que la gent fóra molt conscient i estiguera alerta del que ens juguem en aquestes eleccions, que és un govern progressista unit. En l'últim debat vaig dir que crec que la dreta està cometent un error obrint-li la porta a aquestes opcions polítiques que són contràries als drets humans i caldria fer-los un cordó sanitari. Una butaca no mereix la institucionalització de certs missatges que créiem que ja estaven oblidats. Hauran de fer aquesta reflexió.

"Vull que la gent siga molt conscient i que estiga alerta amb què ens juguem en aquestas eleccions"

Sou partidàries de reeditar el Govern de la Nau. Què ha aportat cada soci de govern?

Esperàvem un equilibri més clar a nivell de programa. El nostre model de ciutat era més compatible al de Compromís, però crec que el PSPV per les àrees que ha tingut en aquests anys, ha marcat molt la manera de governar. També crec que el lideratge de l'alcalde no ha sigut suficient i que en l'equilibri 12-5 ha faltat molta valentia per a avançar en qüestions que hauríem de posar ara damunt de la taula. Espere que tinguem la clau per a veure cap a on anem, que el nostre pes siga determinant.

En el debat d'À Punt semblava que hi havia més complicitat amb Compromís perquè vas recriminar algunes qüestions a la candidata del PSPV, Sandra Gómez. No obstant això, en altres declaracions has explicat que preferiries que ella fóra l'alcaldessa. Qui t'agradaria que ocupara l'alcaldia?

Evidentment, Compromís és moltíssim més compatible en el programa amb nosaltres. El problema és que genera frustració, perquè a l'hora de la veritat s'han imposat sempre les opcions del PSPV en temes que per a mi eren fonamentals. I al final ens hem quedat soles buscant un altre model urbanístic que superara l'especulatiu del PP, en el tema de la ZAL o en qüestions del programa que teníem conjuntament... Anem per uns objectius polítics i a nivell pràctic m'encantaria que Compromís es comprometera a complir el seu programa, però l'experiència em diu una altra cosa.

I en cas d'empat, quines condicions posaríeu per a donar suport a un candidat o a un altre?

No tenim línies roges, tenim línies verdes i la principal és una València que comence al Parc del Túria, siga travessada amb el nostre meravellós Jardí del Túria, connecte amb el Grau - que ha de ser un sector fonamentalment verd -, baixe per la ZAL i connecte amb l'Albufera, que per a nosaltres és un tresor prou valuós com per a generar una Mesa de diàleg amb el port per a aconseguir l'equilibri que la ciutat mereix.

Destacats