Transició Ecològica aprova la revisió del pla de prevenció d'incendis de la Serra Calderona

El pla de prevenció inclou una inversió de 25,2 milions d'euros per a la pròxima dècada

Guardar

Paissatge forestal
Paissatge forestal

La Conselleria de Transició Ecològica ha publicat aquest dimarts 22 de març la revisió del pla de prevenció d'incendis del parc natural de la Serra Calderona, que ocupa 18.095 hectàrees de la província de València.

Els plans dels parcs naturals es divideixen en dues línies d'actuació. D'una banda, les accions del pla de prevenció de causes, dirigides a reduir l'inici de l'incendi, i, d'altra banda, les del pla d'infraestructures, orientades a reduir l'avanç del foc.

L'actualització de l'eina de planificació recull una inversió de 25,24 milions d'euros per a la dècada vinent, dels quals quasi 20 milions d'euros es dediquen a les infraestructures amb partides especialment significatives en execució i manteniment de tallafocs, pistes forestals, punts estratègics i depòsits d'extinció. En aquesta partida s'inclou, també, el pressupost destinat a la recuperació dels usos agraris tradicionals i a dotar de les condicions de seguretat a les àrees d'ús públic.

El pressupost per al pla d'actuacions per a la prevenció de les causes ascendeix a 5,8 milions i està previst que es destine a tasques de formació i divulgació, a controlar les pràctiques de risc d'ús del foc i a la conciliació, així com a la vigilància i a millora de la detecció d'incendis forestals.

Entre les novetats, la Serra Calderona es converteix en el primer parc natural de la Comunitat Valenciana que inclou en la seua planificació punts estratègics de gestió (PEG). Es tracta de la identificació d'àrees en el territori que, per les seues característiques, requereixen un tractament específic de la vegetació per a impedir la propagació de l'incendi. Els mapes de combustible forestal són essencials per al disseny d'aquestes accions de prevenció que creguen zones de seguretat enfront del foc.

L'Estratègia Mosaic de prevenció d'incendis està duent a terme un ampli treball d'actualització i desenvolupament dels plans dels Parcs Naturals. Als publicats aquest dimarts (Serra Calderona i la Pobla de Sant Miquel) s'afigen els d'Albufera, Serra Gelada, Sot de Xera, Font Roja, el Fondo, Falçs del Cabriol i Salines de Santa Pola, a més dels 7 de 2020, el de Serra d'Espadà en 2019.

Arxivat a:

Destacats