Territori defensa que s'inicie l'expedient de caducitat de l'ATE del Mestalla: "Cal complir la llei"

Guardar

Obres inacabades del nou Mestalla
Obres inacabades del nou Mestalla

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha insistit aquest dijous en la seua proposta de portar al Ple del Consell d'aquest divendres l'inici de l'expedient de caducitat anticipada de l'Actuació Territorial Estratègica (ATE) del Mestalla: "Cal complir la llei", ha remarcat.

Espanya ha explicat que "no és una proposta d'una Conselleria o d'un conseller, sinó que cal fer cas al que diu l'informe de l'Advocacia de la Generalitat", que el mes d'agost passat assenyalava que "la llei imposa a l'Administració un mandat imperatiu, una obligació d'actuar davant l'incompliment de les condicions imposades en l'ATE pel seu promotor", el València CF, i plantejava dues opcions: declarar la caducitat de l'ATE o acordar la substitució del promotor.

Així ho ha manifestat moments abans de l'acte en memòria del catedràtic d'Economia Ernest Lluch, assassinat per ETA el 21 de novembre de 2000, en ser preguntat pel tema, en el mateix dia que es decideixen els assumptes que s'abordaran en el Ple del Consell del divendres, i després d'unes recents declaracions del conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, en les quals opinava que "no és moment de caducar l'ATE".

La proposta del titular de Política Territorial és "ben clara", ha apuntat, que "el Consell aprovara demà l'inici de l'expedient de caducitat de l'ATE del València CF". Segons Arcadi España, ja s'havia parlat prèviament amb la Conselleria d'Economia que anaven a portar avant la proposta que, "al cap i a la fi és complir el que diu l'Advocacia de la Generalitat, sense més, dins de la normalitat", ha apuntat.

En aquest sentit, España ha argumentat que "hi ha vegades que pot haver-hi diferents opinions" però que "en aquest cas és una consideració absolutament jurídica i com diu l'informe de l'Advocacia hi ha un mandat imperatiu a l'Administració d'actuar en aquest inici de l'expedient que és el que propose al ple".

En cas que finalment es decidisca que l'assumpte no passa al pròxim Ple del Consell, el titular de Política Territorial advoca per anar "partit a partit" i veure el que passa en els pròxims dies.

No obstant això ha defensat la seua postura, atés que existeixen diversos informes, de l'Ajuntament de València i de diferents departaments de la Generalitat Valenciana "i tots conclouen el mateix: que hi ha hagut un incompliment imputable al promotor de l'actuació", alguna cosa que després va ratificar l'Advocacia de la Generalitat.

Així, "quan es produeix un incompliment imputable al promotor, el que diu l'Advocacia és que cal complir la llei i complir-la és iniciar el procés de caducitat de l'ATE", ha reiterat.

OBJECTIU: QUE EL VALÈNCIA CF COMPLISCA ELS COMPROMISOS

Quant a les conseqüències, Arcadi España ha explicat que una ATE el que significa és que la Generalitat, per ser una actuació prioritària, assumeix competències municipals per a impulsar un projecte, reduir terminis i establir unes condicions urbanístiques en un solar. És "com un contracte" en el qual l'Administració dona unes condicions i si no es compleixen "es rescindeix el contracte".

Tanmateix, "això no significa que existisca un buit jurídic", ha volgut deixar clar. "L'urbanisme continua vigent, les normes continuen vigents, i en el cas que es produïsca la caducitat d'aquesta ATE hi ha marge de maniobra per a veure les condicions en les quals queden els terrenys després".

En tot cas, ha puntualitzat, "l'objectiu definitiu no és si ATE sí o no, és que es complisquen els compromisos adquirits pel València CF i sobretot la finalització de l'estadi. Estic pensant en els aficionats al València, però també els veïns tant del nou com del vell estadi", ha conclòs.

Destacats