El Suprem admet a tràmit el recurs de la Generalitat contra la retallada del Tajo-Segura

Es contempla una possible suspensió dels cabals ecològics després que el Suprem ordene una peça separada per a estudiar-ho

Guardar

Tubs del canal del transvasament Tajo-Segura en el sifó d'Oriola
Tubs del canal del transvasament Tajo-Segura en el sifó d'Oriola

El Tribunal Suprem ha admés a tràmit el recurs interposat dijous passat pels serveis jurídics de la Generalitat Valenciana contra la retallada en el transvasament Tajo-Segura. A més, el Suprem ha obert la porta a la possible paralització dels cabals ecològics després d'ordenar una peça separada per a estudiar-ho, una petició realitzada pel Consell en el recurs.

El recurs admés a tràmit es dirigeix cap a aquells "aspectes lesius als interessos de la Comunitat Valenciana" que figuren en el reial decret del Govern que regula les noves disposicions que afecten el transvasament Tajo-Segura i, en particular, contra la nova disposició addicional novena, que afecta el futur increment escalonat dels cabals ecològics que apareixen en el Pla Hidrològic del Tajo.

Per això, es demana al Suprem que suspenga cautelarment l'aplicació de l'escalonament previst en l'aplicació dels cabals ecològics fixats per l'apèndix V del reial decret en els trams de l'eix del Tajo des de l'embassament de Bolarque fins a Valdecañas per als exercicis 2026 i 2027, per considerar que responen a una decisió arbitrària que no es fonamenta en criteris tècnics.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, s'ha felicitat per aquesta resolució. "Estem d'enhorabona en el sentit que avancem en la defensa dels nostres drets per a garantir que hi haja aigua suficient per a la nostra agricultura", ha afirmat.

Per part seua, el president Ximo Puig manifestava fa uns dies que l'objectiu del recurs és que "es garantisca l'aigua per sempre", puntualitzant que no tenen objecció a tot el pla, ja que hi ha parts amb les quals estan "d'acord". En aquest sentit, la finalitat de l'executiu autonòmic és el de recórrer totes aquelles qüestions del decret que afecta el pla hidrològic en el qual s'inclou la regulació del transvasament Tajo-Segura que limiten "de manera arbitrària i absolutament discrecional" aquest transvasament.

Arxivat a:

Destacats