La Generalitat sol·licitarà paralitzar cautelarment la retallada en el transvasament Tajo-Segura

El ple del Consell aprova hui el recurs contra la retallada en defensa de l'interés general dels regants i de la Comunitat Valenciana

Guardar

Ple del Consell celebrat a Alacant
Ple del Consell celebrat a Alacant

La Generalitat Valenciana sol·licitarà en els pròxims dies paralitzar, de manera cautelar, l'aplicació dels cabals ecològics i, per tant, la retallada del transvasament Tajo-Segura "fins que no s'aborde el fons de la qüestió".

Així ho anunciava ahir el president Ximo Puig, en la jornada prèvia a l'aprovació del recurs contra la retallada en defensa de l'interés general dels regants i de la Comunitat Valenciana, una aprovació que tirarà endavant en el ple del Consell que se celebra hui en la localitat alacantina d'Orihuela.

Des del Govern valencià es considera que la redacció del reial decret no garanteix que la pujada dels cabals ecològics es produïsca en funció de l'anàlisi de les masses d'aigua i l'estat de les inversions.

Trasvassament Tajo-Segura
Trasvassament Tajo-Segura

"Aigua per sempre"

Per al president, l'objectiu del recurs que s'aprovarà hui és que "es garantisca l'aigua per sempre", i ha puntualitzat que no tenen objecció a tot el pla, ja que hi ha parts amb les quals estan "d'acord".

En aquest sentit, la finalitat de l'executiu autonòmic és la de recórrer totes aquelles qüestions del decret que afecta el pla hidrològic en el qual s'inclou la regulació del transvasament Tajo-Segura que limiten "de manera arbitrària i absolutament discrecional" aquest transvasament.

Segons el Consell la disposició addicional novena del projecte no compleix amb "allò que sembla raonable" que és que l'avaluació de com estiguen funcionant les inversions i l'estat de les masses del riu siga determinant per a acordar la pujada del cabal.

Així mateix, el president aposta pel "diàleg" amb el Govern estatal i insisteix a rebutjar el "partidisme i la guerra de l'aigua". Per això, malgrat que "mai renunciaran" al transvasament Tajo-Segura, assenyala que ha d'abaixar el preu de l'aigua dessalada i ha de millorar la reutilització i regeneració d'aigües, l'ús d'aigües subterrànies i la modernització de regadius.

Arxivat a:

Destacats